Konservativ vård av fetma på Eira

Den primära behandlingen för fetma är konservativ vård, vilket betyder viktminskning med hjälp av kostråd och livsstilsvägledning.

På Eira får du vård av specialist i inremedicin, näringsterapeut, sjukskötare, psykolog och fysioterapeut, som alla har specialiserat sig på vård av fetma.

Kostrådgivning och livsstilsvägledning i vård av fetma

Att äta hör till vardagen, men ätandet är även en hälsofrämjande metod. Även då man vill uppnå en bestående viktkontroll har matvanorna en stor betydelse. Vardagsmaten är basen för en hälsosam diet. Med hjälp av näringsterapi kan vi hitta lösningar till din vardag för att främja din hälsa och stöda din viktkontroll.

Näringsterapins målsättning är att stöda ditt välmående samt att hitta de bästa lösningarna för en lyckad viktminskning. I kostrådgivningen fokuserar man på att åstadkomma en hållbar livsstilsförändring med hänsyn till dina personliga preferenser och din livssituation. Målsättningen är att hitta en mångsidig och tillräcklig diet med hjälp av praktiska tips och exempel.

Var och en kan lyckas med att hitta ett lämpligt sätt att äta, då viktminskningen sker genom hälsosamma vanor. Det är inte fråga om ett projekt, utan en välsmakande process.

Läs mera om näringsterapi på Eira och boka tid till näringsterapeuten.

 

Läkemedelsbehandling i vården av fetma

Läkemedelsbehandling är en stödform i vården av fetma. Man överväger läkemedelsbehandling, då en livsstilsförändring inte vill räcka till.

Medicinering minskar i första hand aptiten och kan göra det lättare att kontrollera ätandet. Läkemedelsbehandlingen planeras tillsammans med Eira Fetmaklinikens specialist i inremedicin och uppföljningen de första månaderna sker alltid under specialistens övervakning. Om medicineringen har en effekt på viktminskningen, kan man överväga att fortsätta den vid behov i flera års tid.

Läkemedelsbehandling som en vårdmetod mot fetma kan ordineras för friska personer med ett kroppsmasseindex, BMI, på över 30. Om du har en sjukdom eller diabetes som kräver viktminskning kan läkemedel redan användas med ett BMI på 27.

Boka en kostnadsfri konsultation till fetmaklinikens sjukskötare för att höra mera om läkemedelsbehandlingen. Observera, att medicinering kan ordineras endast av läkare.


Stöd av psykolog som hjälp i viktkontroll

Med psykologen kan du klargöra vilka är de faktorer som kan hjälpa just dig i din livsstilsförändring. När du bestämt dig för en förändring, är en stor del av arbetet redan gjort.

Flera frågor kan ändå finnas i dina tankar:

 • Hur skall jag förverkliga?
  Balans och kontroll kan vara känslor som skrämmer i början
 • Kan jag aldrig mera?
  Att lösgöra sig från det tidigare kan kännas tråkigt
 • Jag känner mig ensam
  Tolerera osäkerhet, ifrågasätta saker
 • Jag har så många gånger påbörjat en livsstilsförändring!
  Våra tankebanor och arbetsmodeller är tåliga.

Som en hjälp för de här tankarna och förändringarna kan du vända dig till en psykolog. Vägledningen skräddarsys för att passa dina behov.

Bekanta dig med Eiras psykologer och boka tid

 

Individuell träning med en fysioterapeut

Motion främjar viktminskningen och förbättrar dess kvalitet. Muskelträning ökar muskelmassan, som i sin tur ökar kroppens ämnesomsättning i viloläge, vilket hjälper viktkontrollen.

Då vikten minskar i snabb takt, minskar förutom fettmassan även muskelmassa. Det här kan försvaga funktionsförmågan och även hälsan. Med hjälp av motion kan man förhindra muskelmassan att minska och förebygga eventuella besvär i stöd- och rörelseorganen.

Med hjälp av fysioterapeutens vägledning är motioneringen effektiv, trygg och skonsam för lederna. I den individuella planen tar man i beaktande ditt utgångsläge, dina mål och eventuella tidigare problem och smärttillstånd i stöd- och rörelseorganen.

Läs mera om Personal Training -tjänster på Eira och boka tid till fysioterapeut.

Boka nu kostnadsfri konsultation till fetmasjukskötare!

I den kostnadsfria konsultationen hos Fetmaklinikens sjukskötare utreds vilken vårdform som lämpar sig bäst för dig. Du får också svar på dina frågor.

Du kan också ta kontakt genom att skicka e-post till adressen
fetmaklinik@eiransairaala.fi eller genom att ringa 09 1620 610

Följande lediga tider
tor 5.8
10:00
1 h 0 min
Häkkinen Pauliina
Sjukskötare, viktkontroll och fetmaoperationer
Eira läkarstation
tor 5.8
14:00
1 h 0 min
Häkkinen Pauliina
Sjukskötare, viktkontroll och fetmaoperationer
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Eira Fetmaklinikens specialister
Carpelan-Holmström Monika Specialist i kirurgi och gastroenterologisk kirurgi Boka tid
Häkkinen Pauliina Sjukskötare, viktkontroll och fetmaoperationer Boka tid
Hölttä Marianna Näringsterapeut Boka tid
Juuti Anne Specialist i kirurgi och gastroenterologisk kirurgi Boka tid
Juvonen Erja Sjukskötare, gastroenterologi och fetmaoperationer Boka tid
Kangasniemi Raisa Näringsterapeut Boka tid
Karjanlahti Nina Specialist i inre medicin Boka tid
Niskanen Leo Specialist i endokrinologi och invärtes medicin Boka tid
Pietiläinen Kirsi Specialist i inre medicin
Saarinen Tuure Specialist i gastroenterologisk kirurgi Boka tid
Scheinin Tom Specialist i kirurgi och gastroenterologisk kirurgi Boka tid
Läs mera om Eira Fetmaklinikens tjänster

Fetmaoperation

Eira sjukhus har många års erfarenhet av fetmaoperationer. En fetmaoperation är en av de effektivaste behandlingsformerna mot svår övervikt. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt.Du får snabbt tid till en operation och får vid behov bästa tänkbara fortsättningsvård och stöd, även långt efter din operation. Läs mera och boka tid till kostnadsfri konsultation hos Fetmaklinikens sjukskötare.

Läs mer

Orbera-bantningsmetod

Eira sjukhus erbjuder en ny och unik bantningsmetod, Orbera. Metoden lämpar sig speciellt för behandling av medelsvår eller svår övervikt (BMI över 27) och kräver ingen operation. Behandlingen består av två delar, dels en silikonballong som förs in i magsäcken och dels ett ettårigt program för ändring av livsstil. Välkommen på Orbera-sjukskötarens kostnadsfria mottagning för att få veta mera!

Läs mer

Eira Fetmaklinik

Var inte ensam med din övervikt! Eira Fetmaklinik är specialiserad på individuell och mångsidig vård av fetma. Våra fetmaexperter, som hör till Finlands mest erfarna, hjälper dig att hitta den rätta vårdmetoden just för dig. Vi använder oss av fetmaoperatiner och den icke-kirurgiska Orbera-bantningsmetoden samt kostrådgivning och läkemedelsbehandling. Läs mera och boka tid till fetmasjukskötarens kostnadsfria rådgivning!

Läs mer
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande