Nu kan även ålderssynta njuta av ett liv utan glasögon!

Ålderssynthet beror på att ögats lins stelnar och inte ändrar form för att kunna fokusera på olika avstånd - man kan inte längre ackommodera. För det flesta brukar detta inträffa gradvis från 40 - 45 års ålder, men det drabbar alla förr eller senare eftersom ålderssynthet är en normal försvagning av närseendet som kommer med åldern.

Ålderssynta behöver olika linsstyrkor för seende på långt och nära håll samt möjligtvis även för seende på s.k. mellanavstånd. Det kan vara besvärligt att hitta lämpliga linser och man tvingas ofta ha olika glasögon för olika slags sysslor. Utöver att se bra på både långt och nära håll behöver vi även se bra på mellanavstånden:

  1. Seende på långt håll: bilkörning, tv-tittande, idrott, filmer, teater osv.
  2. Närseende: läsning, handarbete, snickrande osv.
  3. Seende på mellanavstånd: bildskärmsarbete, matlagning, bilens instrumentpanel osv.

Med linsoperation optimal syn för en fungerande vardag! 

Under linsoperationen ersätts ögonens egna linser med konstgjorda multifokala linser. Vi eftersträvar att optimera de konstgjorda linsernas styrkor så att en stark fjärr- och närsyn uppnås. Operationen görs med ultraljud med hjälp av den moderna tekniken fakoemulsifikation. Ingreppet är snabbt och smärtfritt och patienterna kan åka hem redan en timme efter operationen. Ögonen återhämtar sig snabbt och synen klarnar mycket snabbt. Sjukledigheten tar två veckor i anspråk. Före operationen görs en grundlig förundersökning på Eira sjukhus, där vi undersöker dina ögons brytkraft och hälsotillstånd samt fastställer de erforderliga linsstyrkorna.

för vem passar linsoperation?

Linsoperation passar särskilt väl personer som fyllt 50 år och som använder progressiva eller bifokala glasögon samt sådana som har begynnande grå starr.

 

Korrigering av ålderssynthet med laseroperation

Ibland kan ålderssynthet korrigeras med laseroperation där man gör en s.k. monovision. Ögonen opereras så att man med det ena ögat ser långt och med det andra ögat ser nära. Hjärnan anpassar sig snabbt och man lär sig att med det ena s.k. ledande ögat se långt och med det andra se nära.

En laseroperation för att korrigera ålderssynthet lämpar sig bäst för personer vars ålderssyn är under +1,50. Laseroperationen hindrar inte att synen blir sämre och därför behöver man i ett senare skede separata läsglasögon. Vid förundersökningen bedömer vår optiker det bästa operationsalternativet för dig.

Läs mera om ögonlaseroperation.

 

omfattande förundersökning hos sjukhusoptikern

Linsoperationsprocessen börjar med en grundlig förundersökning, under vilken våra sjukhusoptiker kartlägger hälsotillståndet på dina ögon och mäter astigmatismen, ögontrycket, dina ögon och gör en hornhinnekarta på dina ögon. Utöver det avgörs vilken styrka som behövs i linsen och man gör en optisk tomografi av näthinnan (OCT).

Boka tid till optikerns förundersökning

Under förundersökningen utreder vi dina önskningar och behov för din syn för fritid och arbete. På basis av undersökningen avgör ögonkirurgen den typ av ögonoperation som passar dig bäst.

Sjukhusoptikerns förundersökning nu avgiftsfritt (värde 88 €).

Fråga mer: ogonklinik@eirasjukhus.fi

BOKA NU
Följande lediga tider
Idag
14:30
1 h 0 min
Lehvonen Oskari
Optiker
Eira läkarstation
Esitutkimus laser-/linssileikkaus
Sök efter fler lediga tider

efter linsoperation

Efter linsoperationen kan du snabbt återvända hem, redan en timme efter operation. Konvalecenstiden är snabb och synen klarnar gradvis under de följande dagarna. Antibiotikadroppar används någon vecka. Du behöver 1-2 veckors sjukledighet beroende på hur ansträngande ditt arbete är.

 

varför rekommenderar vi linsoperation för dig som har progressiva glasögon?

Med hjälp av traditionell refraktiv kirurgi (SMILE, FEMTO-AMARIS, LASIK, PRK) kan man bli kvitt glasögon för seende på långt håll. I praktiken behöver ålderssynta emellertid alltid läsglasögon och därtill ibland glasögon för datorbruk.

Laseroperationen befriar dig från glasögon för seende på långt håll, men efter en laseroperation behöver ålderssynta emellertid alltid läsglasögon och därtill ibland även glasögon för bildskärmsarbete.

Linsoperationen korrigerar däremot förutom närsyn också fjärrsyn och synen på mellanavstånd. Största delen av linsopererade behöver aldrig glasögon mer.

Kunderfarenheter av linsoperationer

"Jag är verkligen nöjd över att jag kom på linsoperation till Eira. Jag njuter oerhört av att inte behöva bära glasögon längre. Dessutom är jag lättad över att veta att jag aldrig efter linsoperationen kan få starr. Jag har rekommenderat linsoperation också till mina vänner."

- Aila Stenius

 

"Livet har blivit betydligt skarpare hemma och på arbetet. Jag ser vad jag kryddar med. När jag uppträder är det fantaskiskt att ordentligt kunna se listan med låtarna."

- Virve Rosti

Eira sjukhus ögonkirurger som utför linsoperationer
Koskela Harri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Koskela Kimmo Specialist i ögonsjukdomar Boka tid
Kukkonen Kirsi-Tiina Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Oksman Petri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Läs mer om linsoperationer (på finska)
Unohda kauko- ja lukulasit: linssileikkaus helpottaa elämää

Nopeimmin kasvava taittovirheen korjausmuoto Suomessa on linssileikkaus, jossa silmän oma mykiö korvataan monitehoisella tekomykiöllä. Linssi-leikkauksen etu on, että näkökenttään ei synny vääristymiä eikä päätä tarvitse käännellä nähdäkseen selvästi joka suuntaan, toisin kuin käytettäessä rajattomia silmälaseja.

Läs mer
Ei enää silmälaseja!

Muotikuvauksia työkseen tekevä Aila Stenius kertoo koko homman tulleen vuosien mittaan melko kalliiksi, sillä näyttävien kehysten lisäksi myös linssien piti olla erityisen hyvät. Ei saa tulla heijastuksia tai häikäistymisiä kirkkaissa valoissa.

Läs mer
Prislista
Linsoperation Pris Eiras Hälsokonto*
Optikerns förundersökning ERBJUDANDE nu 0 € (värde 88 €)  
Linsoperation med multifokulär lins ERBJUDANDE -10 %
Erbjudandet gäller operationer utförda senast 31.12.

2490 €/öga 214,50 €/mån
Linsoperation med multifokal lins (torisk) som rättar till astigmatism ERBJUDANDE -10 %
Erbjudandet gäller operationer utförda senast 31.12.
3290 €/öga 281,10 €/mån
Eftergranskning hos ögonläkare
1 mån efter operationen
90-130 €  
Eftergranskning hos optiker
6 mån efter operationen
57 €  
Kansliavgift på 16,95 € tillkommer, utom vid kostnadsfri förundersökning.
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar uppläggnings- och administrationsavgift 83 €).
Fråga mer om Eiras tjänster!
Namn
Telefon
E-post
Meddelande