16.12.2016 Julkaisija: Suomen Tule ry
Maailman tuki- ja liikuntaelinjärjestö Global Alliance for Musculoskeletal Health on nimennyt Eiran sairaalan ortopedi Esko Kaartisen (LKT) kansainväliseksi tule-lähettilääksi. Tule-lähettilään arvonimen saa tunnustuksena vaikuttavasta työstä. Tule-lähettiläät edistävät omalta osaltaan tule-terveyttä kansainvälisen Tules-vuosikymmenen (2010–2020) tavoitteiden mukaisesti.

Suomen tuki- ja liikuntaelinliiton (Suomen Tule) puheenjohtaja Anssi Kemppi iloitsee Kaartisen nimitysuutisesta: ”Tämä on hieno tunnustus Suomessa tehdystä työstä ja antaa puhtia jatkaa, sillä työsarkaa meillä vielä on. Yli puolitoista miljoonaa suomalaista kärsii pitkäaikaisesta tuki- ja liikuntaelinongelmasta. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien on arvioitu aiheuttavan 3-4 miljardin kustannukset yhteiskunnalle.”

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet Suomessa:

• Suurin osa suomalaisista kokee ainakin jossain elämänvaiheessa selkä- tai niskakipua.
  • Noin 400 000 suomalaisella on osteoporoosi.
  • Suomessa kirjataan noin 30 000 osteoporoottista murtumaa vuodessa.
  • Yleisin nivelsairaus nivelrikko koskettaa noin miljoonaa suomalaista.
  • Tule-vaivat vaikuttavat merkittävästi työ- ja toimintakykyyn.

Tule-lähettiläs Kaartinen painottaa, että paljon voidaan tehdä, sillä merkittävää osaa tuki- ja liikuntaelinvaivoista voidaan ennaltaehkäistä tai niiden puhkeamista voidaan lykätä: ”Panostamalla kansalaisten tuki- ja liikuntaelinterveyteen saavutetaan säästöjä yhteiskunnalle. Yhteiskunnan rakenteiden tulisi mahdollistaa ja tukea terveellisiä elintapoja. On todella tärkeää myös pitää Suomen tule-ammattilaisten osaaminen jatkossakin korkealla ja tietenkin mahdollistaa kaikille tarvitseville pääsy laadukkaaseen hoitoon ja kuntoutukseen toimintakyvyn ylläpitämiseksi.”

Esko Kaartinen

• Toimii ortopedinä Eiran sairaalassa.
  • Tähystyskirurgian uranuurtajia Suomessa. Kouluttanut paljon erityisalaansa kotimaassa ja naapurimaissa.
  • Toimii Suomen Nivelyhdistyksen puheenjohtajana ja on pitkäaikainen vaikuttaja myös Suomen Tulessa.
  • Luennoi kansalaisille tule-terveydestä maallikkoystävällisesti
  • Toimii aktiivisessa yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tule-terveyden edistämiseksi.
Lue lisää Esko Kaartisesta
image-b3cae260-52c1-467c-84e5-ef23d464d585.jpg