

Ravitsemusterapia
Ravitsemusterapeutti antaa ravitsemusneuvontaa sekä suunnittelee potilaille tai asiakkaille yksilöllisiä ruokavalioita ja seuraa niiden toteutusta. Neuvonnassa otetaan huomioon nykyinen elämäntilanne ja aiemmat ruokatottumukset.
Neuvonta perustuu on yleisiin ravitsemussuosituksiin ja antaa konkreettista neuvoa ruusta ja elintarvikkeiden valinnasta. Asiantuntemukseen kuuluu mm. energian ja ravintoaineiden tarpeen, vaikutuksen, imeytymisen ja hyväksikäytön sekä puutosoireiden tuntemus.
Ravitsemusterapialla hoidetaan esimerkiksi seuraavia sairauksia:
- yli- ja alipaino
- syömishäiriöt (anorexia, bulimia)
- diabetes
- kohonnut verenpaine
- kohonneet veren rasva-arvot
- metabolinen oireyhtymä
- ruoka-aineallergiat
- reuma
- kihti
- keliakia
- laktoosi-intoleranssi
- tulehdukselliset suolistosairaudet
- muut vatsa- ja suolistovaivat, kuten ummetus, ripuli, ärtyneen suolen oireyhtymä
- uniapnea
- perussairaus, joka vaikuttaa syömiseen (syöpätaudit jne.)
Ravitsemusterapeutin vastaanotolla voidaan käsitellä asiakkaan esille tuomaa huolta ruokavalion riittävyydestä; esim. kasvisruokavaliota noudattavat, ikääntyneet ja poikkeuksellisen yksipuolisesti syövät.
Kasvissyöjille ja vegaaneille suunniteltu laboratoriotutkimuspaketti auttaa lisäksi selvittämään, saatko ruokavaliostasi tarpeeksi elimistölle tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja hivenaineita.
Mitä ravitsemusterapeutin vastaanotolla tapahtuu:
-
1Suunnittelu
- Painon muutokset, aikaisemmat painonpudotustapahtumat.
- Nykyinen ruokavalio: ateria-ajat, ruoan laatu pääpiirteissään.
Halutessasi voit ennen vastaanottoa täyttää ruokapäiväkirjan ja ottaa sen mukaan vastaanotolle. Lataa ja tulosta ruokapäiväkirja tästä. - Työ / työaikainen syöminen.
- Liikunta.
- Muu elämäntilanne.
-
2Toteutus
- Elintarvikevalinnat.
- Ateriasuunnitelma.
- Vinkkejä ruoan keventämiseksi (reseptit, ruoanvalmistustekniikka).
- Välitavoitteiden kautta eteenpäin!
- Repsahdusvalmennustakin tarvitaan.
-
3Seuranta
- Todellisten tulosten aikaansaamiseksi sekä pysyvän painotuloksen mahdollistamiseksi tapaamiskertoja tarvitaan useampia - asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
-
4Lisäksi
- Eirassa on mahdollisuus moniammatilliseen painonhallinnan hoitoon: Lue lisää Eira Painonhallintaklinikasta
Ärtyvän suolen oireyhtymä ja ravitsemus
Ärtyvän suolen oireita ovat esimerkiksi:
- vatsan turvotus ja ilmavaivat, jotka pahenevat iltaa kohti
- epämääräistä vatsakipua eri puolilla vatsaa
- suolen vaihteleva toiminta; välillä ripulia välillä ummetusta
- suoli ei tyhjene kunnolla
Oireiden esiintyvyys ja määrä vaihtelee. Toisiaan oireita on hyvinkin usein ja ne ovat kivuliaita, toisiaan oireita on harvemmin ja ne ovat vähäisiä. Muina oireina voi olla väsymys, pahoinvointi, kuvotus tai erilaiset ylävatsaoireet, kuten närästys tai refluksivaiva. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta aiheuttaa monille ongelmia päivittäisessä arjessa ja siksi se kannattaa hoitaa.
Ärtyvän suolen oireyhtymän synnylle ei voida määritellä tarkkoja ja yksiselitteisiä syitä.
Ravinnon laadun on todettu selvästi vaikuttavan oireiden syntyyn. Samoin osalla potilaista psyykkiset tekijät vaikuttavat oireita lisäävästi; suoli reagoi jännittyneisyyteen ja hermostuneisuuteen. Myös masennuksen on todettu vaikuttavan suoliston toimintaan.
FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin
Suolistokipuja aiheuttavien ilmavaivojen on todettu olevan yhteydessä ravinnon tiettyihin imeytymättömiin hiilihydraatteihin. FODMAP-ruokavaliossa vältetään näitä lyhytkestoisia hiilihydraattiyhdisteitä, jotka eivät imeydy ohutsuolessa.
FODMAP-ruokavalio tulee sanoista Fermentable Oligosaccharides, Di- and Monosaccharides, and Polyols.
Ohutsuoleen imeytymättömät hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne käyvät eli fermentoituvat ja tuottavat ärtyvän suolen oireyhtymälle tyypillisiä oireita. Tutkimuksissa on todettu, että 70–75% henkilöistä koki saavansa apua FODMAP-ruokavaliosta ärtyvän suolen oireyhtymään.
FODMAP-ruokavalion avulla ensisijaisesti rauhoitetaan suolisto ja hallitaan oireita.
FODMAP-ruokavalion ohjeistaa laillistettu ravitsemusterapeutti, jotta voidaan varmistua parhaasta mahdollisesta hoidosta asiakkaalle.
Eiran sairaalassa FODMAP-ruokavaliohoitoon ovat erikoistuneet ravitsemusterapeutit Marianna Hölttä ja Raisa Kangasniemi.
Yksillöllinen ravitsemusterapia painonhallintaan
On monta syytä laihduttaa. Tärkein syy on terveys. Painonpudotus ei ole ainoastaan sairauksien ehkäisyä, vaan se vaikuttaa myönteisesti moniin hyvinvoinnin tekijöihin, kuten itsetuntoon ja toimintatarmoon.
Myös laihduttamisen aikana pitää voida hyvin. Jos laihduttaminen on piinallista ja vaikeaa, laihdutuskeinot ovat vääriä eikä laihdutuksen jälkeenkään voi hyvin. Laihdutustulos ei silloin ole pysyvä. Luontevat elämäntapamuutokset lisäävät jaksamista – niihin ravitsemusterapeutti sinua valmentaa.
Lähtökohtana ovat asiakkaan jo toimivat elämäntavat ja ruokailutottumukset. Tästä on hyvä jatkaa kohti tarvittavia muutoksia.
Ravitsemusterapia osana työterveyshuoltoa
Ravitsemusterapeutti toimii myös osana työterveyshuoltoa. Työterveyslaitoksen myöntämän pätevyyden omaava ravitsemusterapeutti on mukana toteuttamassa hyvää työterveyshuoltokäytäntöä. Ravitsemus on yksi keskeinen tekijä terveyden ylläpidossa, työvireyden turvaamisessa sekä monien sairauksien ehkäisyssä.
Ravitsemusterapeutti auttaa!
Laillistetut ravitsemusterapeuttimme palvelevat sinua yksilöllisesti erilaisissa ravitsemukseen ja ravintoon liittyvissä kysymyksissä.
Saat heiltä luotettavaa ja ajantasaista tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen sekä sairauksien hoitoon.
Asiantuntijat
Hinnasto
- Hölttä Marianna, Ravitsemusterapeutti
- Kangasniemi Raisa, Ravitsemusterapeutti (äitiysvapaalla)
- Männistö Siniriikka, Psykologi, ravitsemusterapeutti (äitiysvapaalla)
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 29,70 €. Sarjakäynteihin lisätään poliklinikkamaksu 7,70 €/kerta. Kanta-maksu on 3,30 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä, paitsi maksuttomasta vastaanottokäynnistä.