Vad beror magmuskeldelning på?

Under graviditeten töjs magen ut av det växande barnet och livmodern. Det är fråga om en naturlig process där de raka magmusklerna separerar från varandra. Förutom området mellan de raka magmusklerna töjer den växande livmodern och barnet ut även bukbetäckningens siddelar.
Bukbetäckningen återhämtar sig efter en förlossning i ungefär ett års tid.

Varför är det bra att sköta en magmuskeldelning?

För en del kvinnor är återhämtningen efter en eller flera graviditeter avvikande. Mellanrummet mellan bukbetäckningarna och de raka magmusklerna förblir uttänjt och magmuskeldelningen kan förbli permanent.

Om delningen är stor (över 5 cm), förändrar det anatomin och fysiologin i bukbetäckningarna hos en normalviktig person. Den kraftgivande muskelhinnan-muskeln som borde vara spänstig är i stället slapp, vilket påverkar kraftfördelningen mellan kroppen och de nedre extremiteterna.

Typiska symtom för muskeldelning:

  • Ryggvärk
  • Avsaknad av kroppsstöd i vardagen och under motionering
  • Svårigheter att lyfta och böja sig framåt
  • Svårigheter med vridrörelse

En vanlig magmuskelövning, situps, kan plötsligt vara omöjlig att göra. Ryggen och kroppen tröttnar ovanligt snabbt bara av att stå och gå. Hos en del kvinnor putar magen ut som om man fortfarande var gravid, och till på köpet kan man få gratulationer till ”familjetillökningen”.

Ibland återhämtar sig de raka magmusklerna bättre, emedan återhämtningen av bukbetäckningarnas sidor kan bli på hälft. I sådana fall kan magen puta betydligt, trots att delningen av raka magmusklerna är lindrig. Symtomen är ofta lika då muskeldelningen är i muskelhinnorna i bukbetäckningarnas sidor eller i de raka musklerna.

Muskeldelningen kan orsaka även bråck samt möjliga problem med muskulaturen i bäckenbotten och inkontinens.

Hur vet man om man har en magmuskeldelning?

Man kan själv känna magmuskeldelning på följande sätt:

  1. Lägg dig på rygg
  2. Spänn ihop magmusklerna så att överkroppen lyfter från underlaget.
  3. Känn magmusklernas mittlinje i upprätt läge, då musklerna är spända.
    Låt huvudet falla sakta ner tillbaka på underlaget och låt fingrarna glida längs magmusklernas mittlinje.


Känns magmusklernas mittlinje mjukt och sjunker fingrarna in i magen? Om det blir en fåra mellan de främre magmusklerna, är det fråga om en magmuskeldelning.

Om en självundersökning känns svår, eller om du själv har konstaterat magmuskeldelning och det är redan en tid sedan förlossning är det skäl at söka sig till specialiserade plastikkirurgens mottagning. Kirurgen bedömer omfattningen av magmuskeldelningen och ett eventuellt behov av korrigering.

Hur behandlas magmuskeldelning?

Lindrig delning vårdas genom att stärka bäckenbottenmuskulaturen och magmusklerna. Den primära behandlingsformen för en magmuskeldelning är alltid rehabilitering av de djupa magmusklerna, även i det fall att operation övervägs. Det är viktigt att rekognosering av magmusklerna i den djupa muskulaturen är på en tillräcklig nivå så, att återhämtning efter operation och kroppsstödet med den återställda anatomin går lätt och smidigt.

Plastikkirurgen gör alltid en individuell bedömning av behandling utgående från patientens egna behov. När det är fråga om en bred fåra eller betydande töjning av muskelhinnan är operationen en behandling av medicinska skäl och därför momsfri.


kirurgisk behandling av muskeldelning är effektiv

En operation av magmuskeldelning utförs oftast med en sk abdominoplastik-teknik där ärret sitter vid bikinilinjen och utöver det ett ärr längst ner på naveln på grund att naveln fästs på nytt. När delningen av bukbetäckningarna korrigeras genom operation återförs de raka magmusklerna till den rätta anatomiska position i mittlinjen och därtill avlägsnas från muskelhinnan en slapphet i sidoriktning, om sådan finns. Att korrigera slapphet i sidoriktning är viktigt av både estetiska och funktionella skäl.

En del av patienterna önskar att man i samband med operationen minskar genom fettsugning sidornas vävnad, "jenkkahandtag" och fettvävnad på blygdbenet. Detta ger vissa kroppsformer en finish.


Navelbråck och bråck i maggropen

I den förtunnade muskelhinnan uppstår även rätt så ofta navelbråck eller bråck i maggropen, som sitter mellan naveln och nedre delen av bröstbenet.

Vid diagnos av mittlinjebråck hos en normalviktig kvinna bör det alltid avgöras om det är ett bråck orsakat av en muskeldelning. Om patienten har både bråck och muskeldelning, ger enbart en korrigering av bråck sällan ett bra resultat. Dessa bråck kan och bör korrigeras i samband med operation av muskeldelning.

Bra att veta innan en operation av muskeldelning

Vid planering av tidpunkt för operationen bör man notera, att BMI skall vara nära det normala. Om det finns mycket fett i bukhålan kan muskelhinnan inte dras åt ändamålsenligt. En bra tumregel är att magen som sticker ut i då man står i upprätt läge ska plana ut när man ligger på rygg. På grund av sårläkningsproblem utförs inte operationen på rökare

 

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Reetta Tuominen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen vatsalihasten erkauman korjaus ja vatsan peitteiden korjausleikkaus, etenkin raskauden jälkeiset.

Textens innehåll: Plastikkirurg Reetta Tuominen

 

Boka nu tid till plastikkirurgens mottagning!

Plastikkirurgi med lång erfarenhet

Boka tid till våra yrkeskunniga plastikkirurger enkelt via vår nätbokning. 

På mottagningen gör kirurgen en individuell vårdplan och du får svar på alla dina frågor. 

 
Eira sjukhus plastikkirurger
Merkkola-von_Schantz_Päivi.jpg Merkkola-von Schantz Päivi Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Salo_Juho.jpg Salo Juho Specialist i plastikkirurgi  Boka tid
Suorsa_Eija.jpg Suorsa Eija Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Tarkka_Tatu.jpg Tarkka Tatu Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Tuominen_Reetta.jpg Tuominen Reetta Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Prislista
Bukplastik (hängande mage) dvs abdominoplastik Pris    
Mottagning hos plastikkirurg från 146 €    

Specialister
     
Merkkola-von Schantz Päivi, specialist i plastikkirurgi
Salo Juho, specialist i plastikkirurgi och kirurgi
Siitari Eeva, specialist i plastikkirurgi och kirurgi
Suorsa Eija, specialist i plastikkirurgi
Tuominen Reetta, specialist i plastikkirurgi
     
 
Ingrepp

Pris 
moms 0% 

Pris 
moms 24%** 

Eiras Hälsokonto*
 

Bukplastik

Inkluderar operation i generell anestesi, stygnborttagning och efterkontroll hos läkare.

6540,00 €

8109,60 €

552,00 €/mån

Övernattning på bäddavdelningen

Operationen utförs dagkirurgiskt. Om du önskar kan du övernatta på vår bäddavdelning, pris för tilläggsdygn

690,00 € /dygn

   
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.
** Till priserna på operationer gjorda på enbart kosmetisk grund tillkommer moms 24%. 

* Eiras Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar administrationsavgift 84 €).
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande