Som bäst har Saara, 59 år och bosatt i Vanda, kunnat gå ner i vikt ca 30 kg per gång – men kilona har alltid kommit tillbaka.

”Hösten 2017 kom jag till insikt att någonting måste göras då vågen visade 110 kg. Läkaren misstänkte att jag lider av en lindrig ansträngningsastma och även blodtrycket var förhöjt”, berättar Saara. 

Vid samma tidpunkt fick hon höra om den nya Orbera-bantningsmetoden som tagits i bruk på Eira sjukhus i Helsingfors. Metoden går ut på att man placerar en Orbera-silikonballong i magsäcken för att åstadkomma mättnadskänsla. Med hjälp av ett endoskop förs ballongen, via munnen, in i magsäcken och fylls med 5 dl saltlösning. Ballongen hålls i magsäcken ett halvt år.
 

Orbera har hjälpt redan hundra tusental

300 000 bantare över hela världen har fått hjälp av Orbera. 

”Jag blev genast intresserad av den nya metoden. Jag hade tidigare funderat på fetmaoperation, men mitt viktindex var inte tillräckligt högt för att jag skulle kunna bli opererad inom den offentliga hälsovården. Dessutom kändes en operation lite väl omfattande. Däremot kändes Orbera som ett enkelt och snabbt alternativ.”

”I magen förs något som kan jämföras med ett matimplantat. Silikonballongen tar bort den största hungerkänslan.

START FÖR EN NY LIVSSTIL

Ingreppet på Saara gjordes i november. Hon kände sig vara i trygga och yrkeskunniga händer och var inte nervös inför ingreppet.

”Jag tycker att det här är toppen: Det är nästan som ett matimplantat som placeras i magen. Silikonballongen tar bort den största hungerkänslan och i magen ryms endast en bråkdel av den tidigare mängden mat. På så sätt är det lättare att lära sig äta hälsosammare och mer regelbundet. För mig är Orbera inte nån trollkonst utan en start till en ny livsstil.

Ingreppet var förvånansvärt enkelt

Innan den avtalade ingreppsdagen träffade Saara sjukskötaren, näringsterapeuten och kirurgen. Själva ingreppet tog inte lång tid, endast 15 minuter.

”Före ingreppet var jag några dagar på flytande kost och ett halvt dygn före utan att äta. Ingreppet utfördes i lätt nedsövning, och jag kommer inte ihåg någonting från det. Genast då jag vaknade mådde jag förvånansvärt bra.”

Efter att ballongen placerats i magsäcken kan illamående förekomma under en veckas tid, men andra biverkningar förekommer inte.

”Jag kastade upp några gånger i början då jag drack lite och åt yoghurt. Efter det har jag inte alls mått illa. Jag är förvånad över hur bra jag mått.”

Viktminskningen tog fart

Det har nu gått två månader sedan Orbera-ingreppet, och Saara har till sin glädje märkt att hennes vikt gått ner till 97 kg. Hon är glad att ett par mindre byxor som hon grävt fram från klädskåpet nu går fast.

Saara har noggrant följt de kostdirektiv hon fått från sjukhuset. De första två veckorna åt hon flytande och mosad mat, efter det började hon så småningom äta vanlig husmanskost.

”Jag äter en liten portion sex gånger per dag. Varmrätterna består för det mesta av fisk, höna och grönsaker. På hälften av tallriken finns proteiner, på en fjärdedel ris eller potatis och en fjärdedel grönsaker. Det viktigaste är att äta mat som ger mättnadskänsla och är näringsrika. Eftersom det i magsäcken endast ryms ca 3 dl per gång är det ingen vits att äta onödiga kolhydrater.”

 

Som mål en varaktig livsstilsförändring

Enligt Saara fick hon höra om Orbera-metoden i grevens tid.

”Det här är inte nån bluff, utan en ett år lång process som strävar till varaktig livsstilsförändring. Min motivation är stark. Min österbottniska karaktär tillåter mig inte att ge efter. Till all lycka får jag stöd från Eira sjukhus. Jag träffar sjukskötaren och näringsterapeuten också efter det ballongen tagits ut.”

"Saaras målsättning är att gå ner i vikt, bli av med blodtrycksmedicinerna och att anamma hälsosamt ätande.

Den största motivationen hör ihop med hälsan. Hon önskar att i och med viktminskningen skulle astman försvinna och att hon inte längre skulle behöva äta blodtrycksmediciner.

Saara anser att hon kan anamma hälsosamma måltidsvanor under ett år.

”Jag har skärpt mig också gällande motioneringen. Jag gymnastiserar två gånger i veckan och har ökat på nyttomotionen. Jag går till exempel en del av min arbetsresa. Jag har sluppit mitt sockerbehov och det var inte ens svårt. Det har varit lätt att avstå från kaffebullen på arbetsplatsen eftersom blodsockret hålls på jämn nivå tack vare regelbundna måltider.”

 

Följ med hur Saara mår

Vi berättar under ett års tid om Saaras livsstilsförändring, hur hon lyckats och hennes tankar om Orbera-ingreppet.

Patientens erfarenhet av Orbera-bantningsmetoden. Skribent Henna Rautiainen


Vill du höra mera om Orbera bantningsmetoden?

Boka nu tid till kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Under det kostnadsfria konsultationsbesöket hos Viktklinikens sjukskötare reder vi tillsammans ut den lämpligaste vårdmetoden för dig.Samtidigt får du svar på dina frågor.

Vänligen meddela i samband med tidsbeställningen i fältet orsaken till bokningen det du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).

Prislistan på Orbera-bantningsmetoden finns här.

* första besöket avgiftsfritt. Följande besök avgiftsbelagda .

Eira Viktkliniks tjänster
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Läkemedelsbehandling av fetma

Vården av fetma med hjälp av läkemedel utvecklas hela tiden och våra erfarna inremedicinare är väl insatta i de nyaste alternativen. Läkemedelsbehandlingen är ingen lätt genväg, även den kräver en bestående livsstilsförändring. Behandlingen sker alltid under övervakning av en läkare.

Läs mer
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Livsstilsändringsprogram

Livsstilsändringsprogrammen är ett helt nytt sätt att vårda fetma. De är 3–12 månader långa stödprogram, under vilka du har en egen personlig coach, som du träffar regelbundet. Din personliga coach lyssnar, uppmuntrar och hjälper dig att nå dina mål. Du träffar coachen alltid personligen – antingen på plats eller per video. Välkommen på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation för att höra mera!

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer