arven leveyteen ja paksuuteen vaikuttaa sijainti ja kasvutaipumus

Iholle jää aina leikkausten, tapaturmien ja palovammojen jälkeen eriasteisia arpia.

Arven leveyteen ja paksuuteen vaikuttaa yksilöllinen arven kasvutaipumus ja arven sijainti. Kapeimmat arvet jäävät ohuen ihon alueille. Tämä koskee silmäluomia, joissa arvet ovat yleensä 1 mm levyisiä. 

Arvet leviävät aina venyvillä ihoalueilla, kuten selässä ja nivelten kohdalla. Näillä alueilla arvet ovat normaalisti 4-8 mm leveitä.
 

ARPIEN LIIKAKASVU ON PERINNÖLLISTÄ

Joka kymmenennellä ihmisellä arpia tuottavat solut toimivat liian tehokkaasti. Arpien liikakasvutaipumus on perinnöllistä. 
Arpien liikakasvussa arvet levenevät tai paksuuntuvat normaalia enemmän. Ilmiötä kutsutaan arven liikakasvutaipumukseksi. 
Koholle noussutta ja paksuuntunutta arpea sanotaan keloidiksi. Arven liikakasvutaipumus on tavallisinta hartioissa, rintakehällä ja korvalehdissä.
Arpien eri hoitomuodot Eiran sairaalassa:

ARPIEN KORJAUSLEIKKAUKSET

Plastiikkakirurgit sijoittavat leikkausarvet ihopoimujen suuntaisesti, jolloin ne ovat mahdollisimman huomaamattomia. Arpien venymistä pyritään estämään haavojen sisään laitetuilla sulavilla tukiompeleilla. Jos arpi on leikkauksen jälkeen levinnyt tulehduksen tai haavan aukeamisen vuoksi, kannattaa kääntyä plastiikkiakirurgin puoleen arpikorjausta varten. Myös tapaturmissa syntyneiden arpien suuntaa voidaan muuttaa paremmaksi korjausleikkauksella.

Poikkeavat arvet voidaan leikata pois. 
Ompeleiden poiston jälkeen aloitetaan arpihoito. Arven päälle laitetaan silikonilevy joka tarttuu käden lämmöllä paikoilleen. 
on hyötyä niin kauan kuin arpi punoittaa. Tutkimusten mukaan silikonilevyt vähentävät arpimuodostusta 75%:lla potilaista. 
Joskus silikonihoidon lisäksi arpiin ruiskutetaan kortisonia arpien ohentamiseksi, erittäin hankalissa tapauksissa käytetään arven sädehoitoa liikakasvun estämiseksi.

Normaalit arvet punoittavat noin puoli vuotta, jonka jälkeen ne vähitellen vaalenevat ja pehmenevät. Arpikorjaus kannattaa tehdä vasta vuoden kuluttua leikkauksesta tai tapaturmasta. Tällöin haavan reunojen verenkierto on palautunut normaaliksi. 

Jos arpeen muodostuu liikakasvua tai keloidi, punoitus jatkuu pitkään, ainakin pari vuotta. Lisäksi arvet saattavat kutista tai kirvellä. Kaikkia arpia tulee suojata palamiselta punoituksen ajan esimerkiksi apteekista saatavilla korkean kertoimen omaavilla aurinkosuojavoiteilla.
 

CO2-LASERHOIDON AVULLA ARPIEN KORJAUSTA

Arpia voidaan korjata myös CO2- eli hiilidioksidilaserilla. Sitä käytetään pääasiassa ihomuutosten hoidossa sekä ihon ja arpien hionnoissa. Sillä voidaan myös häivyttää ihon ryppyjä ja uurteita sekä ihon pigmenttimuutoksia. Myös ihon valovaurioita eli solaarikeratooseja voidaan hoitaa laserilla.

Lue lisää CO2-laserhoidosta >>

Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle arpihoidon konsultaatioon

ajan varaat helposti nettiajanvarauksestamme


Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen arpihoitoon, varaa plastiikkakirurgin normaali vastaanottoaika

Vastaanotolla plastiikkakirurgi kertoo lisää arpihoitomenetelmistä ja tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunitelman jonka jälkeen varataan mahdollinen toimepideaika.

Huomioithan, että toimepideaikaa ei voi varata suoraan nettiajanvarauksestamme.

 

 
Eiran sairaalan plastiikkakirurgit
Pihlamaa Tiia Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Popov Pentscho Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Rautio Minna Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Salo Juho Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Siitari Eeva Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti