Ögonkirurg Petri Oksman har bakom sig över tjugo års och tiotusentals operationers erfarenhet av ögonkirurgi. Han är en av Europas mest erfarna SMILE-kirurger och han berättar varför operationer gjorda med den nya tekniken är så överlägsen jämfört med de tidigare metoderna.

DEN NYA TEKNIKEN BELASTAR HORNHINNAN ALLT MINDRE

SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) – tekniken är den nyaste metoden inom brytningsfelskirurgin, där korrigeringen av brytningsfelet sker helt och hållet på hornhinnan. Med hjälp av metoden används inget skärande blad utan hela åtgärden sköts med en laserapparat, som lösgör bindningen mellan cellerna exakt till den storlek och form man behöver för att kunna forma linsen. Denna lins, lentikeln, står för brytningsfelet och genom att ta bort den försvinner brytningsfelet.

Det minimala såret på hornhinnan gör att metoden är mera riskfri och minskar infektionsrisken och risken för torra ögon.

”Med de traditionella metoderna görs en flik på hornhinnan, medan SMILE-tekniken gör endast en 2,2 - 3,0 mm lång tunnel på hornhinnan. Längden på såret är endast 12,3% av det sår som uppstår i den traditionella LASIK-metoden, vilket betyder att påfrestningen på ögat är betydligt mindre”, berättar Petri Oksman.

”Ju mindre sår desto snabbare läks det”, fortsätter Oksman.

 

ETT SNABBT OCH FÖR PATIENTEN LÄTT INGREPP

I SMILE-operationen sker laseringen  med den nya SMILE Pro VisuMax-laserapparaturen endast 8 - 12 sekunder. Patienten får om så önskar en avslappnande premedicinering. Patienten ligger på rygg på laserapparatens bädd, och på ögats yta fästs en liten kopp. Själva laseringen känns inte alls, på sin höjd som om en kontaktlins skulle täcka ögat. Petri Oksman ser hela tiden till att patienten ligger i rätt ställning och berättar vad som sker, man behöver inte vara en sekund ensam.

Efter laseringen är synen grumlig och bädden förflyttar patienten under ljuset av ett mikroskop för borttagning av lentikeln. För borttagandet krävs 30 sekunder tid, varefter ögat sköljs och tunneln stängs. Brytningsfelet är efter denna minut helt borta.

Efter det att högra ögat åtgärdats är det dags för vänstra ögat, som görs på samma sätt, varefter ögonen undersöks och patienten får skötselinstruktioner. Under operationsdagen kan synen vara dimmig och ögonen vattniga, men redan nästa dag är synen så gott som normal, utan glasögon!

Långtidsresultaten är utmärkta för att tekniken är väldigt stabil. Så gott som alla patienter som genomgått laserbehandlingen har blivit av med glasögonen helt och hållet.

Som eftervård används medicindroppar under några veckors tid och vid behov fuktande ögondroppar. För att försäkra sig om att ögonen läks rätt, går man på kontroll en månad efter ingreppet.

En annan fördel är att man minimerar ingrepp på i hornhinnans ytskikt, vilket maximerar säkerheten och ögats långvariga välmående. En liten såryta minimerar också infektionsrisken.

RESULTATEN AV SMILE-OPERATIONERNA ÄR TILL PRECISIONEN UTMÄRKTA

I världen har det redan gjorts 1,5 miljoner SMILE-operationer. Resultaten är lysande, så gott som alla patienter som genomgått laseroperationen har blivit av med glasögonen. SMILE-tekniken är även väldigt stabil, långtidsundersökningarna visar att det är osannolikt att minusvärdena kommer tillbaka. Det här beror på att man gör ett så litet ingrepp på hornhinnan, den ca 2,0 mm lilla tunneln, och att man inte alls rör de viktiga ytskikten.

EFTER OPERATIONEN ÄR PROBLEMET MED TORRA ÖGON MINIMALT

”Då man gör en flik i hornhinnan med den traditionella LASIK-metoden skadar man känselnerver i hornhinnans yta. Det här ökar torrheten i ögonen. I en laseroperation med SMILE-tekniken skadar man inte känselnerverna på ytan vilket minimerar risken för ökad torrhet hos patienter som genomgått SMILE-operation, berättar Oksman.

Petri_Oksman_artikkeliin_290x345_2021-12.jpg

Petri Oksman
Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg

SMILE Pro -laseroperation på Eira

Boka nu tid till optiker för en grundlig 60 min förundersökning, inklusive ögonkirurgens bedömning. Nu 0 €!

Kontaktlinser kan inte användas under en veckas tid före förundersökningen eller en operation. Förundersökningen förbinder dig inte till något.

*+ Kanta- och poliklinikavgift

Boka tid till förundersökning
Läs mer om Smile-laseroperation
Haastattelu_Tatu-Sinisalo.jpg
"Min blick är klar även i närbilder"

Skådespelaren Tatu Sinisalo beslöt sig för en SMILE-laseroperation för att blicken skulle bli klarare. För att kunna förmedla rollfigurens innersta tankar med närbilder, måste kontaktlinserna tas bort.

Läs mer
Artikkeli_Smile_Nelli1_450x600.jpg
Mitt liv har blivit så mycket enklare – Nellis syn korrigerades med en SMILE-laseroperation

Nelli Hyppönen tyckte att glasögonen och kontaktlinserna var besvärliga. Med en SMILE-laseroperation blev hon av med dem. Nelli, 21, berättar hur operationen förändrade hennes dagliga liv.

Läs mer
Artikkeli_Smile_Aaro_Keipi_600x450.jpg
Fotograf prioriterade hög kvalitet vid val av laseroperation

Då fotografen Aaro Keipi bestämde sig för att gå på laseroperation ville han försäkra sig om att slutresultatet skulle vara så bra som möjligt. Efter att han genomgått en SMILE-laseroperation på Eira sjukhus belastas ögonen mindre av hans jobb, som kräver skarp syn.

Läs mer
silmalaser_esitutkimus3_600x450.jpg
Mitt liv blev mycket enklare efter att mina ögon blev laseropererade

Maiju fick sina ögon ReLEx SMILE -laseroperareade. Operationen överraskade henne positivt på flera sätt. Läs hur hon upplevde SMILE-operationen!

Läs mer
Silmä_SMILE-ylakuva_2022.jpg
Smile-laseroperation

Med hjälp av den senaste SMILE-tekniken kan man korrigera brytningsfel utan att göra den traditionella fliken i hornhinnan. Ögats yta hålls mera intakt och risken för torra ögon minskar. Enligt undersökningar är resultaten av SMILE-ingreppen utmärkta. Vi använder den nyaste SMILE Pro -laseroperationsapparaturen VisuMax 800.

Läs mer
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Optikot_203-06_4.jpg
De vanligaste frågorna om ögonlaseroperation

Har du frågor kring en ögonlaseroperation? Eira sjukhus optiker Ulla Meriluoto, svarar på de vanligaste frågorna.

Läs mer