Bredden och tjockleken på ärret påverkas av dess placering och hur det tenderar att växa

Ärr bildas som en följd av olika hudskador, såsom operationer, brännskador, akne, olyckor eller andra trauman. Ärr kan variera till utseende och form och ärrets bredd och tjocklek påverkas av den individuella tendensen hos ärret att bilda ärrvävnad och var ärret finns.

Efter operationer, olyckor och brännskador bildas alltid någon form av ärr på huden. Ett normalt ärr är ett regelbundet format, platt, ljust eller något mörkare märke på huden som bildas som ett resultat av hudläkning.

Kirurgiska ärr skapas som ett resultat av operationer eller kirurgiska ingrepp. Deras storlek och form kan variera mycket beroende på det ingrepp som utförts och hudens läkning.

När ärret är lägre än den omgivande huden talar vi om ett atrofiskt ärr. Ett atrofiskt ärr bildas efter en inflammation, vätskeblåsa eller sårläkning. Ett ärr bildas om huden förlorar vävnad. Typiska atrofiska ärr är akneärr.

Tjocka, upphöjda och rödaktiga ärr kallas hypertrofiska ärr. Dessa kan också bildas efter inflammation, vätskeblåsa eller sårläkning. Hypertrofiska ärr kan ibland kännas stickande och ibland till och med värka. Ärret är vanligtvis lokalt.

Ett keloidärr liknar ett hypertrofiskt ärr; tjockt, upphöjt och rödaktigt, men med en överdriven tillväxt av bindväv och kan därför sprida sig utanför det ursprungliga såret eller skadeområdet.

Graviditetsärr är typiska bristningar. Bristningar uppstår på töjbara hudområden som ett resultat av att huden töjt, till exempel under graviditet eller snabb viktförändring.


Korrigering och behandling av ärr
Förtjocknade och störande ärr kan korrigeras med flera olika metoder.
Vi gör ärrbehandling både med laser och genom operation.

Ärrkorrigering med laser

Nd:YAG Fraktionerad laser

Nd: YAG fraktionerad laser är marknadens mest moderna och effektiva laserenhet.
Vid fraktionerad ärrbehandling delas ljusenergi upp i små, spridda strålar. Behandlingen är skonsam och inte särskilt smärtsam. 
Med fraktionerad laser kan man behandla olika typer av ärr, allt från akneärr till tjocka, upphöjda ärr och bristningar.
Undantaget är keloidärr, för vilka fraktionerad laserbehandling inte rekommenderas som primär behandlingsmetod.

På Eira utförs  Nd: YAG fraktionerad laserbehandling av lasersköterska, hudterapeut.
Läs mer om fraktionerad laserbehandling>>

 

Ärrkorrigering genom operation

Plastikkirurger strävar efter att göra snitt i samma riktning som hudens fina linjer, eftersom ärren då blir så osynliga som möjligt. Med självsmältande stödstygn försöker man förhindra att ärr dras ut. Om ärret efter operationen har brett ut sig pga. inflammation eller att såret gått upp lönar det sig att vända sig till plastikkirurgen för en ärrkorrigeringsoperation. Även ärr som uppkommit av olyckor kan med plastikkirurgi korrigeras.

Avvikande ärr kan också opereras bort. 
Efter att stygnen tagits bort börjas ärrbehandlingen. På ärret placeras en silikonskiva som fastnar med hjälp av kroppsvärmen. 
Enligt undersökningarna minskar silikonskivan ärrbildningen hos 75% av patienterna. 
Ibland sprutas dessutom kortison i ärren, för att tunna ut dem. I mycket svåra fall används strålbehandling.

Normala ärr är röda ungefär ett halvt år, varefter de småningom ljusnar och mjuknar. Det lönar sig att korrigera ärr först ett år efter operationen eller olycksfallet. Då har sårets kanter återfått normal blodcirkulation. 

Om ärret växer överdrivet eller det bildas keloider, räcker rodnaden länge. Åtminstone ett par år. Dessutom kan ärret klia eller svida. Alla rodnande ärr skall skyddas från solljus, till exempel med solskyddskrämer med hög skyddsfaktor som finns på apotek.

Boka enkelt en tid till plastikkirurgens mottagning för konsultation här.

 
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande