Tunga ögonlock förknippas i allmänhet med åldern

Tunga ögonlock, som man i allmänhet talar om, heter i verkligheten dermatochalasis. Det innebär att på övre ögonlocket finns lös hud som bildar ett skärmlikanande veck på ögonlocket. Utöver det kan det samlas fett under huden vilket gör att ögonlocket är svullet.

-Huden är tunn på ögonlocken. Vävnaderna i pannan och på ögonlocken förslappas med åren och börjar hänga. Även ögonbrynen kan sjunka och trycka ner ögonlocken och bilda veck. Jordens dragningskraft ger ännu en extra hjälp till det här, berättar Eira sjukhus specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Johanna Sarmela.

 

Den typiska åldersgruppen för operationerna är över 50-åringar

Tunga ögonlock beror huvudsakligen på åldern. Vävnaderna åldras, förslappas, förtunnas och sjunker. Alla drabbas inte av det här, besvären är individuella och beror till en del på hurdan vävnadstyp personen har. Ibland kan orsaken vara flera års gnuggande av ögonen på grund av allergi eller atopi, då huden med tiden tänjs ut.

-Den vanligaste åldersgruppen för ögonlocksoperationer är över 50-åringar, men även yngre opereras ifall tunga ögonlock besvärar, berättar Sarmela.

 

Övre ögonlockets lyftarmuskel lyfter inte ögonlocket

Hängande ögonlock skall inte förväxlas med tunga ögonlock, även om termerna i artiklar ofta blandas. Hängande ögonlock är ett annorlunda besvär, ögonlockets kant lyfter inte utan blir och hänga över ögats pupill.

-Den vanligaste orsaken till hängande ögonlock är att lyftarmuskeln tänjs ut med åldern. Men, det kan även finnas i bakgrunden en neurologisk sjukdom, en gammal skada eller så kan besväret vara medfött. Då hjälper det inte att avlägsna löst skinn, utan man måste spänna ögonlockslyftarmuskeln, berättar Sarmela.

 

Det är skäl att överväga operation då det börjar vara besvärligt att se

En ögonlocksoperation är nuförtiden ett vanligt, rätt så riskfritt ingrepp och det görs mycket av dem. Det är bra att överväga operation då synfältet begränsas eller då du ständigt måste höja ögonlocken med pannmusklerna för att kunna se. Att ständigt måsta höja på ögonlocken kan orsaka huvudvärk och ge en trött och vissen känsla.

-Det är skäl att överväga operation i det skedet då det börjar vara besvärligt att se, förtydligar Sarmela.

Först skall man besöka en ögonläkare eller en plastikkirurg, som reder ut ifall det är fråga om tunga eller hängande ögonlock. Läkaren gör även en bedömning ifall det finns medicinska skäl till en operation eller om det är fråga om ett kosmetiskt ingrepp. Operationer görs av båda skälen. Oberoende av vilka skäl ingreppet görs kan man utvidga synfältet och få en piggare och klarare uppsyn.

 

Operationen bidrar till välmående på många sätt

Operation av tunga ögonlock hör till de vanligaste ingreppen inom ögonlockskirurgi. Operationen görs under lokalbedövning. Överlopps hud, vävnad under huden och ibland även fettvävnad tas bort. Ingreppet tar ca en timme. Stygnen hålls kvar i ca en veckas tid. På ögonlocken och runt dem kan det bildas blåmärken och svullnad som avtar inom två veckor. Under den tiden får man inte idka aktiv motionering, bada bastu eller simma, men duscha får man. Även makeup skall man undvika under de här två veckorna så att såret får läka i fred. Ifall operationen görs av medicinska skäl är man sjukledig i ca 10 dagar.

Det blir alltid ett ärr efter en operation, men då ärret blir i ögonlocksvecket är det rätt så osynligt. Hurdant ärret blir beror på personens benägenhet till ärrbildning.
Operationer görs fortfarande mera till kvinnor, men allt fler av patienterna är män.

-Ögonlocksoperationen är inte endast en skönhetsoperation. Den bidrar till välmående på många sätt. Efter operationen önskar många att de skulle ha kommit tidigare, säger Sarmela.

 johanna_sarmela_eira.jpg

Johanna Sarmela
Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg


Intresserad av ögonlocksoperation?

Boka tid till kirurgens konsultation före operation. På mottagningen kartlägger vi behovet av operation och vilken operationsteknik lämpar sig just för dig. Utöver det gör kirurgen en bedömning ifall det är fråga om en sjukdom som kräver operation eller en estetisk åtgärd. Observera, att mottagningsbesöket hos kirurgen före operationen är avgiftsbelagd.

Se prislistan här
*+ poliklinik- och Kanta-avgift
Till priserna på operationer gjorda på enbart kosmetisk grund tillkommer moms 24%. Priset gäller operation av båda ögonen.

Boka tid till kirurgens konsultation
Läs mera om ögonlocksoperation
Plastiikka_ylaluomi_600x450.jpg

Ögonlocksdeformitet och andra funktionella störningar

Vanligaste felställningar i ögonlocken är att de rullas in mot ögat eller viks utåt, samt hängande ögonlock dvs. ptos. Boka tid till ögonläkarens mottagning. Ögonläkaren bedömer hur deformiteten bäst kan åtgärdas.

Läs mer
Plastiikka_nainen_ylaluomi2_600x450.jpg

Ögonlocksoperation

Operation av ögonlock hör till de vanligaste formerna av plastikkirurgiska operationer i Finland. Hos oss får du snabbt en tid. Våra professionella plastik- och ögonkirurger opererar med lång erfarenhet. Vi gör ingreppen med lokalbedövning och du kan återvända hem redan samma dag.

Läs mer