Gå till huvudmenyn Gå till huvudmenyn

Näringsterapi

Den legitimerade näringsterapeuten betjänar sina kunder individuellt i olika frågor angående näring och ätande. Av hen får du pålitlig och tidsenlig information om näring och dess inverkan på välmående och hälsa, samt på vården av sjukdomar.

Näringsterapeuten ger näringsrådgivning, planerar individuella dieter för patienten och följer upp dem. I rådgivningen fäster man uppmärksamhet vid den nuvarande livssituationen och tidigare kostvanor.

Rådgivningen baserar sig på allmänna näringsrekommendationer, och ger konkreta råd i val av mat och livsmedel. Till expertisen hör kunskap om behovet av energi och näringsämnen, dess inverkan på upptagningsförmågan och en kännedom om bristsymtom.

Näringsterapi är en central del av vården vid behandling av:

  • över- och undervikt
  • ätstörningar (anorexi, bulimi )
  • diabetes
  • förhöjt blodtryck
  • förhöjda fetmavärden i blodet
  • metabolisk syndrom
  • matallergier
  • reumatism
  • gikt
  • celiaki
  • laktosintolerans
  • tarminflammationer
  • övriga buk- eller tarmbesvär, såsom förstoppning, diarré, irritabel tarmsyndrom
  • sömnapné
  • grundsjukdom som inverkar på ätningen (cancersjukdomar etc)

På näringsterapeutens mottagning kan man också diskutera om oro för dietens tillräcklighet, t.ex. en vegetarisk diet, åldringars matvanor, ovanligt ensidig diet etc.

Laboratoriepaket för veganer och vegetarianer hjälper att reda ut om din kost innehåller tillräckligt med viktiga näringsämnen, vitaminer och spårämnen.

Vad händer på näringsterapeutens mottagning

  1. 1
    Planering
    • förändringar i vikten, tidigare viktminskningar
    • nuvarande matvanorna: tidpunkten för måltiderna, matens kvalitet i stora drag
      Vid behov kan du fylla i måltidsdagboken före mottagningen och ta den med dig. Ladda ner och printa ut måltidsdagboken här.
    • arbete /måltider under arbetstid
    • motionen
    • övrig livssituation
  2. 2
    Förverkligande
    • val av matvaror
    • planering av måltiderna
    • tips till en lättare kost (recept, sättet att laga mat)
    • Framåt med hjälp av milstolpar!
    • viktnedgång i etapper
  3. 3
    Uppföljning
    • för att uppnå ett hållbart resultat behövs flera besök hos näringsterapeuten - alltid enligt kundens individuella behov.
  4. 4
    Dessutom
    • Eira erbjuder mångprofessionell vård av övervikt; Läs mera om Eira Viktklinik

     

Symtom vid irriterad tjocktarm syndrom är t.ex.:

  • uppsvullen mage och gaser som blir värre mot kvällen
  • diffusa smärtor på olika sidor av magen
  • tarmen fungerar växlande, från lös mage till förstoppning
  • tarmen tömmer sig inte ordentligt

Symtomen förekommer omväxlande. Ibland har man ofta och smärtsamma symtom, och ibland kommer de mer sällan och är inte så smärtsamma. Övriga symtom kan vara trötthet, illamående eller besvär i övre buken såsom halsbränna och refluxbesvär. Besvären är inte farliga men kan ofta orsaka problem i vardagen och därför är de skäl att få dem skötta.

Vad som orsakar irriterad tjocktarm syndrom kan inte helt fastställas. Man har konstaterat att kvaliteten på födan spelar en viss roll. Hos en del patienter kan psykiska faktorer öka på symtomen; tarmen reagerar på spänning och nervositet. Även nedstämdhet kan påverka tarmens funktion.

Vissa kolhydrater i födan som inte absorberas har konstaterats ha ett samband med luftbesvär som förorsakar tarmsmärtor.
Med FODMAP-dieten undviker man dessa kortvariga kolhydrater som inte absorberas i tunntarmen.

FODMAP kommer från orden Fermentable Oligosaccharides, Di- and Monosaccharides, and Polyols.

De kolhydrater som inte absorberas i tunntarmen går vidare till tjocktarmen där de jäser, d.v.s. fermenteras och förorsakar typiska symtom för irriterad tjocktarms syndrom. Vid undersökningar har man konstaterat att ca 70 - 75% av personerna fick hjälp av FODMAP-dieten. Med hjälp av FODMAP-dieten kan man i första hand lugna tarmen och hantera symtomen. Den certifierade näringsterapeutens handledning till FODMAP-dieten försäkrar för kunden den bästa möjliga vården.

Näringsterapeuterna på Eira sjukhus, Raisa Harjula och Marianna Hölttä, är specialiserade på FODMAP-vård.

Det finns många orsaker till skäl att banta. Den viktigaste är hälsan. En viktminskning är bra, inte endast i förebyggandet av sjukdomar, utan också för en hel del andra faktorer som har en positiv inverkan på vårt välmående, vår självkänsla och energi.
Det är viktigt att må bra då man bantar. Om bantningen är en enda pina och det är svårt, är metoderna fel och man mår inte heller bra efter bantningen. Bantningsresultatet är inte då långvarigt. En naturlig förändring av levnadsvanorna gör att man orkar bättre – till det här får du hjälp av näringsterapeuten.

Kundens redan fungerande levnads- och matvanor är utgångspunkten varifrån det är bra att göra nödvändiga förändringar.

Inom företagshälsovården verkar också en näringsterapeut som har av Arbetshälsoinsitutet godkänd specialkompetens. Näringen spelar en central roll i att upprätthålla hälsan, arbetsmotivationen och i att förebygga många sjukdomar.

Näringsterapeuten hjälper!

Våra legitimerade näringsterapeuter betjänar dig individuellt i ärenden gällande näring och ätande. Du får tillförlitlig och aktuell information om kost och dess betydelse för välmåendet, hälsan och i behandling av sjukdomar.

Boka tid

Specialister

Hölttä_Marianna.jpg
Hölttä Marianna

Näringsterapeut

Kangasniemi_Raisa.jpg
Kangasniemi Raisa

Näringsterapeut (föräldraledig)

Männistö_Siniriikka.jpg
Männistö Siniriikka

Psykolog, näringsterapeut (föräldraledig)

Prislista

Prislista
Pris, moms 0%
Mottagning hos näringsterapeut, 60 min.
från 131 €(Pris, moms 0%)
Måltidsplanering
från 131 €(Pris, moms 0%)
Specialister

Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 29,70 €. För seriebesök tillkommer poliklinikavgift 7,70 €/gång. Kanta-avgift 3,30 € debiteras för alla besök som sparas i Mina Kanta-sidor, förutom för avgiftsfri konsultation.

Fråga mera om Eiras tjänster

Avainlippu - Suomalaista palvelua   Hiilineutraali jätehuolto