Glasögon från 15-års ålder

”Jag har haft glasögon ända sedan jag var 15 år gammal. Då jag idrottade använde jag kontaktlinser, men de gav en känsla av torra ögon. Jag har Crossfit som hobby. I den hårda träningen immar glasögonen och det finns en risk att de går sönder.

För ett par år sedan började kontaktlinserna kännas obekväma. Med dem kunde jag inte mera se tydligt på nära håll, jag kunde till exempel inte läsa meddelanden på telefonen. Mitt närseende hade försämrats, jag hade utvecklat ålderssynthet.

Mitt arbete kräver ett skarpt närseende

Nya Blended Vision-laseroperationen var som gjord för mig

I mitt arbete som plastikkirurgisk sjukskötare behöver jag ett skarpt närseende. Att ta bort stygn från patienter började vara besvärligt och till slut var mina alternativ progressiva glasögon eller en operation som korrigerar brytningsfel. Då tog jag reda på olika operationsalternativ.

Jag hade nog tidigare övervägt en ögonoperation, men ingreppets slutgiltighet och eventuella risker gjorde mig fundersam. Blended Vision var som skräddarsydd för mig. Den erbjuder enkelt en bra syn både nära och långt med hjälp av en laseroperation.

 

En snabb återhämtning och möjligheten att kunna justera slutresultatet kändes viktigt

Brytningsfel och symtomen av ålderssyn kan korrigeras antingen med en laseroperation som görs på ögats yta eller med en intraokulär operation, där man byter ut linsen mot en konstgjord lins eller placerar en kontaktlins inne i ögat.

Fördelen med laseroperationen är enligt mig, att åtgärden inte är definitiv. Man kan vid behov justera slutresultatet för att få den bästa möjliga synskärpan.

Förutom möjligheten att justera resultatet var det även viktigt för mig att återhämtningen är snabb. Dessutom ville jag behålla min egen, naturliga lins. Laseroperationen är inte ett hinder för en starroperation eller en linsoperation med multifokal lins, ifall jag skulle behöva någondera i framtiden.


Först till sjukhusoptikern och ögonläkaren för en förundersökning

Planeringen av ingreppet började med en förundersökning hos sjukhusoptikern och fortsatte med kirurgens undersökningar. På basen av undersökningarna försäkrade man sig om att laseroperationen var lämplig för mig. Med laser kan man korrigera översynthet med cirka 4 – 6 dioptrier och närsynthet ända till -10,0. Hornhinnan måste vara tillräckligt tjock och ha en normal form.

Jag var lämplig för operationen och fick en operationstid som var redan efter två veckor.

 

Min rädsla togs på allvar

Jag är klaustrofobisk och maskinerna, som under operationen skulle vara väldigt nära mitt ansikte gjorde mig ångestfylld. När jag nämnde om min rädsla, tog sjukhusoptikern med mig för att bekanta mig med operationssalen och -apparaturen. Jag fick prova hur nära ansiktet apparaturen i verkligheten skulle komma.

Min rädsla lindrades då läkaren berättade för mig att jag under operationen hela tiden skulle vara informerad om vad som gjordes. Mina ögon skulle bedövas med ögondroppar, och jag skulle inte känna något.

 

Jag kände mig trygg i operationssalen

Jag behövde ingen lugnande medicinering för operationen. Stämningen i operationssalen var lugn. Skötaren höll mig i början i handen. Läkaren informerade mig hela tiden om vad jag skulle göra, åt vilket håll jag skulle rikta blicken och vad som skulle ske till följande. Jag hade hela tiden en trygg känsla.

Ingreppet var snabbt över, själva laseringen tog bara några sekunder och allt som allt var jag inne i operationssalen i 20 minuter.Närseendet utvecklas småningom

Nästa dag såg jag utmärkt på långt håll, men närseendet var ännu dimmigt. För närseendet tog det längre tid att uppnå det önskade resultatet, då hjärnan behövde tid att anpassa sig till det nya läget.

Jag var rädd för att mina ögon skulle bli torrare efter operationen. Min rädsla var obefogad, för mina ögon kändes torrare då, när jag använde kontaktlinser. Jag använder fuktande ögondroppar. I mitt öga för närseende använder jag en större dos än i det andra ögat.


 

Min livskvalitet förbättrades på ett ögonblick

Under en månads tid kontrollerade jag av gammal vana om jag hade packat ner kontaktlinserna i träningsväskan. Det tog ett tag att vänja sig vid att inte mera behöva dem.

Jag sparade glasögonen som ett minne. När jag provade dem efter operationen, kändes de så klumpiga. Det är otroligt hur ett några sekunders ingrepp kan förbättra livskvaliteten.”


Blended_Taina_jalkeen_600x450.jpg 

Det är otroligt hur ett några sekunders ingrepp kan förbättra livskvaliteten.

Läs mera
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Ikanako_potilas_jalkeen_600x450.jpg
Ålderssynthet och/eller progressiva glasögon

Med en ålderssynthetsoperation korrigerar man synen så att du kan se både långt och nära. Du kan bli av med dina progressiva glasögon med en linsoperation eller den nya Blended Vision-laseroperationen. Kom och fråga och diskutera om operationsalternativen tillsammans med våra sjukhusoptiker.

Läs mer
Blended_Taina_jalkeen2_600x450.jpg
Blended Vision-laseroperation för ålderssynthet

Nu kan du bli av med dina progressiva glasögon! Med åldern försämras närseendet och det kallas för ålderssynthet. Nya Laser Blended Vision är den första laseroperationen, med vilken man åstadkommer en skarp syn både nära, långt och på mellanavstånd. Samtidigt korrigerar man eventuellt brytningsfel.

Läs mer
Redaktör: Virve Järvinen

Boka tid till sjukhusoptikerns 60 min. förundersökning.

Våra sjukhusoptiker kartlägger dina ögons hälsa med hjälp av omfattande undersökningar. Ögonkirurgen analyserar undersökningsresultaten och bedömer vilken metod som passar dig bäst.

Förundersökingen förbinder dig inte till att boka en operationstid.

Förundersöknigen nu avgiftsfritt. Inga andra kostnader.

Under en veckas tid före förundersökning eller operation får kontaktlinser inte användas. I undersökningen används ögondroppar, som förstorar pupillerna och gör synen grumlig för resten av dagen.

Boka tid till förundersökning