Som bäst har Saara, 59 år och bosatt i Vanda, kunnat gå ner i vikt ca 30 kg per gång – men kilona har alltid kommit tillbaka.

”Hösten 2017 kom jag till insikt att någonting måste göras då vågen visade 110 kg. Läkaren misstänkte att jag lider av en lindrig ansträngningsastma och även blodtrycket var förhöjt”, berättar Saara. 

Vid samma tidpunkt fick hon höra om den nya Orbera-bantningsmetoden som tagits i bruk på Eira sjukhus i Helsingfors. Metoden går ut på att man placerar en Orbera-silikonballong i magsäcken för att åstadkomma mättnadskänsla. Med hjälp av ett endoskop förs ballongen, via munnen, in i magsäcken och fylls med 5 dl saltlösning. Ballongen hålls i magsäcken ett halvt år.
 

Orbera har hjälpt redan hundra tusental

300 000 bantare över hela världen har fått hjälp av Orbera. 

”Jag blev genast intresserad av den nya metoden. Jag hade tidigare funderat på fetmaoperation, men mitt viktindex var inte tillräckligt högt för att jag skulle kunna bli opererad inom den offentliga hälsovården. Dessutom kändes en operation lite väl omfattande. Däremot kändes Orbera som ett enkelt och snabbt alternativ.”

”I magen förs något som kan jämföras med ett matimplantat. Silikonballongen tar bort den största hungerkänslan.

START FÖR EN NY LIVSSTIL

Ingreppet på Saara gjordes i november. Hon kände sig vara i trygga och yrkeskunniga händer och var inte nervös inför ingreppet.

”Jag tycker att det här är toppen: Det är nästan som ett matimplantat som placeras i magen. Silikonballongen tar bort den största hungerkänslan och i magen ryms endast en bråkdel av den tidigare mängden mat. På så sätt är det lättare att lära sig äta hälsosammare och mer regelbundet. För mig är Orbera inte nån trollkonst utan en start till en ny livsstil.

Ingreppet var förvånansvärt enkelt

Innan den avtalade ingreppsdagen träffade Saara sjukskötaren, näringsterapeuten och kirurgen. Själva ingreppet tog inte lång tid, endast 15 minuter.

”Före ingreppet var jag några dagar på flytande kost och ett halvt dygn före utan att äta. Ingreppet utfördes i lätt nedsövning, och jag kommer inte ihåg någonting från det. Genast då jag vaknade mådde jag förvånansvärt bra.”

Efter att ballongen placerats i magsäcken kan illamående förekomma under en veckas tid, men andra biverkningar förekommer inte.

”Jag kastade upp några gånger i början då jag drack lite och åt yoghurt. Efter det har jag inte alls mått illa. Jag är förvånad över hur bra jag mått.”

Viktminskningen tog fart

Det har nu gått två månader sedan Orbera-ingreppet, och Saara har till sin glädje märkt att hennes vikt gått ner till 97 kg. Hon är glad att ett par mindre byxor som hon grävt fram från klädskåpet nu går fast.

Saara har noggrant följt de kostdirektiv hon fått från sjukhuset. De första två veckorna åt hon flytande och mosad mat, efter det började hon så småningom äta vanlig husmanskost.

”Jag äter en liten portion sex gånger per dag. Varmrätterna består för det mesta av fisk, höna och grönsaker. På hälften av tallriken finns proteiner, på en fjärdedel ris eller potatis och en fjärdedel grönsaker. Det viktigaste är att äta mat som ger mättnadskänsla och är näringsrika. Eftersom det i magsäcken endast ryms ca 3 dl per gång är det ingen vits att äta onödiga kolhydrater.”

 

Som mål en varaktig livsstilsförändring

Enligt Saara fick hon höra om Orbera-metoden i grevens tid.

”Det här är inte nån bluff, utan en ett år lång process som strävar till varaktig livsstilsförändring. Min motivation är stark. Min österbottniska karaktär tillåter mig inte att ge efter. Till all lycka får jag stöd från Eira sjukhus. Jag träffar sjukskötaren och näringsterapeuten också efter det ballongen tagits ut.”

"Saaras målsättning är att gå ner i vikt, bli av med blodtrycksmedicinerna och att anamma hälsosamt ätande.

Den största motivationen hör ihop med hälsan. Hon önskar att i och med viktminskningen skulle astman försvinna och att hon inte längre skulle behöva äta blodtrycksmediciner.

Saara anser att hon kan anamma hälsosamma måltidsvanor under ett år.

”Jag har skärpt mig också gällande motioneringen. Jag gymnastiserar två gånger i veckan och har ökat på nyttomotionen. Jag går till exempel en del av min arbetsresa. Jag har sluppit mitt sockerbehov och det var inte ens svårt. Det har varit lätt att avstå från kaffebullen på arbetsplatsen eftersom blodsockret hålls på jämn nivå tack vare regelbundna måltider.”

 

Följ med hur Saara mår

Vi berättar under ett års tid om Saaras livsstilsförändring, hur hon lyckats och hennes tankar om Orbera-ingreppet.

Patientens erfarenhet av Orbera-bantningsmetoden. Skribent Henna Rautiainen


Eira Fetmaklinikens tjänster

Eira Fetmaklinik

Var inte ensam med din övervikt! Eira Fetmaklinik är specialiserad på individuell och mångsidig vård av fetma. Våra fetmaexperter, som hör till Finlands mest erfarna, hjälper dig att hitta den rätta vårdmetoden just för dig. Vi använder oss av fetmaoperatiner och den icke-kirurgiska Orbera-bantningsmetoden samt kostrådgivning och läkemedelsbehandling. Läs mera och boka tid till fetmasjukskötarens kostnadsfria rådgivning!

Läs mer

Fetmaoperation

Eira sjukhus har många års erfarenhet av fetmaoperationer. En fetmaoperation är en av de effektivaste behandlingsformerna mot svår övervikt. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt.Du får snabbt tid till en operation och får vid behov bästa tänkbara fortsättningsvård och stöd, även långt efter din operation. Läs mera och boka tid till kostnadsfri konsultation hos Fetmaklinikens sjukskötare.

Läs mer

Orbera-bantningsmetod

Eira sjukhus erbjuder en ny och unik bantningsmetod, Orbera. Metoden lämpar sig speciellt för behandling av medelsvår eller svår övervikt (BMI över 27) och kräver ingen operation. Behandlingen består av två delar, dels en silikonballong som förs in i magsäcken och dels ett ettårigt program för ändring av livsstil. Välkommen på Orbera-sjukskötarens kostnadsfria mottagning för att få veta mera!

Läs mer