Mervi Kokko, 37, magrade 25 kilo på ett år med Orbera-metoden. Nu inser hon hur mycket hennes övervikt begränsade hennes liv. Viktminskningen har gett henne möjligheten att göra saker hon inte kunde, orkade eller vågade göra då hon var överviktig.

Under vintersemestern, efter en paus på tjugo år, vågade Mervi sig ut i backarna och provade också på att köra snöskoter.
”Med en vikt på 100 kilo skulle jag inte ha fått pjäxorna på fötterna. Det var tungt att röra på sig och jag skulle inte ha njutit av slalomåkandet."
Snöskoteråkandet gav henne sjuka muskler, men Mervi var bara tacksam över den känslan.
"Nu känns kroppen som min egen."

 

Med Orberan måste jag äta hälsosamt

Före Orbera-metoden hade Mervi försökt gå ner i vikt med hjälp av flera olika dieter, men det kändes svårt att anpassa ätandet till dieterna.
"Jag har aldrig lärt mig att äta ordentliga måltider, i stället åt jag choklad.”

För Mervi var Orberan en lämplig metod för viktminskning. I Orbera-metoden placeras en mjuk silikonballong i magsäcken via munnen. Den fyller magsäcken och ger en mättnadskänsla med en mindre mängd mat. Maten stannar längre i magsäcken än tidigare, vilket minskar hungerkänslan.
”Orbera-behandlingen tvingade mig på ett bra sätt att äta hälsosamt. För att klara mig med med små matportioner, måste de vara nyttiga. ”

Orbera-behandlingen tvingade mig på ett bra sätt att äta hälsosamt. För att klara mig med små matportioner, måste de vara nyttiga.

12 månaders Orbera-metoden gav mig tillräckligt med tid att vänja mig vid den nya situationen

Orbera-ballongen lämnas i magsäcken i sex eller tolv månader. Mervi valde det senare alternativet och fick tillräckligt med tid för att lära sig att äta hälsosam kost. Mervi fick stöd av näringsterapeuten och fetmasjukskötaren på Eira, som båda förstod utmaningarna i Mervis arbete.

”Jag arbetar inom detaljhandeln med kundservice, där det är svårt att äta regelbundet. Måltiden avbryts ofta då jag måste betjäna en kund.
Mervi hoppar ofta över en måltid på jobbet hellre än att äta mat som kallnat. Det leder lätt till att hon äter fel.
”På Eira fick jag tips om att till jobbet ta med mat som är lättare att äta, som smoothies eller måltidsersättning i form av drycker eller barer. De är lätta att äta även då det är bråttom. ”

 

"Bara hunden skulle orka, skulle jag göra längre promenader"

Fyra månader efter att Orbera-ballongen tagits bort, har Mervs vikt sjunkit ännu några kilo. Midjemåttet har minskat med flera centimeter. I kroppssammansättningsanalysen syns den ökade träningen: fettvävnad har ersatts med muskelvävnad.

”Jag började med vattenjumppa, men den är nu på paus på grund av coronan. Jag ser fram emot att simhallarna öppnar igen.”
Mervi gör dagliga promenader med Viivi-hunden. Den åtta kilometer långa promenaden i sällskap med hunden känns lätt.
”Viivi är mer en sommarhund med sin korta päls. Under vinterns kalla dagar skulle jag kunna gå ännu längre.


Utan Orberan skulle vikten bara ha ökat

För Mervi känns det konstigt att titta på bilder som tagits av henne för ett par år sedan. Förändringen som skett är så stor.
”Bilderna visar hur illa jag mådde. Jag var ständigt trött och kände mig olustig. ”

Studier och arbete hade tärt på Mervi. Det fanns ingen tid och ork för att ta hand om sitt eget välmående. I det läget kändes det omöjligt att gå ner i vikt på egen hand.
"Utan Orberan hade min vikt bara ökat och jag skulle förmodligen ha insjuknat i diabetes, vilket är vanligt i min släkt."
För att ha kontroll på vikten följer Mervi med den regelbundet. Målsättningen är att tappa ännu 10 kilo, men i maklig takt.
"Jag har en energisk och livskraftig känsla i mig, jag vill aldrig ge upp den."

Artikkeli_Orbera_Mervi2_III_600x450.jpg

Mervi har gjort en stor förändring och vill inte mera ge avkall på sitt välmående.

 

läs hela mervis orbera-resa

Du kan läsa om Mervis lyckade livsstilsförändring och hennes tankar under hela Orbera-behandlingen från länkarna nedan.


Patientens erfarenhet av Orbera-bantningsmetoden. Redaktör Virve Järvinen.

Eira Viktkliniks tjänster

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer