Orbera-bantningsmetoden är enligt Mervi Kokko, 36, det bästa sättet för henne att gå ner i vikt. Hon hade provat allt från dieter till anlitandet av en personal trainer. Men ingenting kunde rå på den största orsaken till hennes övervikt, nämligen det ständiga chokladsuget.

”Jag har aldrig ätit stora mängder mat. Men då min diet bestod till största delen av choklad så ökade vikten.”

Då Mervi ställde sig på vågen före placeringen av Orbera-ballongen visade den 99 kilo. För en 154 cm lång kvinna är det alldeles för mycket.

”Jag ville stoppa viktökningen före den blev farlig för min hälsa.”


DET ENKLA INGREPPET ÖVERRASKADE

Orbera-bantningsmetoden är en icke-kirurgisk metod där man för in en silikonballong i magsäcken via munnen. Ingreppet görs med hjälp av ett endoskop under lätt nedsövning och det räcker ca. en halv timme.

”Jag var i onödan nervös för ingreppet. Jag sov genom hela placeringen och kommer inte ihåg något av det. Jag kom till Eira klockan sex på kvällen och promenerade hem efter ca. två timmar”, berättar Mervi.

Silikonballongen fylls med steril saltlösning och lämnas i magsäcken i 6 eller 12 månader. Den töms och tas bort på samma sätt som när den placerades. Mervi kommer att ha ballongen i ett år.

Orbera-bantningsmetoden är en icke-kirurgisk vårdform där man för in en mjuk silikonballong i patientens magsäck via munnen.


TIO KILO PÅ TRE MÅNADER

En underfunktion i sköldkörteln har påverkat Mervis tidigare bantningsförsök. Till symptomen hör viktökning och en kraftig trötthetskänsla. Innan hon fick diagnosen och påbörjade medicineringen hade hon ingen ork att ta hand om sig själv. Hon hade en känsla av att vad hon än gjorde så ökade vikten. Till slut hade Mervi ingen som helst motivation till att kontrollera sin vikt.

” Jag kunde äta ett halvt kilo choklad åt gången fast jag visste att det var illa för min vikt. Med Orberan har jag inte haft motivationsproblem.”

Viktminskningen är oundviklig och resultatet motiverar till att fortsätta: Mervi har gåt ner i vikt tio kilo på tre månader.HUNGERKÄNSLAN MINSKAR

Ballongen i sig åstadkommer inte viktminskningen. Den fyller ut magsäcken och man blir mätt av mindre mängd mat. Maten förblir en längre tid i magsäcken vilket gör att man känner sig hungrig mera sällan.

”Då matportionerna minskar är det viktigt att kvaliteten på maten är bra för att man skall orka. Att äta choklad hjälper inte och av fet mat mår man dåligt.”

Under de två första månaderna åt Mervi endast flytande föda och pyréer och hon led av illamående. Illamåendet var ett tecken på att magsäcken måste anpassa sig till ballongen.

”Jag visste att illamåendet var övergående, men i mitt fall höll det visst på ovanligt länge.”

ORBERA ÄR EN LIVSSTILSFÖRÄNDRING

Orbera-bantningsmetoden är en helhet till vilken det hör uppföljning och ett program för en livsstilsförändring. Mervi har fått stöd av Eiras näringsterapeut och fetmasjukskötare för att lära sig att äta hälsosamt. Ifall hon behöver, får hon även hjälp av en psykolog.

”Som tur har jag ballongen i magen i ett års tid. Det ger mig tid att lära mig nya matvanor.”

För Mervi är det inte fråga om bara att gå ner i vikt, utan också en livsstilsförändring.

”Jag försöker ta bättre hand om mig själv.”MAN ORKAR BÄTTRE DÅ VIKTEN MINSKAR

Efter tre månader med Orberan äter Mervi vanlig husmanskost. Emellanåt måste hon påminna sig själv om ätandet.

”Om mellanrummen mellan måltiderna tänjer kommer illamåendet tillbaka. Lusten på choklad har försvunnit.”

Mervi känner sig energisk och är ivrig att börja nya hobbyn.

”Nyligen började jag pole dance. Vi har dessutom en ny familjemedlem och en promenadkompis, hunden Viivi.”

Bekanta märker förändringen som skett och uppmuntrar Mervi att fortsätta sin nya livsstil.

”Att offentligt gå ner i vikt skapar press på ett bra sätt. Den här gången kommer jag att lyckas.”


Patientens erfarenhet av Orbera-bantningsmetoden. Skribent Virve Järvinen.

Läs även i fortsättningen om Mervis Orbera-erfarenhet

Vi berättar under ett års tid om Mervis livsstilsförändring, hur hon lyckats och hennes tankar om Orbera-ingreppet.
Eira Fettmakliniks tjänster

Fetmaoperation

Eira sjukhus har många års erfarenhet av fetmaoperationer. En fetmaoperation är en av de effektivaste behandlingsformerna mot svår övervikt. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt.Du får snabbt tid till en operation och får vid behov bästa tänkbara fortsättningsvård och stöd, även långt efter din operation. Läs mera och boka tid till kostnadsfri konsultation hos Fetmaklinikens sjukskötare.

Läs mer

Orbera-bantningsmetod

Eira sjukhus erbjuder en ny och unik bantningsmetod, Orbera. Metoden lämpar sig speciellt för behandling av medelsvår eller svår övervikt (BMI över 27) och kräver ingen operation. Behandlingen består av två delar, dels en silikonballong som förs in i magsäcken och dels ett ettårigt program för ändring av livsstil. Välkommen på Orbera-sjukskötarens kostnadsfria mottagning för att få veta mera!

Läs mer

Eira Fetmaklinik

Var inte ensam med din övervikt! Eira Fetmaklinik är specialiserad på individuell och mångsidig vård av fetma. Våra fetmaexperter, som hör till Finlands mest erfarna, hjälper dig att hitta den rätta vårdmetoden just för dig. Vi använder oss av fetmaoperatiner och den icke-kirurgiska Orbera-bantningsmetoden samt kostrådgivning och läkemedelsbehandling. Läs mera och boka tid till fetmasjukskötarens kostnadsfria rådgivning!

Läs mer