Vad är basalcellscancer eller basaliom?

Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer i Finland. Den uppkommer i basalcellerna i hudens epidermis och utvecklas långsamt under åren. Basalcellscancer skickar vanligtvis inte metastaser, men om den lämnas obehandlad kan den sprida sig till djupare vävnader. Förekomsten ökar med åldern och därför är regelbundna hudkontroller hos en hudläkare viktiga, särskilt när man blir äldre.

 

Vad orsakar basaliom?

Uppkomsten av basaliom beror bland annat på

  • totala mänden UV-strålning som man utsatts för under livet,
  • ljus hy,
  • kroniska sår,
  • cytostatika-behandling

 

Hur ser basaliom ut?

Basaliom växer långsamt och orsakar inte värk. Det kan bildas sår på ytan då den blöder lätt. Basaliom indelas i tre olika typer, beroende på hur de växer: nodularisk, ytlig och infiltrativ.

Den vanligaste typen är den nodulariska. Det nodulariska basaliomet börjar på huden som en liten rosa eller röd, symtomfri knottra. Knottran kan ibland vara även brun, eller till och med svart. Ofta kan man urskilja små blodkärl på dess yta och är ibland sårig. Nodularisk basaliom uppkommer vanligtvis i ansiktet och bakom öronen.

Ytlig basalcellscancer påminner om eksem, som rodnar och fjällar och har en kant runtom. Hudförändringen har ofta ytliga sår och skorvar. Patienten kan på samma gång ha flera ytliga basaliom. Ytlig basaliom är vanligare på kroppen, ben och armar än i ansiktet.

Invasiv basalcellscancer liknar ärr, är hudfärgad, platt och svår att avgränsa. Den höijer sig inte upp från huden, utan utvecklas inuti huden. Eftersom cancern inte är sårig är den svårare att upptäcka jämfört med den ytliga eller nodulära basalcellscancern. Invasiv basalcellscancer förekommer vanligtvis i ansiktet.

Om du oroar dig över hudförändringar, boka då tid till hudläkare!

Det lönar sig alltid att söka sig till hudläkarens mottagning om du upptäcker en hudförändring, som inte går om av sig själv. Våra hudläkare har en lång erfarenhet av diagnosticering och vård av hudcancer. På mottagningen undersöker hen och gör en bedömning av situationen, och vid behov tar hen en provbit.

Var inte ensam med dina hudförändringar, utan låt våra erfarna specialister avgöra om det finns skäl till oro.

Boka tid till hudläkare

Var förekommer vanligtvis basaliom?

Basaliom förekommer vanligtvis i områden som är utsatta för UV-strålning:

  • ansikte,
  • öronsnibbarna,
  • handryggen,
  • överkroppen,
  • hjässan hos skalliga män

 

Diagnosticering av basalcellscancer

En erfaren hudläkare känner ofta igen basaliom på basen av utseendet. Ett vävnadsprov tas från huden, vilket ger den slutliga säkerheten. Om hudförändringen är liten, skärs den ofta bort samtidigt som man tar vävnadsprovet.

 

Behöver man mara orolig över basaliom?

Största delen av alla basalcellscancer är ytliga tumörer med liten risk. De är lätta att behandla antingen genom operation eller med PDT-behandling. Basalcellscancer skickar vanligtvis inte ut metastaser, men som obehandlad kan den tränga in i de djupare vävnaderna. Bra förebyggande åtgärder är att skydda sig mot UV-strålning och att söka sig till hudläkarens mottagning ifall man upptäcker nya hudförändringar.

 

Hur behandlar man basalcellscancer?

Ytliga basaliom behandlas antingen genom operation, laser, frysbehandling, medicinsk salva eller PDT-behandling (fotodynamisk rödljusterapi)

Nodularisk basalcellscancer behandlas vanligtvis genom operation och invasiv basalcellscancer borttas alltid genom operation.

Den invasivt växande basalcellscancern och tumörer på näsa, ögonlock, ögonbryn, läppar, tinningar och öron har en större risk att förnya sig.

Cirka 50 % av personer som har haft basalcellscancer utvecklar senare en eller flera nya basalcellscancrar. Därför är det viktigt med regelbunden kontroll av det behandlade hudområdet och ifall nya förändringar dyker upp är det skäl att söka sig till hudläkarens mottagning.

 

Förebyggande av basaliom

Det bästa sättet att förebygga basaliom är att undvika den skadliga UV-strålningen. Huden skyddas med kläder och hatt med skärm. De hudområden som utsätts för sol skyddas med solskyddskräm (skyddsfaktor 50). Som skydd för ögon och ögonlock används solglasögon. Egenkontroll av huden är bra att göra regelbundet ett par gånger i året och ifall du märker hudförändringar är det skäl att boka tid till hudläkare

 

Boka tid till hudläkarens mottagning

Boka mottagningstid till våra erfarna hudläkare!
Tillsammans väljer ni de undersöknings- och vårdalternativ som lämpar sig bäst för situationen.

Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe_Anna.jpg Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies_Sari.jpg Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Raitio_Hanna.jpg Raitio Hanna Specialist i hud- och könssjukdomar Boka tid
ons 10.7
16:40
20 min
Koskenmies_Sari.jpg
Koskenmies Sari
Specialist i hudsjukdomar
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Läs mera om hudsjukdomar och tjänster
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Solkeratos

Solkeratos är en föregångare till hudcancer i det yttersta hudskiktet, epidermis. Solkeratos är bra att behandla i tid, så att den inte utvecklas till ytlig hudcancer (Bowens sjukdom). Om den lämnas obehandlad kan den utvecklas till skivepitelcancer. Det är inte alltid man märker solkeratos själv och därför är det bra att boka tid hos en hudläkare om man misstänker en hudförändring. Du kan enkelt boka tid hos våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowens sjukdom

Bowens sjukdom är en ytlig cancer i det yttersta hudskiktet och är mindre vanligt än ett annat förstadie till skivepitelcancer, solkeratos. Bowens sjukdom liknar eksem, men läker inte med bas- eller kortisonsalva. Boka enkel tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning. De bedömer om det finns anledning till oro.

Läs mer
Iho_PDT-hoito_laite.jpg

PDT, fotodynamisk terapi

PDT-behandling, det vill säga fotodynamisk terapi, är en icke-kirurgisk ljusterapi som främst används för att behandla solkeratos, Bowens sjukdom samt basaliom. Behandlingen är särskilt lämplig för områden som är kosmetiskt synliga och man vill undvika att det bildas ärr.

Läs mer
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är den näst vanligaste typen av hudcancer i Finland och den förutspås öka snabbt. Ett regelbundet besök hos en hudläkare hjälper till att upptäcka möjliga förstadier och därmed förhindra deras utveckling till hudcancer. Dessutom förbättrar tidig upptäckt av skivepitelcancer behandlingsprognosen. Du kan enkelt boka tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Födelsemärkesklinik

Bekymrar du dig över ett födelsemärke, en ny eller gammal hudförändring? Har du många födelsemärken? Har du ofta bränt din hy i solen? Bekymra dig inte i onödan, låt våra experter avgöra om du har orsak att göra det. Boka lätt via nätet tid till hudläkare på vår nya Eira Födelsemärkesklinik. Saken kan utredas.

Läs mer
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 98 € 
 Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 30 min från 156 €  

Specialister
 
Hjerppe Anna, Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Koskenmies Sari, Specialist i hudsjukdomar
Raitio Hanna, Specialist i hud- och könssjukdomar
 
Borttagning av hudförändringar  
 PDT fotodynamisk ljusterapibehandling NYTT!
från 650 €
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 510 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  från 221 € 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande