Metabolinen oireyhtymä

Virheelliset ravintotottumukset, vähäinen liikunta ja stressi saattavat johtaa merkittävään painonnousuun, keskivartalolihavuuteen. Vatsakkuus puolestaan lisää sairastumisriskiä niin aikuistyypin diabetekseen kuin sydän- ja verenkiertoelinsairauksiin. Keskivartalolihavuuden taustalla on mm. maksan ja sydämen ympärille kertynyt ”ruskea rasva”, joka aiheuttaa insuliiniresistenssin.
 

Insuliiniresistenssi

MBO voi olla vuosia oireeton. Veren sokeritason nousun lisäksi insuliiniresistenssi nostaa verenpainetta, aktivoi veren hyytymisjärjestelmää sekä muuttaa veren rasva-aineiden suhteita. Nämä muutokset lisäävät erityisesti valtimosairauksien, munuaisen toimintahäiriön sekä veritulppa- ja kihtikohtauksen vaaraa. Myös masennuksen ja muistihäiriöiden on osoitettu usein liittyvän MBO:hon.

 

Miten tunnistetaan?

Miesten yli 102 cm:n ja naisten yli 88 cm:n vyötärönympärysmitta on käyttökelpoinen itse tehtävä testi. Lähisukulaisten sairaushistorian lisäksi kliininen tutkimus ja haastattelu kartoittavat mm. verenkiertoelinten toimivuutta ja mahdollisten fyysisten ja henkisten suorituskykytestien tarvetta sekä uniapnean mahdollisuutta. Lisäksi tehdään täydentäviä laboratoriotutkimuksia.

 

Miten hoidetaan?

Onnistunut hoito edellyttää lääkärin ja potilaan läheistä yhteistyötä. Lääkkeetön hoito perustuu ravinnon energian määrän vähentämiseen todellisen tarpeen tasolle. Ravitsemussuositusten tulee perustua lääketieteellisesti vahvaan tutkimusnäyttöön. Liikunnan lisäämisellä on oleellinen osuus hoidon onnistumisessa. Lääkkeellinen hoito on yksilöllistä ja perustuu eri aineenvaihduntahäiriöiden osatekijöiden hyvään hoitoon. Seurantakäynneillä arvioidaan hoidon vaikuttavuutta ja elinjärjestelmien toimivuutta elämän laadun ja pituuden optimoimiseksi. Osalla potilaista voidaan lääkkeellisiä hoitoja keventää, jopa lopettaa ilman että valtimosairauden komplikaation riskit lisääntyvät. Silloin potilas on sisäistänyt elämäntapamuutosten merkityksen.

Eiran sairaalan metaboliseen oireyhtymään erikoistuneet erikoislääkärit
Sisätautien erikoislääkäri Iiro Karhiaho Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden hoito, diabetes, kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta. Karhiaho Iiro Sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Nina Karjanlahti Eiran sairaalassa, erikoistunut diabeteksen hoitoon ja erityisosaamisena lihavuuden ja pitkäaikaisten sisätautisairauksien hoitoon. Karjanlahti Nina Sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Kirsi Pietiläinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden, tyypin 1 ja 2 diabeteksen skeä yleissisätautien hoito. Pietiläinen Kirsi Sisätautien erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen IBD, IBS, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Väänänen Hannu Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri Varaa aika

Varaa nyt aika erikoislääkärille

Eiran sairaalan lääkäriasemalla voidaan selvittää metabolisen oireyhtymän mahdollisuutta, aloittaa ehkäisevät toimenpiteet hyvän elämänlaadun takaamiseksi ja huolehtia hoitosuositusten mukaisesta pitkäaikaisseurannasta.

Tämän yleisen terveysongelman mahdollisuutta arvioidaan yksinkertaisin keinoin: useimmiten mittanauha, verenpainemittaus, rasvaprofiilin kontrollointi ja verenkiertoelinsairauksien sukurasite riittävät.

Seuraavat vapaat ajat
Tänään
12.45
45 min
Sisätautien erikoislääkäri Iiro Karhiaho Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden hoito, diabetes, kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta.
Karhiaho Iiro
Sisätautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanoton, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Metabolinen oireyhtymä (MBO) Hinta 
Sisätautien erikoislääkärin vastaanotto, 30 min.
alk. 130 €

Erikoislääkärit


Kaaja Risto, sisätautien erikoislääkäri
Karhiaho Iiro, sisätautien erikoislääkäri
Karjanlahti Nina, sisätautien erikoislääkäri
Pietiläinen Kirsi, sisätautien erikoislääkäri
Väänänen Hannu, sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri
 
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 22,90 €.  Kanta-maksu on 2,30 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Hintoihin ei sisälly laboratorio- tai röntgentutkimuksia.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti