Linsoperationen gav valfrihet

Vattenstänk hör till segling. Vattnet sköljer över båten och väter ner seglaren från topp till tå. Ville Norra behöver inte mera skydda sitt ansikte mot saltvatten.

"Till skillnad från tidigare behöver jag inte oroa mig för att få vattenstänk på glasögonen." Villes syn har korrigerats med en linsoperation för ålderssynthet, där ögats egen lins ersätts med en multifokal lins.

Nu kan Ville i lugn och ro fokusera på att segla. Glasögonen bestämmer inte hur han ser. "Jag kan titta på vad som helst, när som helst och vart jag vill - mätare, segel, annalkande vågor och horisonten."

Jag kan titta på vad som helst, när som helst och vart jag vill - mätare, segel, annalkande vågor och horisonten.

En kommande lång segling avgjorde beslutet för operation

Glasögon och saltvatten är en dålig kombination. Vattendroppar och spår av saltvatten som torkat på glasögonlinserna stör synen.

”När det är fuktigt väder immar glasögonen och man kan inte se något med dem. Det kan orsaka farliga situationer.”

En inbjudan att delta i den årslånga Ocean Globe Race jordenrunt seglingstävlingen fick Ville att söka sig till en ögonoperation.

"Sedan jag var ung har jag drömt om att segla jorden runt med en gammal båt. Det var alldeles klart för mig att jag skulle bli av med glasögonen före min drömresa."

 

Linsoperationen sparar pengar

Ville använde glasögon i 35 år. De senaste glasögonen var progressiva. Han hade flera av dem: två par glasögon och två par solglasögon.

"För långa seglingar tog jag med mig alla för säkerhets skull. Om jag skulle tappa mina glasögon i havet skulle jag bara vara i vägen för besättningen utan extra glasögon.”

Att uppdatera glasögonen med några års mellanrum var dyrt. "Jag räknade att operationen kommer att betala sig tillbaka ganska snabbt."

 

Förundersökningen förbereder för operation

Inför operationen gör optikern en förundersökning. Hen bedömer ögonens hälsa och kartlägger synsituationen. Den opererande ögonkirurgen analyserar de gjorda förundersökningarna och ger en rekommendation över den lämpligaste operationsmetoden.

"Jag blev rekommenderad en linsoperation för ålderssynthet, där multifokala linser sätts in i ögonen. De korrigerar när- och fjärrsyn samt brytningsfel."

Även om förundersökningen inte binder patienten till att boka tid för operation, bokade Ville tiden direkt. "Jag ville testa min korrigerade syn i god tid innan min jordenrunt segling."

 

Den linsopererade behöver inte läsglasögon

En linsoperation för ålderssynthet utförs på samma sätt som en starroperation. Din egen lins tas bort från linspåsen som omger den och en konstgjord lins sätts på plats. Det blir inget sår i ögat, som måste sys.

”Som linsopererad behöver jag inga läsglasögon", säger Ville.

Genom linsoperationen besparas Ville från en framtida starroperation. "Grå starr kan inte bildas i en konstgjord lins. Jag fick därmed två problem behandlade med en operation."

 

Lättheten i ingreppet överraskade mig

Före operationen var Ville en aning ängslig över ingreppet. Han överraskades av hur lätt ingreppet gick.

"Även bedövningen var smärtfri, eftersom den gjordes med droppar." Efter bedövningen rengörs ögats yta och ögonlockens hud, området runt ögat täcks med ett skynke och en ögonlocksspridare placeras i ögat som håller ögat öppet under ingreppet.

I operationssalen var Ville inte alls ängslig. Stämningen var lugn.

"Proceduren tog bara 10–15 minuter. Ungefär en timme efter operationen var jag på väg hem."

 

utmärkt syn

Direkt efter operationen var Villes syn suddig. Nästa morgon klarnade den och synen fortsatte att klarna även efter det.

"Ögonläkaren förklarade att det tar tid för hjärnan att vänja sig vid den annorlunda synen."

Tre månader efter operationen har Ville nästan glömt att något har gjorts med hans syn. "När synen fungerar perfekt ägnar man ingen uppmärksamhet åt den. Jag ser utmärkt."

 
 

 

I september 2023 startar Ville Norra i Ocean Globe Race -jordenrunt seglingen.


”Det är en mängd saker som måste tas i beaktande inför en sådan resa. Min syn behöver jag inte mera fundera över, eftersom den är korrigerad med en operation.

Artikkeli_Linssileikkaus_2022-11-B.jpg 

Text: Virve Järvinen

Läs mera
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Linssileikkaus-ikänäkö-pariskunta.jpg
Linsoperation för ålderssynthet

Med åldern försämras i allmänhet närseendet och det kallas för ålderssynthet. Med en linsoperation för ålderssynthet blir du av med dina progressiva glasögon. Hos oss är du i trygga och sakkunniga händer. Vi har gjort ögonoperationer från år 1996 och vi använder oss alltid av de nyaste linsalternativen.

Läs mer
Ikanako_potilas_jalkeen_600x450.jpg
Ålderssynthet och/eller progressiva glasögon

Med en ålderssynthetsoperation korrigerar man synen så att du kan se både långt och nära. Du kan bli av med dina progressiva glasögon med en linsoperation. Kom och fråga och diskutera om operationsalternativen tillsammans med våra sjukhusoptiker.

Läs mer

Boka en tid till optikerns 60 min. förundersökning

Våra sjukhusoptiker kartlägger dina ögons hälsotillstånd genom omfattande undersökningar.

Om undersökningsresultaten visar att en ålderssynthetsoperation är möjlig, bokas en tid till opererande ögonkirurgens avgiftsbelagda mottagning.Ögonkirurgen analyserar undersökningsresultaten, bestämmer ögonens hälsotillstånd och väljer de för dig lämpligaste linsalternativen.

Den avgiftsfria förundersökningen förbinder dig inte till att boka en operationstid.

Under en veckas tid före förundersökning eller operation får kontaktlinser inte användas. I undersökningen används ögondroppar, som förstorar pupillerna och gör synen grumlig för resten av dagen.

Boka tid till förundersökning