KILPIRAUHASSAIRAUDET

Kilpirauhassairaudet ovat Suomessa tavallisia ja niiden määrä on edelleen lisääntynyt. Kilpirauhasessa voi esiintyä toimintahäiriöitä eli kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa. Näitä hoitavat sisätautien erikoislääkärit.
Lue lisää kilpirauhasten vajaa- ja liikatoiminnasta

kilpirauhasen erilaiset kyhmyt

Kilpirauhasessa esiintyy usein erilaisia kyhmyjä. Kilpirauhaskyhmyn löytyessä on tärkeää selvittää tarkka diagnoosi. Perustutkimus kyhmyn selvittelyssä on kliinisen tutkimuksen ohella kaulan ultraäänitutkimus. Usein UÄ-tutkimuksen yhteydessä otetaan myös neulanäyte.

Tavallisin on hyvänlaatuinen struumakyhmy (struma nodosa). Tällöin kilpirauhasessa esiintyy tyypillisesti useita kyhmyjä, jotka usein saattavat olla osittain nesteisiä (kystisiä).  

Hyvänlaatuiset kasvaimet (adenoomat) esiintyvät usein yksittäisinä.

Neulanäytteessä ei kuitenkaan aina pysty erottamaan onko kyseessä struuma, adenooma vai pahanlaatuinen kasvain, joten adenoomaepäilyssä (follikulaarinen neoplasia) suositellaan joko varmistusta kontrollinäytteellä tai kyhmyn (ko. kilpirauhaslohkon) poistoa kirurgisesti.

Kilpirauhassyöpien määrä on viime vuosina maailman laajuisesti lisääntynyt, joten ensisijaisen tärkeää on löytää hyvänlaatuisten kyhmyjen joukosta syöpäkyhmyt.

leikkausarvion tekee kilpirauhaskirurgiaan perehtynyt kirurgi

Lopullinen leikkauspäätös tehdään potilaan ja kirurgin kanssa yhteistuumin. Lopulliseen leikkauspäätökseen vaikuttavat kyhmyjen koko ja potilaan oireet.
Joskus suvussa esiintyneet kilpirauhassyövät puoltavat struumankin leikkaushoitoa. Syöpäkasvaimen ollessa kyseessä on hoitona aina leikkaus.
Leikkaushoitona on, kuten usein struumassakin, koko kilpirauhasen poisto (totaalityreoidektomia). Syöpäkasvaimen tyypin ja koon mukaan hoitoon kuuluu useimmiten myös radiojodihoito.

KILPIRAUHASEN TOIMINTAHÄIRIÖ JA KYHMY

Joskus kilpirauhasessa esiintyy sekä toimintahäiriöitä että kyhmyjä. Tällöin sisätautilääkäri ja kirurgi tekevät yhteistyötä.
Sisätautilääkäri hoitaa ensin toimintahäiriön tasapainoon, jonka jälkeen tehdään sitten kilpirauhasleikkaus.  

Basedowin taudissa eli kilpirauhasen liikatoiminnassa, johon liittyy silmien turvotus, päädytään nykyisin myös usein leikkaushoitoon. Tällöin poistetaan aina koko kilpirauhanen. Kilpirauhasen poistolla saadaan pysäytettyä kilpirauhaskudokselle syntynyt vasta-ainereaktio ja siihen liittyvä silmäoireisto. Myös itse liikatoiminta saadaan parannettua pysyvästi kilpirauhasen poistoleikkauksella.

LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Koko kilpirauhasen poistoleikkauksen jälkeen aloitetaan heti seuraavana päivänä  kilpirauhashormoni eli tyroksiinikorvaushoito. Tällöin vajaatoimintaoireita ei pääse kehittymään. Nykyisin myös kilpirauhassyövän ollessa kyseessä pystytään tyroksiini aloittamaan heti leikkauksen jälkeen.

Hyvänlaatuisessa yksittäisessä kilpirauhaskyhmyssä leikkaushoidoksi riittää vain toisen kilpirauhaslohkon poisto. Tällöin ei yleensä ole tarvetta tyroksiinihoitoon. Leikkauksen jälkeen patologia vielä tutkii kyhmyt ja kilpirauhasarvot tarkistetaan.

Vaikka kilpirauhaskyhmyn diagnoosi pyritään varmistamaan mahdollisimman tarkkaan jo ennen leikkausta, saattaa lopullinen diagnoosi joskus varmistua vasta leikkauksen jälkeen tehdyssä patologin tutkimuksessa. 

 

Eiran sairaalan kilpirauhaskirurgit

Varaa nyt vastaanottoaika erikoislääkärillemme!

vastaanottoaika helposti nettiajanvarauksestamme

Kilpirauhaskirurgian erikoislääkärin löydät Kirurgia-palvelun alta. Ajan saat jonottamatta.

Seuraavat vapaat ajat
ma 23.1
09:00
20min
Railo Mikael
Verisuoni- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ma 23.1
09:40
20min
Railo Mikael
Verisuoni- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ma 23.1
15:40
20min
Railo Mikael
Verisuoni- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Katso lisää vapaita aikoja
Hinnasto
Kilpirauhaskirurgia Hinta  
Kilpirauhaskirurgin vastaanottokäynti
110  €  
Kirurgiset toimenpiteet Hinta   Eiran Terveystili* 
Kilpirauhasen koko poisto yleisanestesiassa 6 700 €  565,30 €/kk 
Kilpirauhasen toisen lohkon poisto yleisanestesiassa 5 450 €  461,10 €/kk 
Lisäkilpirauhasen paikallisen muutoksen poisto yleisanestesiassa 5 450 €  461,10 €/kk
Hintoihin lisätään toimistomaksu 16,95 €. Hintoihin ei sisälly laboratorio- tai röntgentutkimuksia.
* Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää tilinavausmaksun ja -käsittelymaksut yht. 83 €).