Fettöverföring till ansiktet

Då man blir äldre försvinner fett från bl.a. området kring ögonen och munnen, tinningarna, övre delen av kinderna, haka, läpparna samt öronsnibbarna. Mjukvävnad kan försvinna även som en följd av sjukdom, olycksfall eller en operation. På grund av arvsanlag kan man redan som ung ha till exempel platta kindben, djupa och mörka ringar under ögonen eller en liten haka.

Att överföra kroppens eget fett till åldrade områden är ett naturligt och skonsamt plastikkirurgiskt alternativ. Fettöverföring återställer mjukvävnad och fyllighet i de uttunnade, ihopsjunkna och skrynkliga områdena i ansiktet, och rynkor och fina linjer jämnas ut. Med ingreppet kan man korrigera en måttlig slapphet i ansiktet. Fettöverföring passar även bra för att jämna ut mycket små påsar under ögonen.

Blodkärlen i ansiktet reagerar på överföringen med att bilda nya förgreningar till de transplanterade cellerna. Levande celler ökar hudens elasticitet och dess blodcirkulation, och det är vanligt att huden får en bättre kvalitet och färg. Ansiktets fyllighet gör att ansiktet ser yngre, fräschare och mer utvilat ut och den trötta, utmattade och gråa looken blir piggare.

Till vilka delar av ansiktet görs fettöverföring?

I samband med ingreppet kan en större mängd fett samlas från kroppen och överföras till olika områden, som t.ex.

• panna
• området kring ögonbrynen
• ögonvrån
• tinning
• under ögonen
• kindbenet
• kinder
• framför öronen
• öronsnibbar
• i näsborrarna
• mungiporna
• haka
• läpparna.

Man rekommenderar att ett så stort område i ansiktet som möjligt behandlas under ett ingrepp, så att proportionerna bibehålls och resultatet blir naturligt


Det bästa slutresultatet får man i de mindre rörliga områdena i ansiktet

Det bästa slutresultatet får man i de mindre rörliga områdena i ansiktet, som t.ex. runt ögonen, kinderna, tinningarna, ögonbrynen. Upprepade rörelser stör tillväxten av de små, fina venerna och därför fäster fettet bättre i ett mindre rörligt område.
Man kan överföra fett ytligt med nål till kindlinjer, till rynkor i pannan och runt munnen. Samtidigt kan man överföra fett även ovanpå handflatorna och andra ställen på framsidan av kroppen.
Med fettöverföring kan man inte släta ut djupa fåror eller veck t.ex. vi mungiporna, men man kan mjuka upp dem.
Om problemet är en slapp haka/hals eller hamsterpåsar kommer fettöverföringen inte att ge önskat resultat. I sådana fall ger det traditionella ansiktslyftet ett bättre resultat.
Om man endast önskar fylla ut tunna läppar, vertikala rynkor runt läpparna eller linjerna kring näsan / munnen kan behandlingen göras med hyaluronsyrafyllnadsmedel.

 

Fettöverföring till ansiktet med hjälp av WAL-teknik (Water-assisted liposuction, fettsugning med vattentrycksteknik)

På Eira sjukhus använder vi vattenstråleassisterad fettsugning, eller WAL-teknik, i samband med fettöverföring.

WAL-tekniken är en ny metod för vattenstråleassisterad fettsugning. En trycksatt vattenstråle bedövar först vävnaderna jämnt varefter vattenstrålen effektivt och skonsamt lösgör fettceller utan att skada nerver, blodkärl och lymfvävnad.

Transplantatet är lättflytande och av jämn kvalitet och andelen levande celler är över 90 %. Det lättflytande transplantatet placerar och sprider sig i tunn vävnad bättre än trögflytande transplantat. Med hjälp av lättflytande transplantat kan man undvika skarpa gränser.
I lättflytande transplantat finns mera vätska och med tekniken gör man överfyllnad, så att slutresultatet blir så nära som möjligt kundens egna önskemål.

Ingreppet

Bra att notera innan ingreppet

Eftersom rökning och alla nikotinprodukter hämmar tillväxten av blodkärl, bör rökning och användning av nikotinprodukter avbrytas senast 3 månader före en fettöverföring.
Användning av Omega-fettsyrapreparat och fiskoljekapslar samt en stor konsumtion av vitlök kan orsaka blödningar och blåmärken och bör avbrytas 2 månader före ingreppet. Användningen av antiinflammatoriska läkemedel bör avbrytas 2 veckor före ingreppet.

Ingreppets gång

Plastikkirurgen planerar, fotograferar och märker ut områdena i ansiktet (och andra områden) före operationen. Omfattande ansiktsingrepp utförs vanligtvis under narkos/lätt narkos, och små ingrepp som nedre ögonlock, kindben samt området kring läppar kan utföras under lokalbedövning.

Vätska sprutas in med WAL- vattentrycksteknik genom en liten kanyl och den planerade mängden fett sugs ut.
Från det avlägsnade fettet sugs överflödig vätska bort med hjälp av undertryck.

En överföringskanyl förs in under huden. Transplantatet förs in droppvis möjligast jämnt i det önskade området. Trots att man har sugit ut vätska från transplantatet, blir det ca 15 – 25 % vätska kvar. På grund av vätskan gör man en aning överfyllnad så att slutresultatet blir så nära som möjligt kundens egna önskemål.

Omedelbart efter ingreppet är ansiktet svullet på grund av transplantatet och kanylbehandlingen. Därtill kan blåmärken uppstå i både ansiktet och i området där man sugit ut fettet.
Ingreppet, inklusive anestesi, tar 1 - 2,5 t, beroende på överföringens omfattning.

 

Efter ingreppet

Efter överföringen är de behandlade områdena i ansiktet kraftigt svullna och svullnaden varar i ca 1 – 2 veckor. Under 5 – 6 dygn efter överföringen bör man ta det lugnt och undvika att röra på sig i onödan.
Vid de behandlade områdena kan det förekomma känselstörningar under flera månaders tid, och det kan ta ett år innan känseln återgår till det normala.

Svullnaden minskar då överflödig vätska avlägsnar sig från vävnaden. Den grova uppskattningen är, att vid fettöverföringar som görs till ansiktet med WAL-teknik, blir ungefär hälften av fettvolymen kvar i området där överföringen gjorts. Övre delen av ansiktet bibehåller det överförda fettet bättre än nedre delen av ansiktet.

Tidigast 4 månader efter åtgärden kan man bedöma slutresultatet. Ansiktet ser ungdomligt och spänstigt ut utan att förstöra den naturliga looken. Effekterna är långvariga. Vid behov kan man göra en påfyllning till de tunnaste områdena tidigast efter 3 månader.

Hur ofta ka man göra en fettöverföring till ansiktet?

Ju tunnare vävnaden i ansiktet är, desto mindre fett kan överföras på en gång. Två överföringar kan behövas för att uppnå önskat resultat.

Mellan två fettöverföringar måste man hålla minst 3 månaders paus.
Med överföring kan man skjuta på ett ansiktslyft eller i samband med en operation komplettera ett ansiktslyft. Ett nytt ansiktslyft kanske inte behöver göras i ett senare skede, i stället kan ansiktet ”fräschas upp" med en fettöverföring.

Åldrandet fortsätter trots överföring av fett, eftersom den ursprungliga fettvävnaden i ansiktet förtunnas med åldern även efter en behandling. Förändringarna kan dock mjukas upp och minskas på ett naturligt sätt och en uppdatering av åtgärden kan bli nödvändig under åren.

Begränsningar för fettöverföring till ansiktet

För personer med Rosacea kan en fettöverföring göra att sjukdomen ilsknar till och blir värre. En överföring är möjlig att göra för ifrågavarande personer och fettet fastnar normalt. Under den första behandlingen begränsas överföringen till ett mindre område.

För personer med akne rekommenderas inte fettöverföring, men i ett senare skede kan man sannolikt ha nytta av den i behandlingen av akne ärr.

Det bästa resultatet av en överföring erhålls i ett senare skede ifall ärrområdena redan har blivit tunnare och mjuknat. En synlig förändring för insjunkna och djupa gropar kräver vanligtvis två eller flera överföringar.
Fettöverföring till ansiktet är inte den mest optimala behandlingsformen för svår akne.

Även vid behandling av andra ärr gör den första överföringen vanligtvis ärret mjukare, stramandet minskar och blodcirkulationen ökar. Huden i ärrområdet har en sämre blodcirkulation än i frisk hud vilket gör att fettet fäster sämre där. En betydande förbättring av ärrets utseende kräver vanligtvis två eller flera överföringar. I en tunn och spänd ärrvävnad kan man nödvändigtvis inte få ett synligt resultat ens med flera överföringar.

Fyllnadsmedel förhindrar att fett fastnar, så fillers bör ha avlägsnat sig från ansiktet innan fett kan överföras. Det kan ta flera år för fyllnadsmedel att försvinna från området kring nedre ögonlocken. Därför skall du tala om för din läkare om du någon gång har injicerats med något annat ämne än hyaluronsyra (t.ex. Dermalive), även om det är mer än 10 år sedan.

Rökning och andra nikotinprodukter hämmar tillväxten av blodkärl, vilket leder till att celler dör. Rökning och användning av nikotinprodukter bör upphöra senast 3 månader före en fettöverföring.

 

Boka nu tid till plastikkirurgens mottagning!

Konsultationsbesök hos erfaren plastikkirurg

På Eira sjukhus görs fettöverföringar av erfarna plastikkirurger. Under konsultationsbesöket hos plastikkirurgen får du omfattande information om möjlighet till fettöverföring och om ingreppet.

Tillsammans med henne diskuterar ni dina önskemål och på basen av er diskussion bedömer hon varifrån fettet skall tas och till vilket område i ansiktet hon rekommenderar att fettet överförs.

Notera! Till vår plastikkirurg som gör fettöverföringar kan man för tillfället inte boka en tid via nätbokningen.
Du kan fråga om möjliga lediga tider av vår plastikkirurgiska sjukskötare på numret 09 1620 630.

Plastikkirurger på Eira sjukhus som gör fettransplantationer
Suorsa_Eija.jpg Suorsa Eija Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Tuominen_Reetta.jpg Tuominen Reetta Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Prislista
Fettöverföring till ansiktet
Pris    
Mottagning hos plastikkirurg från 169 €    
Specialister
     
Suorsa Eija, specialist i plastikkirurgi 
Tuominen Reetta, specialist i plastikkirurgi 
     
Ansikte Pris moms 0% Pris moms 24%* Eira Hälsokonto moms 0%**
Fettöverföring till ansikte, sedation (nedsövning) från 4320 € från  5356,80 € 367,00 €/mån
Ovan nämnda priser är exempelpriser.
Det slutgiltiga priset bestäms utgående från kirurgens bedömning.
     
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.
 *Priset på behandlingar gjorda på enbart kosmetisk grund inkl. moms 24%.
** Eira Hälsokonto: t.ex. med 12 månaders räntefri delbetalning (inkluderar administrationsavgift 84 €).
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande