Besväret med kontaktlinser försvann

”Mina ögon opererades med en SMILE-laseroperation. Jag ser nu lika bra som jag gjorde tidigare, då jag använde glasögon eller kontaktlinser. Min livskvalitet har förbättrats avsevärt.

Jag kan se nära och långt överallt, även i duschen. Då jag är trött och skall sova kan jag somna direkt utan att behöva tänka på kontaktlinserna. Jag kan åka på en resa utan att behöva ta med mig vare sig kontaktlinser eller rengöringsvätskor.

Mitt liv är mera bekymmerslöst!

Jag var tio när jag fick glasögon, och jag grät många tårar över det.

Jag behövde glasögon hela tiden

Jag brukade ha glasögonen på från morgon till kväll: jag var helt beroende av dem. Min synskärpa var -1,25 i det ena ögat och -1,75 i det andra. Dessutom hade jag brytningsfel.

Jag använde kontaktlinser då jag idrottade, men de var besvärliga. Ögonen kliade då svett droppade i mina ögon när jag spelade fotboll eller var på gymmet, men på grund av mina kontaktlinser kunde jag inte gnugga ögonen. Användning av kontaktlinser kräver god hygien och det är inte möjligt i alla förhållanden.

 

Jag bestämde mig för att som vuxen låta operera mina ögon

Jag var tio när jag fick glasögon, och jag grät många tårar över det. Glasögonen fick mig att sticka ut ur mängden, och det vill man inte som barn göra. Under tonåren är utseendet i fokus, och jag försökte klara mig i skolan utan glasögon. Det ledde till att jag fick huvudvärk.

I högstadiet berättade en lärare för klassen om operationen som korrigerade hans brytningsfel. Jag bestämde mig att som vuxen också låta operera ögonen. Då trodde jag att man måste vänta på en operation tills man är minst trettio. Då ett par av mina kompisar berättade för ett år sedan om sina ögonkorrigeringsoperationer, började jag ta reda på möjligheten att göra detsamma. De hade låtit operera sina ögon på Eira sjukhus.

 

Den avgiftsfria förundersökningen hos optikern förbinder inte till något

Jag gick till Eira sjukhus på sjukhusoptikerns förundersökning. I undersökningen kartläggs ögonens hälsotillstånd. Bland annat mäter man ögontrycket, bedömer graden av brytningsfel och kontrollerar tjockleken på hornhinnan.

Förundersökningen varade i ungefär en timme. Efter förundersökningen diskuterade optikern med läkaren. Ögonläkaren granskade ännu undersökningsresultaten och bedömde vilken operationsmetod skulle vara mest lämplig. Jag var lämplig för operation och för mig rekommenderades en SMILE-laseroperation. Förundersökningen är avgiftsfri och förbinder inte till operation. Jag var nöjd då jag fick beskedet att mina ögon kunde opereras. Jag bokade en tid för operation, som skulle göras efter en månad.

Jag hade hela tiden en trygg känsla. Mina ögon bedövades med droppar och jag kände endast lite tryck i ögonen.

SMILE-operationen sparar på hornhinnan

SMILE är en laseroperation där brytningsfelet kan korrigeras utan att behöva göra en flik på hornhinnan, som det traditionellt görs. I en SMILE-operation blir det endast ett litet ärr på hornhinnans yta, vilket minskar risken för torra ögon. Jag tyckte att det var bra, eftersom kontaktlinserna ofta torkade i ögonen.

Jag såg med iver fram emot laseroperationen. Jag var inte nervös eftersom mina kompisar hade haft bra erfarenheter. Det kändes otroligt att jag snart skulle bli av med glasögonen.

 

Jag kände mig trygg

SMILE-laseroperationen gick snabbt; själva laseringen varade bara 30 sekunder*. Mina ögon bedövades med droppar, och jag kände endast lite tryck i ögonen. Ögonläkaren berättade hela tiden vad han gjorde.

Jag kände mig trygg hela tiden och jag låg lugnt på rygg. Jag skulle ha fått lugnande läkemedel om jag hade velat.

 

På morgonen på operation, på kvällen till en kompis

Hemma vilade jag i ett mörkt rum då det starka dagsljuset fick mina ögon att rinna. Jag hade blivit instruerad att använda antibiotika- och fuktgivande droppar. Jag använde dropparna enligt instruktionerna, vilket hjälpte mot rinnandet.

Mina ögon opererades på morgonen, och på kvällen hade de redan lugnat sig. Man får två dagar sjukledigt efter operationen, men på kvällen kände jag mig redan så pass bra, att jag besökte en kompis. Synen var då ännu lite suddig, och jag behövde solglasögon när jag gick ut.

 

Jag kunde genast se långt

Synen blev skarp på ungefär en vecka. Jag kunde genast se långt, men det tog lite mer tid innan min närsyn blev skarp. Jag var förberedd på det, då jag fick all information i hemvårdsinstruktionerna.

Jag lade märke till att jag såg bättre när ögonen var fuktiga. Första veckan använde jag massor av fuktande ögondroppar, och enligt instruktionerna antibiotikadroppar i ett par veckors tid. Efter det har jag inte behövt någondera.

Jag gör inget med glasögon och kontaktlinser längre. Mina glasögon är dessutom obrukbara, då min hund lyckades skråma dem så illa.

Nelli kan rekommendera SMILE-operationen. "Jag behöver inte mera se till att ha med kontaktlinser överallt.”

 

*= fr.o.m. november 2023 görs laseringen av hornhinnan i SMILE-laseroperationen med SMILE Pro Visumax800-laserapparatur, med vilken laseringen tar 8 - 12 sekunder.

Artikkeli_Smile_Nelli2_450x600.jpg
 
Intervju och text av Virve Järvinen

SMILE Pro -laseroperation på Eira

Boka nu tid till optiker för en grundlig förundersökning, inklusive ögonkirurgens bedömning. Nu 0 €!
Förundersökningen tar ungefär en timme. Kontaktlinser kan inte användas under en veckas tid före förundersökningen eller en operation. Förundersökningen förbinder dig inte till något.

*+ Kanta- och poliklinikavgift

Boka tid till förundersökning
Läs mera
silmalaser_esitutkimus3_600x450.jpg

Mitt liv blev mycket enklare efter att mina ögon blev laseropererade

Maiju fick sina ögon ReLEx SMILE -laseroperareade. Operationen överraskade henne positivt på flera sätt. Läs hur hon upplevde SMILE-operationen!

Läs mer
Artikkeli_Smile_Aaro_Keipi_600x450.jpg

Fotograf prioriterade hög kvalitet vid val av laseroperation

Då fotografen Aaro Keipi bestämde sig för att gå på laseroperation ville han försäkra sig om att slutresultatet skulle vara så bra som möjligt. Efter att han genomgått en SMILE-laseroperation på Eira sjukhus belastas ögonen mindre av hans jobb, som kräver skarp syn.

Läs mer
Optikot_203-06_4.jpg

De vanligaste frågorna om ögonlaseroperation

Har du frågor kring en ögonlaseroperation? Eira sjukhus optiker Ulla Meriluoto, svarar på de vanligaste frågorna.

Läs mer
Optikko_Emilia_600x450.jpg

Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Silmä_SMILE-ylakuva_2022.jpg

Smile-laseroperation

Med hjälp av den senaste SMILE-tekniken kan man korrigera brytningsfel utan att göra den traditionella fliken i hornhinnan. Ögats yta hålls mera intakt och risken för torra ögon minskar. Enligt undersökningar är resultaten av SMILE-ingreppen utmärkta. Vi använder den nyaste SMILE Pro -laseroperationsapparaturen VisuMax 800.

Läs mer
silmalaser_smile_leikkaus2_600x450.jpg

SMILE-lasertekninken är ett stort framsteg inom laserkirurgin

Den nyaste SMILE-lasertekniken har varit ett stort framsteg inom ögonlaserkirurgin – redan över 1,5 miljoner operationer, berättar ögonkirurg Petri Oksman.

Läs mer