För många är eftermiddagströttheten en bekant känsla. Sömnen har en stor betydelse, men även kosten har en inverkan på hur man orkar. Trötthet kan bero på att blodsockernivån sjunker, men likaså kan man känna sig trött då blodsockernivån stiger för snabbt efter att man ätit. Om tröttheten är en bekant känsla, alltid någon timme efter lunch, kan det vara bra att gå igenom några saker angående matvanorna:

 

1. Portionsstorleken under lunchen

En för stor portion mat under lunchen orsakar en snabbt stigande och hög blodsockernivå efter måltiden. Sträva till att äta en måttlig matportion till lunch. Även en för liten matportion kan göra dig trött, då blodsockernivån sjunker. Försök äta så, att du hålls mätt 3 – 4 timmar.


2. Kvaliteten på måltiden

Även kvaliteten på måltiden har en inverkan på blodsockernivån. En portion som innehåller mycket kolhydrater höjer blodsockret kraftigt. Därför lönar det sig att vid lunchen äta även protein- och fiberrikt samt mjuka fetter som håller blodsockret på en måttlig nivå. Den bekanta tallriksmodellen gäller även här: fyll halva tallriken med grönsaker, en näve fiberrika kolhydrater, en handfull proteiner samt några tum storlekar med olivolja, nötter, frön eller avocado.


3. Glöm inte frukosten

Frukosten skall du inte hoppa över. Frukosten gör att du håller dig längre mätt och hjälper dig att orka bättre under hela dagen. En bra frukost håller borta hungern en längre tid och du har lättare att välja en måttligare matportion till lunch.

 

4. Ät mellanmål

För att kunna hålla uppe vakenheten jämt över hela dagen är det bra att äta ett mellanmål 3 – 4 timmar efter lunchen. Då behöver du inte äta en så stor matportion till lunch för att hållas mätt till kvällen, och blodsockernivån kommer inte åt att sjunka för lågt. Ta med till jobbet nötter, frukt, yoghurt samt mysli eller en smörgås.

 

5. Drick också något annat än kaffe

Kaffe har en uppiggande inverkan, men det skall inte vara det enda som håller dig pigg under dagen. Byt inte ut mat mot kaffe. Dessutom är det lätt hänt att man ersätter vattnet mot kaffe, vilket även det kan göra dig trött. Kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten under dagen.

 

 

 

Holtta_Marianna.jpg

Tips för en energisk dag av Eira sjukhus näringsterapeut Marianna Hölttä.

Näringsterapi på Eira

Våra certifierade näringsterapeuter ger dig individuell betjäning i alla slags frågor om näring och kost. Av dem får du tillförlitlig och uppdaterad information om näring och dess betydelse för hälsa och välmående samt i vård av sjukdom.


Bekanta dig med Eiras näringsterapeuter