VAD ORSAKAR VÄRMEVALLNINGAR OCH PLÖTSLIGA SVETTSKOV?

Varannan kvinna lider av klimakteriebesvär och till och med var fjärde kvinna upplever i något skede svettskov och värmevallningar. Svettningarna och värmevallningarna beror på äggstockarnas varierande och avtagande estrogenproduktion under klimakteriet.

”Man tror, att kroppens temperaturreglerande centrum reagerar av någon orsak på den varierande estrogennivån och utlöser en oavsiktlig, kortvarig värmeökning, som känns som en värmevallning och kan medföra svettning. Detta kan även följas av frossa”, berättar docent Paulina Tuomikoski, specialist i obsterik och gynekologi.

Rökning, för lite motion och övervikt verkar enligt Tuomikoski vara faktorer som ökar risken för klimakteriebesvär då man närmar sig klimakteriet. Men den slutgiltiga orsaken känner man inte till.

”Släktfel” kan man även skylla på, för ifall mamman har haft kraftiga klimakteriebesvär har dottern sannolikt det också. En del kvinnor upplever att temperaturväxlingar, varma drycker, alkohol och stressiga situationer ökar värmevallningar.

Klimakteriet kan även förorsaka andra symtom, som inte alltid förknippas med det.

Under klimakteriet har kvinnor även andra symtom, så som sömnproblem, trötthet, irritation, humörsvängningar, hjärtklappning, ledvärk samt torra slemhinnor.



SJÄLVHJÄLP ELLER HORMONBEHANDLING?

En del av kvinnorna klarar sig med självhjälpsprodukter, men det finns inga vetenskapliga bevis på hur effektiva de är. Enligt Tuomikoski kan naturpreparat ha en effekt i samverkan med mediciner. Som en självhjälpsform uppmanar hon att prova på motionering som kan hjälpa mot svettning och värmevallningar. Ifall symtomen påverkar negativt vardagen, till exempel genom försämrad sömnkvalitet eller allmänt välmående, är det bra att diskutera situationen med en läkare.

”Hormonbehandling hjälper de kvinnor som besväras av störande klimakteriesymtom så som värmevallningar, svettningar och sömnproblem. För de här symtomen är estrogenbehandling en effektiv vård som samtidigt även skyddar mot osteoporos. En hormonbehandling kan ge även andra hälsorelaterade förmåner. En behandling som påbörjas i rätt tid kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt minska risken att insjukna i diabetes. Å andra sidan kan en långvarig hormonbehandling i viss mån öka risken för bröstcancer. Nyttan och riskerna med en hormonbehandling har till en del att göra även med vilken medicinform man använder samt doseringen av den”, berättar Tuomikoski.

 

 

Tuomikoski_Pauliina.jpg

Pauliina Tuomikoski
Specialist i obsterik och gynekologi, docent

 

Boka tid till gynekologens mottagning

På Eira sjukhus får du omfattande gynekologiska tjänster.

Vi har flera specialister inom gynekologi. Du får lätt och snabbt en mottagninstid till dem, ifall du har något som bekymrar dig, det uppstår problem eller om du vill komma på en rutincheck.

Boka lätt en mottagningstid via vår bokningstjänst.

Boka tid
Läs mera
Gynekologia_nuori_600x450.jpg
Gynekologisk mottagning för unga

Redan som ung är det bra att skapa kontakt med en gynekolog, som man snabbt får hjälp av vid behov.

Läs mer
Gynekologia_Roosanauha_yleinen_600x450.jpg
Bröstcancer och relaterade undersökningar

Det är viktigt att var och en regelbundet undersöker sina bröst själv och vid behov ytterligare går på mammografi- och ultraljudsundersökning.

Läs mer
Eira-Naisten-Terveysklubi_SV_600x450.jpg
Eira Hälsoklubb för kvinnor

Tar du hand om alla andra, men glömmer din egen hälsa? Saknar du regelbunden information om ditt hälsotillstånd? Just för dig har vi grundat nya och unika Eira Hälsoklubb för Kvinnor! Som klubbmedlem får du årligen en kallelse till en hälsocheck och du kan när som helst konsultera Hälsoklubbens Egenskötare. Eira Hälsoklubb för kvinnor är det bästa och enklaste sättet att ha regelbunden koll på sin hälsa!

Läs mer