Vad är ålderssynthet?

Ålderssynthet betyder ett med åldern försämrat närseende, en förändring som drabbar alla förr eller senare. Ålderssynthet beror på att ögats lins med åldern tappar sin naturliga elasticitet, vilket gör att ögats förmåga att fokusera på nära håll försämras. Ålderssynthet utvecklas väldigt individuellt, men redan från 40 - 45 års ålder kan du börja märka en försämring i ditt närseende.

Vad är Blended Vision – den nya laseroperationen?

Blended Vision är den första laseroperationen för ålderssynthet. I operationen används den patenterade PRESBYOND® tekniken, med vilken man formar ögats hornhinna för att uppnå en önskad syn. Med operationen åstadkommer man ett skarpt seende nära, långt och på mellanavstånd. Samtidigt korrigeras eventuellt brytningsfel.

Den patenterade PRESBYOND® -tekniken är utvecklat av Zeiss-koncernen, en internationell koncern specialiserad på ögonkirurgi. Eira sjukhus är den första ögonkliniken i Finland som gör laseroperationer för ålderssynthet med PRESBYOND®- tekniken.

Hur korrigeras synen med den nya PRESBYOND® Laser Blended Vision-metoden?

Vi har alla medfött ett så kallat ledande öga, med andra ord ett dominerande öga. Ögonens dominans kan jämföras med att människor är vänster- eller högerhänta. I laseroperationerna beaktar man ögonens dominans.

I Blended Vision laseroperationen för ålderssynthet korrigeras ditt ledande öga så att du ser bra på långt håll. Ditt icke-ledande öga korrigeras med operationen så att du ser bra på nära håll. Utöver det skapar man med Blended Vision-metoden ett brett synfält för mellanavståndet där du ser skarpt med båda ögonen.

Med Blended Vision-lasermetoden finjusterar man skilt båda ögonens förmåga att se djup och det breda synfältet för mellanavståndet som man åstadkommit, gör det möjligt för hjärnan att sammanföra båda ögonens bilder till en 3D-bild, med andra ord ett normalt djupseende.

Just det här skarpa synfältet för mellanavståndet skiljer Blended Vision-laseroperationen från de traditionella laseroperationerna för monovision.


Blended Vision-laseroperationen jämfört med den traditionella laseroperationen för monovision

Med den traditionella laseroperationen för monovision, eller då man korrigerar synen med kontaktlinser, justerar man det ledande ögat så att de ser bra på långt håll och det icke-ledande ögat så att det ser bra på nära håll. För mellanavståndet blir synfältet otydligt.

 

Blended_vision_perinteinen_monovisio_sv_600px.jpg  Blended_vision_laaja_tarkan_näön_alue_sv_600px.jpg 

 

För vem passar Blended Vision-laseroperation?

Blended Vision-laseroperationen passar speciellt bra för dig som är 40 - 60 år,

  • om du redan har progressiva glasögon eller
  • om du för tillfället har endast glasögon med minusstyrka, men du märker att ditt närseende har försämrats eller
  • om dina ögon redan tidigare har laseropererats, men du märker att ditt närseende har blivit sämre.

Även om du klarar dig utan glasögon för att se långt men du använder läsglasögon, kan Blended Vision vara rätt metod för dig. I optikerns förundersökning kartlägger vi vilken operationsmetod som passar just dig.

Med en Blended Vision-laseroperation är det möjligt att bli av med behovet av minusglasögon och läsglasögon för flera år framåt. Om det i framtiden uppstår ett behov att ytterligare korrigera din synförmåga, är det möjligt med en ny laseroperation.

Ifall du endast har minusvärden, men ser fortfarande bra på nära håll, kan det hända att våra optiker rekommenderar för dig en SMILE-, FemtoLASIK- eller en PRK-laseroperation.
Läs mera om laseroperationer som är lämpliga för korrigerande av minusvärden här

Laseroperation eller linsoperation?

Eftersom Blended Vision är en laseroperation, formar man ögats hornhinna för att uppnå önskad syn.

Ibland uppnår man inte det önskade resultatet med att forma hornhinnan, eller så lämpar sig hornhinnan inte för laseroperationstekniken. Då kan det vara lämpligare med en linsoperation. Även för dig som är över 60 år kan det vara lämpligare med en linsoperation.

Med en linsoperation får man den önskade synen för att se nära, långt och på mellanavstånd med att byta ut ögats egen lins mot en multifokal lins. Läs mera om linsoperation för ålderssynthet.

Våra ögonkirurger gör alltid på basen av de gjorda undersökningarna en bedömning gällande vilken operationsmetod är bäst för just dina ögon.

Blended Vision-laseroperationen är trygg

Vi har gjort ögonoperationer i Helsingfors sedan 1996 och vi använder oss alltid av den nyaste tekniken. År av erfarenhet kombinerat med toppteknologi gör våra undersökningar och ögonoperationer trygga och kvalitativa.

Den nya Blended Vision-laseroperationen är en väldokumenterad och trygg operationsmetod och globalt har den använts sedan 2009. I Blended Vision-laseroperationen använder man FemtoLasik operationsmetoden, en länge använd metod för laserbehandling av hornhinnan.

Blended Vision-laseroperationens olika skeden

Under operationsdagen

Före operationen träffar du den opererande kirurgen. Tillsammans går ni igenom undersökningsresultaten samt den rekommenderade operationsformen.

Notera, att du inte får använda kontaktlinser under en veckas tid innan operationen.

Operationen

Blended Vision-laseroperationen görs tekniskt på samma sätt som en FemtoLASIK-operation. I operationen formar man hornhinnans tjocklek och form för att åstadkomma den rätta styrkan för ett skarpt seende.

Blended Vision-laseroperationen är ett smärtfritt ingrepp som tar cirka 10 – 20 minuter och hem får du åka strax efter ingreppet.

Efter operationen

Efter Blended Vision-laseroperationen får du åka hem efter cirka en timme. Återhämtningen är snabb och synen klarnar stegvis inom några dagar. Antibiotikadroppar skall du använda i cirka två veckor. Behovet av sjukledighet är oftast 2 dagar.

Efter operationen torkar ögonen, det känns som sand i ögonen och det kan svida. Det är i allmänhet övergående och vi rekommenderar att du använder rikligt med fuktande ögondroppar för att lindra besvären.

Omsorgsfull förundersökning hos sjukhusoptikern före operation

Före en Blended Vision-laseroperation görs en omfattande och grundlig 60 min. förundersökning av sjukhusoptikern.

Sjukhusoptikerns förundersökning före operation omfattar:

  • mätning av ögontryck
  • kartläggning av synen
  • bedömning av brytningsfel
  • undersökning av hornhinnan
  • bedömning av ögonens hälsa.

Vid behov görs en optisk tomografi av ögat (OCT).

På basen av mätningarna avgörs dina ögons hälsotillstånd och man gör en bedömning ifall en Blended Vision-laseroperation lämpar sig för dig.

Den opererande kirurgen analyserar resultaten av sjukhusoptikerns förundersökning och ger en rekommendation om vilken operationsform är lämplig för just dig.
Ifall resultaten indikerar eventuella ögonsjukdomar, ordineras du till ögonläkarens mottagning.

Förundersökningen förbinder dig inte till att boka en operationstid.

Boka en 60 min. tid till optikerns förundersökning

Våra sjukhusoptiker kartlägger dina ögons hälsa med hjälp av en omfattande förundersökning. Ögonkirurgen analyserar de gjorda undersökningarna och bedömer ifall en Blended Vision-laseroperation är lämplig för dig.
Förundersökningen förbinder dig inte till att boka en tid till operation.

Förundersökningen avgiftsfritt.

Observera att under en veckas tid innan förundersökningen kan kontaktlinser inte användas. I förundersökningen används ögondroppar som utvidgar pupillerna och gör synen suddig för resten av dagen.


Boka tid till optikern
Följande lediga tider
tor 2.3
11:00
1 h 0 min
Valonen_Emilia.jpg
Valonen Emilia
Optiker
Eira läkarstation
Esitutkimus silmäleikkausta varten
Visa följande lediga tider
Kirurger som gör Blended Vision-laseroperationer
Oksman_Petri.jpg Oksman Petri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Ylitalo_Jarno.jpg Ylitalo Jarno Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Prislista
Ögonoperation för ålderssynthet

Pris

Optikerns förundersökning , 60 min.
inkl. ögonkirurgens bedömning

0 € 

 
Ingrepp

Pris


Eiras Hälsokonto*

Laseroperation Blended Vision NYTT!
1980,00 € /öga
169,90 € /mån.
Linsoperation med multifokal lins
2650,00 € /öga
 225,73 € /mån
Linsoperation med multifokal lins för brytningsfel 3290,00 € /öga
279,07 € /mån

Eftergranskning

Pris
 
1 mån efter operationen hos ögonläkare 100,00-160,00 €  
6 mån efter operationen hos optiker 65,00 €   

Specialister
   
Kukkonen Kirsi-Tiina, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Oksman Petri, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Ylitalo Jarno, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
   

Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 22,90 €. Kanta-avgiften är 2,30 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor, med undantag av det avgiftsfria förundersökningen.
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar administrationsavgift 58,80 €).

Läs mera om Eira Ögonklinik
Optikko_esitutkimus_sirkku_600x450_.jpg

Ögonsjukdomar och ögonkirurgi

På Eira sjukhus korrigerar vi brytningsfel, ålderssynthet samt starr med lång erfarenhet och utan köer. Kombinationen av toppteknologi och sakkunnighet gör att ingreppen hos oss på Eira är både snabba och trygga.

Läs mer
Optikko_Emilia_600x450.jpg

Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Ikanako_potilas_jalkeen_600x450.jpg

Ålderssynthet och/eller progressiva glasögon

Med en ålderssynthetsoperation korrigerar man synen så att du kan se både långt och nära. Du kan bli av med dina progressiva glasögon med en linsoperation eller den nya Blended Vision-laseroperationen. Kom och fråga och diskutera om operationsalternativen tillsammans med våra sjukhusoptiker.

Läs mer
Linssileikkaus_pyorailevat_600x450.jpg

Linsoperation för ålderssynthet

Med åldern försämras i allmänhet närseendet och det kallas för ålderssynthet. Med en linsoperation för ålderssynthetblir du av med dina progressiva glasögon. Hos oss är du i trygga och sakkunniga händer. Vi har gjort ögonoperationer från år 1996 och vi använder oss alltid av de nyaste linsalternativen.

Läs mer
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande