Ögoninflammationen ville inte alls gå över

Jag hade ögoninflammation på sommaren som inte alls ville gå över fast jag fick tre olika antibiotikadroppar. Jag hade också länge funderat över varför mina ögon så ofta var svullna och det kändes som om jag hade skräp i dem. Slutligen konstaterade läkaren att jag har en funktionell störning i de Meibomska körtlarna. Detta förorsakar svullnad i de övre och nedre ögonlocken samt torrögdhet.

 

Torrögdheten störde mitt arbete att uppträda

Nog störde ju torrögdheten mitt liv. Speciellt på hösten då man sätter värmen på och det blåser ute är mina ögon känsliga och de rinner och ögonkanterna börjar bli röda. Klart att det störde mig som uppträdande person. Det är inte trevligt att mina ögon hela tiden är röda och svullna när jag uppträder i TV.

Jag hade själv försökt sköta mina ögon hemma, men det är jobbigt och krävde mycket tid. Jag hade också ätit Omega 7 -kapslar vilka borde hjälpa lite. Ögondropparna hjälpte en del men man borde då använda dem hela tiden. Jag önskade få varaktig vård.

 

Till all lycka hittade jag vård på nära håll

Jag fick höra om Thermoflo-behandlingsapparaten som är effektiv mot torra ögon. Jag visste att i Sverige finns av dessa apparater och frågade importören om det finns i Finland. Jag fick veta att Eira sjukhus har skaffat den första apparaten i Finland, och som bosatt i Helsingfors var det ju en utmärkt nyhet. Med Thermoflo är behandlingen snabb och enkel, den verkar effektivt på de Meibomska körtlarna.

Till att börja med gjordes en torra-ögon-undersökning. Vid undersökningen framgick att det just inte alls finns någon olja i tårvätskan, vilket det normalt borde finnas. Det beror just på den funktionella störningen i de Meibomska körtlarna. Tårvätska finns nog men den är inte oljig.

 

Vården är mycket behaglig och snabb

Efter undersökningen gjordes tre Thermoflo-behandlingar. Själva behandlingen är mycket behaglig. Man somnar nästan! På ögonlocken sätts gel och de masseras. Det känns varmt och skönt. Behandlingen känns mera som en skön spabehandling än ett vårdingrepp. En behandling räcker inte länge, i allmänhet 10-15 minuter.

 

Jag behöver inte längre tänka på mina ögon

Efter den första behandlingen var min syn lite suddig i ungefär fem minuer, men redan på kvällen såg mina ögon större ut och verkade ljusare. Svullnaden och rodnaden hade nästan försvunnit och blicken var klarare. En vecka efter den första behandlingen kontrollerades tårvätskan på nytt och man kunde märka att det fanns mera olja i den nu. Behandlingen har alltså inverkat på körtlarna.

Att behandlingen hade effekt märktes efter varje gång. Efter den tredje behandlingen märkte jag en tydlig skillnad och resultatet har hållit i sig. Mina ögon är inte längre röda eller svullna.

Tre veckor efter den sista behandlingen märkte jag en positiv sak; jag hade inte tänkt på mina ögon alls, vilket betyder att de har mått bra. En människa som inte har besvär med sina ögon behöver ju normalt överhuvudtaget inte tänka på dem.

Fastän det nu blåser ute och värmeelementen inne är på för fullt, har mina ögon inte alls runnit och jag har inte behövt kisa med mina ögon såsom alltid tidigare. Torrögdheten är ett tråkigt och kroniskt besvär, men Thermoflo-behandlingen hjälper och ger en långvarig effekt.

 

Jag behöver mina ögon, såväl framför kameran som bakom den

Behandlingen i sin helhet lämnade efter sig en bra "fiilis". Till en början var jag lite skeptisk, eftersom effekten efter både den första och andra behandlingen avtog efter en dag. Men efter den tredje gången är jag övertygad. Jag har verkligen inte tänkt på mina ögon alls, det är det största beviset på att behandlingen är effektiv.

Jag behöver mina ögon ständigt, både framför kameran som bakom den. Att mina ögon fungerar och blicken är klar, det är viktigt för mig.

Översättning av den finska artikeln: Potilaan kokemus Thermoflo-kuivasilmähoidosta. Toimittajana Anni Kemppainen.

Blev du intresserad av behandlingen mot torra ögon?

Eira sjukhus erbjuder nu som första i Finland en ny och effektiv Thermoflo-värmebehandlingsmetod mot torra ögon.

Vården börjar med en torra-ögon-undersökning, som görs av en optiker som specialiserat sig i torra ögon.

Läs mera och boka tid till undersökningen.

Läs mera