För vem passar en SMILER Pro-laseroperation? Gör operationen ont?

Hur görs en förundersökning? Blir man helt och hållet av med glasögon genom en laseroperation? Eira sjukhus optiker svara på vanliga frågor på videon (på finska).

* + Kanta-och poliklinikavgift

Blir man helt och hållet av med glasögon genom en SMILE Pro-laseroperation?

Med en SMILE Pro laseroperation kan man bli helt av med behovet av glasögon för att se långt. Men det eliminerar inte behovet av läsglasögon, då ålderssynthet utvecklas vid 45-års ålder. Åldersrelaterad syn kommer till alla någon gång, oavsett om ögonen har opererats med laser eller inte.

Laserkirurgi kan korrigera nedsatt syn, d.v.s. närsynthet upp till max -10,00, men för högre värden kan en ICL-operation, d.v.s. intraokulär kontaktlinsoperation, vara möjlig. Läs mer om ICL-kirurgi.

För vem passar en SMILER Pro-laseroperation?

SMILE Pro-laseroperationen passar för dig som är över 18 år och som behöver glasögon för att se långt. En övre gräns finns egentligen inte, men för personer över 50 år är laseroperationen nödvändigtvis inte det bästa alternativet.

Om du redan använder progressiva glasögon och ditt närseende har börjat försämras, rekommenderar vi en ålderssynthetsoperation. På Eira Ögonklinik görs ålderssynthetsoperationer med hjälp av linsoperation. Läs mera om ålderssynthetsoperation.

Förbinder förundersökningen till operation?

Trots att förundersökningen är avgiftsfri, förbinder den dig inte till något på Eira sjukhus. Vi debiterar inte skilt för förundersökningen, ifall du inte bestämmer dig för en ögonoperation på Eira sjukhus.

Kan jag betala laseroperationen i rater?

Ja, det kan du. Vi har på Eira i användning en flexibel och enkel finansiering med Eira Hälsokonto, som ger dig till och med 12 mån. räntefri betalningstid. Du kan betala ögonoperationen behändigt i rater och själv bestämma storleken på månadsraten.

 Läs mera om Eira Hälsokonto

Kan jag göra något fel under operationen och förstöra slutresultatet?

Du ka inte göra något fel under operationen. Laserapparaturen är planerad så, att de följer ögats rörelser stannar upp laseringen ifall patienten rör på sig.

Gör operationen ont?

Operationen gör inte ont. Ögat bedövas inför ingreppet. Det kan kännas som rosk i ögonen under operationen.

Ser jag genast efter operationen? Måste jag akta ögonen?

Återhämtningen efter operationen är snabb och smärtfri. Ögonen kliar och vattnas under resten av dagen och synen är grumlig. Efter operationen får du med dig skyddsglasögon, som används vanligtvis ända till följande morgon. Under den första veckan skall du inte röra ögonen och skydda dem från vatten och smuts. Simning, bastubad och kraftig fysisk ansträngning bör undvikas under den första veckan. Antibiotika-kortison droppar ordineras vanligtvis för de två första veckorna.

Synen börjar klarna oftast nästa dag och det går bra att arbeta vid dator och att köra bil. Det är ändå skäl att vara borta från arbetet dagen efter operationen.

Hur görs SMILE-laseroperationen?

Ögonkirurg Petri Oksman berättar på videon (på finska), hur minussyn korrigeras med den nyaste SMILE-laseroperationstekniken.

* + Kanta-och poliklinikavgift

Hur förbereder jag mig för operation?

I en veckas tid före operation och förundersökning bör du vara utan kontaktlinser och dagen före operation undvika alkoholhaltiga drycker. Annars får du äta och dricka normalt. Kom till operation utan makeup och undvik att använda starka dofter, då de kan störa laserapparatens funktion.

Efter operationen är synen dimmig resten av dagen och det är tillåtet att köra bil först nästa dag.

SMILE-laseroperationen är ett snabbt ingrepp

I en SMILE Pro-laseroperation med VisuMax 800-lasertekniken tar själva laseringen av ögan endast 8–12 sekunder. Dina ögon bedövas med droppar och om du önskar kan du få lugnande medicinering. Under laseringen ligger du på rygg på laserapparatens brits och en liten kopp fästs på ditt öga. Själva laseringen känns inte, på sin höjd som om du skulle ha en kontaktlins i ögat. Ögonkirurgen håller reda på att du är hela tiden i rätt ställning och informerar dig om händelseförloppet.

Efter laseringen är din syn grumlig och britsen förflyttas till mikroskåpet för borttagandet av lentikeln  i hornhinnan. Borttagandet tar 30 sekunder, varefter dina ögon sköljs och tunneln försluts. Brytningsfelet är efter denna minut korrigerat.

Efter att det högra ögat är åtgärdat görs det vänstra på samma sätt.

Efter operation: Återhämtningen och eftervården är lätt

Efter ögonoperationen får du instruktioner för eftervård. Under operationsdagen kan din syn kan vara dimmig och ögonen vattnas, men redan nästa dag är din syn så gott som normal, utan glasögon. Behovet av sjukledighet är vanligtvis 2 dagar.

Som eftervård används medicindroppar under några veckor och fuktgivande droppar enligt behov. Ögonens återhämtning bedöms under ett kontrollbesök en månad efter operationen.

I en laseroperation gjord med SMILE-teknik förstörs inte känselnerverna på ögats yta och därför ser man inte en ökning av torrögdhet med SMILE-tekniken.


Vad är skillnaden med LASIK- och SMILE-laserteknik?

LASIK och SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) är de vanligaste alternativen för laseroperation, men nuförtiden görs i huvudsak SMILE-laseroperationer i Finland.

SMILE-operationen är en modern laseroperation för korrigering av minussyn. I en SMILE-laseroperation gör man inte en flik i hornhinnan som man gör i de traditionella LASIK- och FemtoLASIK-operationerna. På grund av detta är återhämtningen snabbare och behagligare och risker i samband med operationen alltmer sällsynta.
På Eira gör vi SMILE-laseroperationerna med de nyaste Zeiss Smile Pro VisuMax800-laserapparaturen.

Boka tid till optikerns förundersökning

Våra sjukhusoptiker kartlägger dina ögons hälsa med hjälp av omfattande undersökningar. Ögonkirurgen analyserar resultaten och gör en bedömmning om SMILE-laseroperationen passar dig. Innan operationen under operationsdagen träffar du kirurgen och hen diskuterar med dig om de gjorda undersökningarna och den rekommenderade operationsmetoden.

Optikerns förundersökning 0 €. Inga andra kostnader.

Förundersökningen tar cirka en timme. Kontaktlinser kan inte användas en vecka före undersökningen och operationen. Förundersökningen förbinder inte till något.

Boka tid till optiker

Före operationen görs en grundlig förundersökning

Laseroperationsprocessen börjar med en grundlig förundersökning hos sjukhusoptikern.
Sjukhusoptikerns 60 min förundersökningen omfattar:

  • Mätning av ögontrycket
  • Kartläggning av synen
  • Utredning av brytningsfel
  • Undersökning av hornhinnan
  • Bedömning av ögonens hälsa

Dessutom görs vid behov en optisk tomografi av näthinnan, OCT.

På basen av mätningarna utreds dina ögons hälsotillstånd och bedöms om laseroperationen är lämplig för dig. Ifall undersökningen ger en antydan på en ögonsjukdom, rekommenderas du besöka ögonläkarens mottagning.
Den opererande kirurgen analyserar de gjorda förundersökningarna och ger en rekommendation om den mest lämpliga operationsmetoden.

Innan operationen under operationsdagen träffar du kirurgen och hen diskuterar med dig on de gjorda undersökningarna och den rekommenderade operationsmetoden.

Den avgiftsfria förundersökningen förbinder dig inte till att boka en operationstid.

En tid till förundersökning bokar du enkelt här nedan. Notera, att före undersökningen bör du vara utan kontaktlinser i en vecka. I undersökningen används ögondroppar som utvidgar pupillerna och gör synen suddig för resten av dagen.

 

Följande lediga tider
tor 25.7
08:30
1 h 0 min
Valonen_Emilia.jpg
Valonen Emilia
Optiker
Eira läkarstation
Esitutkimus silmäleikkausta varten
Visa följande lediga tider
Kirurger på Eira sjukhus som gör SMLE-laseroperationer
Kukkonen_Kirsi-Tiina.jpg Kukkonen Kirsi-Tiina Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Oksman_Petri.jpg Oksman Petri Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Suominen_Sakari.jpg Suominen Sakari Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Prislista
Ögonlaseroperation
Pris  *Eiras Hälsokonto
Förundersökning hos optiker
inkl. ögonläkarens bedömning
0 €
 
SMILE Pro -laseroperation
1490/öga

131,17 €/mån
Femto-LASIK-laseroperation

1390 €/öga

122,83 /mån
PRK-laseroperation 1190 €/öga 106,17 €/mån
 
Eftergranskning

Pris
 
1 mån. efter operation hos ögonläkare
140-180 €
 
6 mån. efter operation hos optiker
68 €
 

Specialister
   
Kukkonen Kirsi-Tiina, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Oksman Petri, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
Suominen Sakari, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
   

Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.
* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar administrationsavgift 84 €).

Fråga mera om ögonlaseroperationer på Eira
Namn
Telefon
E-post
Meddelande