Vad är solkeratos?

Solkeratos, eller aktinisk keratos, är en förändring i det yttersta hudskiktet, epidermis. Om den inte behandlas, kan den utvecklas till ytlig hudcancer, eller Bowens sjukdom, och vidare till malign skivepitelcancer.

 

Vad orsakar solkeratos?

Solkeratos uppstår i hudområden som belastas av solens UV-strålar. Den främsta orsaken är långvarig och upprepad exponering för solens UV-strålar. Uppkomsten av solkeratos påverkas av den totala mängden ultraviolett strålning som tas emot under hela livet. Det är därför sjukdomen blir vanligare med åldern. Om du har utsatts mycket för solens UV-strålar kan solkeratos förekomma redan före 35-års ålder. Vid 50-års ålder är sjukdomen inte längre sällsynt och hos personer över 70 år är solkeratos vanligt. Solkeratos förekommer hos nästan alla ljushyade finländare som levt tillräckligt länge.

Även solarium och ultraviolett strålning från UV-ljusbehandlingar kan orsaka solkeratos. Rökning och sjukdom/medicinering som försvagar immuniteten ökar också risken att insjukna.

Särskilt när du blir äldre, är regelbunden hudkontroll hos hudläkare viktigt för att kunna diagnostisera och övervaka sjukdomen.

 

Hur ser solkeratos ut?

Solkeratos upptäckerman inte alltid själv. Som knappt märkbar kan den bara se ut som torr hud eller så kan det förväxlas med utslag: huden kliar och rodnar som utslag. Ibland är tillväxten av hornhinnesubstans mycket stark, i vilket fall hudförändringen kan likna en godartad seborroisk keratos, åldersvårta.

 

När du undersöker huden är det bra att vara uppmärksam på följande symtom:

I ett tidigt stadie ser solkeratos ut som en liten rodnad fläck eller platt vårta. Solkeratos kan förvandlas till en ganska väldefinierad, sträv, rödaktig fläck täckt med bleka fjäll. I ett senare skede kan fläcken mörkna, vilket gör att den liknar en stor pigmentfläck.

På läppen kan solkeratos förekomma som skorpbildning och fjällande hudförändring som inte läker.

Storleken på solkeratos kan variera från några millimeter till några centimeter. Det kan bara finnas en fläck på huden eller det kan finnas flera.

Om du misstänker solkeratos, boka tid till hudläkare!

Du bör alltid konsultera en hudläkare om du märker hudförändringar som inte blir bättre med grundbehandling. Vår hudläkare har flera års erfarenhet av att diagnostisera och behandla hudcancer. På mottagningen undersöker och bedömer hen situationen och tar vid behov en provbit.

Du ska inte vara ensam med hudförändringar och födelsemärken, utan låt våra experter bedöma om det finns anledning till oro.

Boka tid till hudläkare

Var förekommer solkeratos vanligtvis?

Solkeratos uppstår som en eller flera fläckar på de områden som är mest utsatta för UV-strålning, som t.ex.

  • ansiktet,
  • öronsnibbarna,
  • handflata,
  • underarmarna
  • hjässan hos skalliga män

 

Diagnostisering av solkeratos

En erfaren hudläkare identifierar solkeratos på ett mottagningsbesök i samband med en hudkontroll. Vid behov tar hen ett prov för mikroskopisk undersökning.

 

behöver man oroa sig för solkeratos?

Man uppskattar att ungefär vart fjärde fall av solkeratos tillfrisknar av sig själv. Obehandlad solkeratos kan leda till ytlig hudcancer, sk Bowens sjukdom. Ytligt hudcellscancer kan utvecklas ytterligare till skivepitelcancer.

Risken att en enstaka solkeratos övergår till skivepitelcancer är ganska liten, men ju mer solkeratos det finns på huden, desto större är sannolikheten att det utvecklas till Bowens sjukdom och sedan till skivepitelcancer.

Det är bra att komma ihåg regelbunden egenkontroll av huden, skydda sig mot solens UV-strålning och besöka en hudläkare vid behov.

 

Hur behandlar man solkeratos?

Solkeratos kan behandlas antingen med frysterapi och PDT-terapi, eller så kallad fotodynamisk ljusterapi, eller med medicinsk kräm, som är utvecklad för behandling av ytlig hudcancer. Trots behandling kan sjukdomen återkomma i områden som utsätts för UV-strålning. Nära den tidigare solkeratosen kan det uppstå ett annat förstadie. Av denna anledning är egenkontroll viktigt och regelbundna besök på hudläkarens mottagning, även efter en behandling och om möjliga nya hudförändringar uppstår. Om solkeratos behandlas i tid kommer den inte att utvecklas till cancer.

 

hur kan man Förebygga solkeratos?

Det bästa sättet att förhindra solkeratos är att undvika skadlig UV-strålning. Huden skyddas av kläder och hatt. De områden på huden som utsätts för solen skyddas med solskyddskräm (skyddsfaktor 50). Solglasögon är bra att använda för att skydda ögon och ögonlock.

Egenkontroll av huden är bra att göra regelbundet, t.ex. ett par gånger om året. Märker du hudförändringar är det bra att boka tid hos en hudläkare.

Boka tid till hudläkarens mottagning

Välkommen till hudläkarens mottagning!
Under mottagningsbesöket väljs tillsammans med kunden de undersöknings- och behandlingsalternativ som är bäst lämpade för situationen.

Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe_Anna.jpg Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies_Sari.jpg Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Raitio_Hanna.jpg Raitio Hanna Specialist i hud- och könssjukdomar Boka tid
Följande lediga tider
tis 6.8
12:30
30 min
Hjerppe_Anna.jpg
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
Vid behov håller jag mottagning även på distans. Ifall du önskar boka en distansmottagningstid, vänligen ring vår kundservice på 09 1620 570.
Visa följande lediga tider
Läs mera om hudsjukdomar och tjänster
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowens sjukdom

Bowens sjukdom är en ytlig cancer i det yttersta hudskiktet och är mindre vanligt än ett annat förstadie till skivepitelcancer, solkeratos. Bowens sjukdom liknar eksem, men läker inte med bas- eller kortisonsalva. Boka enkel tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning. De bedömer om det finns anledning till oro.

Läs mer
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Basalcellscancer

Basalcellscancer (basaliom) är den vanligaste typen av hudcancer i Finland. Den utvecklas långsamt och drabbar på grund av detta är främst äldre personer. Regelbundna besök hos hudläkare hjälper att upptäcka basaliomet i ett tidigt skede så att den inte sprider sig djupare i vävnaden. Du bokar enkelt en tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Iho_PDT-hoito_laite.jpg

PDT, fotodynamisk terapi

PDT-behandling, det vill säga fotodynamisk terapi, är en icke-kirurgisk ljusterapi som främst används för att behandla solkeratos, Bowens sjukdom samt basaliom. Behandlingen är särskilt lämplig för områden som är kosmetiskt synliga och man vill undvika att det bildas ärr.

Läs mer
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer är den näst vanligaste typen av hudcancer i Finland och den förutspås öka snabbt. Ett regelbundet besök hos en hudläkare hjälper till att upptäcka möjliga förstadier och därmed förhindra deras utveckling till hudcancer. Dessutom förbättrar tidig upptäckt av skivepitelcancer behandlingsprognosen. Du kan enkelt boka tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Födelsemärkesklinik

Bekymrar du dig över ett födelsemärke, en ny eller gammal hudförändring? Har du många födelsemärken? Har du ofta bränt din hy i solen? Bekymra dig inte i onödan, låt våra experter avgöra om du har orsak att göra det. Boka lätt via nätet tid till hudläkare på vår nya Eira Födelsemärkesklinik. Saken kan utredas.

Läs mer
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 98 € 
 Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 30 min från 156 €  

Specialister
 
Hjerppe Anna, Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Koskenmies Sari, Specialist i hudsjukdomar
Raitio Hanna, Specialist i hud- och könssjukdomar
 
Borttagning av hudförändringar  
 PDT fotodynamisk ljusterapibehandling NYTT!
från 650 €
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 510 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  från 221 € 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande