Smärtan störde nattsömnen och gjorde promenerandet besvärligt

Jag hade tidigare problem med knät och fått en ledprotes i den. Före operationen hade felställningen i knät påverkat höften och promenerandet hade redan försämrats. Cirka ett år efter knäoperationen började höften värka.

Jag har alltid sovit bra. Så småningom blev sovandet besvärligt då värken i höften ökade. Jag vaknade flera gånger per natt, och det kändes till slut helt normalt. Även att promenera blev besvärligt, jag hade ingen lust att gå till butiken då promenerandet kändes så mödosamt. Till slut gjorde det så ont att jag inte ides gå längre sträckor än 100 meter.



Det gick inte längre att rehabilitera höften på traditionellt vis

Via arbetshälsovården sökte jag mig till en erfaren ortopeds mottagning. Efter att han hade undersökt min höft, konstaterade han att det skulle bli aktuellt med en höftledsoperation. Höften kunde inte längre rehabiliteras på traditionellt vis. Jag fick en tid till en höftledsoperation på Eira sjukhus och processen framskred med fart. Jag varken tvekade eller var nervös inför operationen, jag litade helt och hållet på läkaren. Eftersom livet med en sjuk höft var så besvärligt, ville jag ha en förändring.

Operationen gjordes under lokalbedövning, men jag var en aning sömning av medicineringen så jag somnade alltid emellanåt. Operationen gick allt som allt smidigt och behagligt, jag har inget negativt att säga om den. Allt sköttes bra och jag blev väl omhändertagen.

På sjukhuset hade jag ett eget rum, och jag kunde röra på mig med hjälp av kryckor genast efter operationen. Jag hade inte speciellt mycket värk, Eira sjukhus erfarna personal hade en bra uppfattning om hur min värk skulle medicineras.

 

Jag återgick till arbetet efter en och en halv månad

Jag var inte många dagar på sjukhuset efter operationen. När jag åkte hem fick jag med mig hemövningar och från hälsovårdscentralen hämtade jag hjälpmedel; en upphöjningsdel för wc-stolen, en strumpuppdragare och en dyna för att kunna sitta. Jag fick inte sitta i 90 graders vinkel, utan måste sitta i liggande ställning. Jag fick promenera genast så mycket jag bara orkade.

Vanligtvis är man sjukledig automatiskt i tre månader, men jag återgick till mitt arbete redan efter en och en halv månad. I den här åldern är rehabiliteringen ännu rätt så snabb. Jag blev snabbt av med kryckorna och även medicineringen avslutades ganska snabbt. Om man jämför hur mycket arbete jag fick göra efter min knäoperation, var den här betydligt lättare. Jag återhämtade mig väldigt snabbt. Om man kan säga om en sådan hän operation att det är en behaglig upplevelse, så håller jag med.

Om man kan säga om en sådan hän operation att det är en behaglig upplevelse, så håller jag med.

Farväl till smärtorna, välkommen tillbaka nattsömn

Min nya höft kändes genast bra. Den kändes som om den var min egen. Efter att operationssåren hade läkts, märkte jag ingen skillnad mera till min andra höft.

Den största skillnaden var förstås den, att jag inte hade någon värk. Före operationen tog varje steg ont, nu kan jag promenera så långt jag bara orkar.

Min nattsömn har återgått till det normala. Jag kommenterade nyligen åt min fru, hur speciellt det känns, att när jag går och lägger mig på kvällen vet jag att jag sover i ett sträck ända till nästa morgon.

 

Ett av mitt livs bästa beslut

Hela operationen gick väldigt bra och min livskvalitet förbättrades avsevärt. Människor är alldeles i onödan nervösa för en höftprotesoperation. Jag kan varmt rekommendera det här för alla de, som har problem med höftleden. Det lönar sig inte att låta livet begränsas av värk. Läkaren bedömer utgående från bilderna, hur sliten höften är, men det är alltid patienten själv som gör beslutet om operation. Även till mig sade läkaren, att min höft ser förfärlig ut, men att det är jag själv som gör beslutet. – Det var ett av mitt livs bästa beslut.


Intervju med patienten om en höftprotesoperation. Skribent Anni Kemppainen.
Läs om ortopedi och ledprotesoperationer på Eira
Ortopedia_polvikipu_600x450.jpg

Ortopedi

Till ortopedin hör skador och besvär i rörelseorganen hos människor i alla åldrar samt diagnostik och vård av dessa. Typiska undersökningar och kirurgiska ingrepp är artroskopi i skulderled, höft, knä och vrist samt ledprotesoperationer av knä och höft. Handkirurgin koncentrerar sig på sjukdomar i handen, handleden och armbågen.

Läs mer
Leikkuri_valaisin_600x450.jpg

Ledproteskirurgi

Till en början kan fysioterapi och medicinering hjälpa då man drabbats av artros. En ledprotesoperation blir aktuell då symptomen stör det dagliga livet.

Läs mer
Ortopedia_lonkka_600x450px.jpg

Höften

Smärta i höftleden som kan bero på t.ex. olycksfall eller ansträngning behandlas ofta med artroskopi. Höftartroskopi görs även bl.a. för att putsa leden, men också för att åtgärda meniskskada i höftet. Vid en långt framskriden artros har man ingen nytta av artroskopi, då blir det fråga om en höftprotesoperation.

Läs mer

Vi har en dålig vana i att skjuta fram undersökningar

Då vården fördröjs blir den ofta besvärligare, berättar en av Finlands ledande titthålskirurger, Esko Kaartinen. För många patienter kunde sjukdomar i stöd- och rörelseorganen ha skötts med konservativ vård i stället för operation.

Läs mer