MYOM OCH BEHANDLINGEN AV DEM

Myom ger många olika slags symptom och behandlingen av dem förbättrar ofta livskvaliteten. Symptomfria myom som är under 10 cm behöver inte behandlas. Myom som ger symptom behandlas utgående från patientens ålder och livssituation.

Ibland används medicinering för att dämpa blödningar och göra myom mindre före en operation. För vård av medelsvåra eller svåra symptom hos kvinnor i fertil ålder används ulipristalacetat, som är en selektiv progesteronreceptor modulerare. GnRH-agonister kan användas före en operation för att göra myomen mindre, då symptomen lättar. Hos kvinnor i fertil ålder behandlas myom vanligen med att hyvla myomet från livmodern med en titthålsoperation. Då behöver man inte avlägsna livmodern.

Då barnen är gjorda överväger man livmoderborttagning. Den görs vanligen med hjälp av en titthålsoperation men är livmodern storväxt krävs en öppen operation. Läs mera om livmoderborttagning genom operation.


RIKLIG MENSTRUATION OCH ANDRA AVVIKANDE BLÖDNINGAR

Till och med en tredjedel av 15 – 50-åriga kvinnor upplever sin menstruation riklig i något skede av livet. Orsaken till avvikande blödningar är alltid skäl att undersöka. Då man kartlagt orsaken gör man upp en vårdplan. Ofta används hormonspiral eller medicinering. Mediciner som konstaterats vara bra är bl.a. traneksamsyra, anti-inflammatoriska mediciner samt p-piller.

Om medicinering inte hjälper eller om man inte kan använda dem kan det bli aktuellt med borttagning av livmodern. Det kan även vara fråga om att medicinerna inte hjälper mot det som orsakar blödningarna eller att man av andra orsaker gör ett beslut om operation. Enligt undersökningar är patienterna nöjda med livmoderborttagningen som en behandlingsform mot rikliga menstruationsblödningar och åtgärden har förbättrat deras livskvalitet.

Boka tid till gynekologens mottagning

På gynekologens mottagning bedöms orsaken till symptomen och tillsammans väljer vi den rätta vårdmetoden.

På Eira sjukhus får du snabbt en tid till operation och tidpunkten kan anpassas smidigt utgående från din egen tidtabell. Även ärenden gällande eftervården sker tryggt under opererande läkarens uppsikt.

Eira sjukhus gynekologer
Kajan Maija Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar Boka tid
Mikkola Tomi Sakari Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar samt urogynekologi Boka tid
Pakarinen Päivi Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar samt gynekologisk cancer Boka tid
Rangdell Ritva Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar Boka tid
Söderström-Anttila Viveca Specialist i kvinnosjukdomar, obstetrik och gynekologisk endokrinologi Boka tid
Tuomikoski Pauliina Specialist i obstetrik och gynekologi Boka tid
Följande lediga tider
mån 17.8
15:30
20 min
Tuomikoski Pauliina
Specialist i obstetrik och gynekologi
Eira läkarstation
Puhelinvastaanotto
Då du väljer en tid var det står ”Puhelinvastaanotto”, ringer jag upp dig under den bokade tiden till numret du meddelat.
Ärenden som kan skötas per telefon är bland annat frågor kring preventivmedel och vård av klimakteriebesvär. Dessutom kan jag skriva remisser till laboratorieprov (dock ej papa som tages på mottagningen) och mammografiundersökningar. Vänligen observera att blödningsrubbningar hos kvinnor i klimakteriet eller äldre, kräver gynekologisk undersökning och kan ej skötas på distans. Priset för telefonmottagning (20 min). är 85 euro. Vår kundtjänst hjälper gärna vid behov, tel: 09 1620 570.
mån 17.8
18:00
20 min
Mikkola Tomi Sakari
Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar samt urogynekologi
Eira läkarstation
mån 17.8
18:20
20 min
Mikkola Tomi Sakari
Specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar samt urogynekologi
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Läs mera om våra hälsotjänster för kvinnor

Gynekologi och gynekologiska ingrepp

Eira sjukhus erbjuder omfattande gynekologiska tjänster för kvinnor i alla åldrar. Hos oss hittar du flera gynekologer till vilka du lätt kan boka en tid ifall någonting bekymrar dig, det uppstår problem eller om du vill komma på rutinkontroll. Vi har även en lång erfarenhet av krävande gynekologiska operationer.

Läs mer

Gynekologiska framfall

Framfall uppstår då bindväven i bäckenbotten försvagas och livmodern och slidans vägg sjunker. Symptomen på livmoderframfall kan t.ex. vara en känsla av tyngd i underlivet, som om något putar ut från slidmynningen och svårigheter att tömma urinblåsan eller tarmen.

Läs mer

Hysterektomi - borttagning av livmoder

Operationer där man tar bort livmodern har minskat till en följd av en ökad användning av hormonspiral. Ändå kan borttagning av livmodern bli aktuell vid livmoderframfall, blödningar och myom. På Eira sjukhus får man snabbt en tid till operation och eftervården sker tryggt under den opererande läkarens uppsikt.

Läs mer

Urinläckage - d.v.s. urininkontinens

Var femte medelålders kvinna lider av urinläckage, d.v.s. urininkontinens. Besvärande inkontinens ökar med åldern. Det finns olika typer av inkontinens och det lönar sig att ta upp problemet med en sakkunnig gynekolog, för det finns effektiv hjälp mot det.

Läs mer

Endometrios

Endometrios är en sjukdom där vävnad av livmoderslemhinna sprids utanför livmodern. Det är en vanlig gynekologisk sjukdom bland kvinnor i fertil ålder. Endometrios förorsakar bl.a. mens-, mag- och samlagssmärtor samt försvårar möjligheten att bli gravid.

Läs mer

Bröstcancer och relaterade undersökningar

Det är viktigt att var och en regelbundet undersöker sina bröst själv och vid behov ytterligare går på mammografi- och ultraljudsundersökning. Eira sjukhus stöder Rosa bandet!

Läs mer

Gynekologisk mottagning för unga

Redan som ung är det bra att skapa kontakt med en gynekolog, som man snabbt får hjälp av vid behov.

Läs mer

Eira Hälsoklubb för kvinnor

Tar du hand om alla andra, men försummar ibland ditt eget välmående? Saknar du regelbunden information om ditt hälsotillstånd? Just för dig har vi grundat nya och unika Eira Hälsoklubb för Kvinnor! Som klubbmedlem får du årligen en kallelse till en hälsocheck och du kan när som helst konsultera Hälsoklubbens Egenskötare. Vid behov guidar hon dig till rätt specialist. Eira Hälsoklubb för kvinnor är det bästa och enklaste sättet att ha regelbunden koll på sin hälsa!

Läs mer
Prislista
Gynekologi Pris   
Gynekologisk mottagning, Priset inkluderar inte papa-prov eller ultraljudsundersökning från 114,50 €  
Telefonmottagning och videomottagning:
 

Kajan Maija, specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar, 30 min.

 121 €
 

Pakarinen Päivi,  specialist i kvinnosjukdomar och förlossningar samt gynekologisk cancer, 20-30 min.

 82-118 €  

Tuomikoski Pauliina, specialist i obstetrik och gynekologi, 20 min.

 85 €  
 Gynekologiska undersökningar och provtagningar    
Gynekologiskt cellprov dvs. papa-prov 59 €  

Mammografi och ultraljudsundersökning av
brösten (kräver läkarremiss)

175 €

 
Klamydiatest 53 €  
HPV-test (papillomvirus) 104 €  
Mykoplasma i genitalområdet 137 €  
HPV + papa-prov 127,50 €  
Prolapskub 54 €  
Prolapsring 20 €  
Bedövning vid gynekologiska ingrepp 25 €  
Preventivspiral
 
Hormonspiral 169 €  
Kopparspiral NovaT300 104 €  
Kopparspiral FlexiT 69 €  
Insättning av preventivspiral (inkl. gynekologmottagning, ultraljudsundersökning) från 229 €  
Gynekologiska ingrepp Pris  Eiras Hälsokonto*
TVT inkontinensoperation, lokalbedövning och sedation
2713 € 226,10 €/mån
Hysteroskopi i narkos 3382 € 281,80 €/mån
Prolapsoperation på livmodern i narkos 5531 € 460,90 €/mån
Avlägsnande av livmodern, titthålsoperation i narkos 6318 €  526,50 €/mån

Poliklinikavgift på 18,90 € och Kanta-avgift på 1,95 € tillkommer. Till en telefon- och videomottagningstid tilläggs hanteringsavgift 6,90 € och Kanta-avgift 1,95 €.
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri och avgiftsfri delbetalning.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande