Metabolinen oireyhtymä

Metabolinen eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä (MBO) tarkoittaa tilaa, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia aineenvaihdunnallisia häiriöitä yhtä aikaa.
Metabolisessa oireyhtymässä henkilöllä esiintyy yhtä aikaa häiriö verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa.
MBO voi olla vuosia oireeton. Selkein päälle päin näkyvä merkki metabolisesta oireyhtymästä on keskivartalolihavuus ja vyötäröympäryksen mittaaminen onkin käyttökelpoinen itse tehtävä testi.

 

Vyötärölihavuus

Pääasiassa perimä säätelee sen, kertyykö lihoessa liikarasvaa runsaasti vatsaontelon sisälle vai muualle. Lisäksi elintavat kuten ruokailutottumukset, tupakointi, alkoholin käyttö, liikunta ja stressi altistavat vyötärölihavuuteen. 

Vyötärölihavuudessa ylipaino kertyy tavallista enemmän keskivartaloon. Suurin osa liikarasvasta, viskeraalirasvasta, kertyy vatsaontelon sisään, suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle.

Ylimääräistä rasvaa kertyy yleensä ylipainoisille henkilöille, mutta joskus vyötärölihavuutta voi olla normaalipainoisillakin. 
Viskeraalirasvan eli sisälmysrasvan määrää mitataan Inbody-mittauksessa.

Viskeraalirasva aiheuttaa insuliiniresistenssiä eli insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt. 
Insuliiniresistenssissä lihasten, maksan ja rasvakudosten kyky ottaa vastaan glukoosia verenkierrosta on heikentynyt. Insuliiniresistenssi nostaa veren sokeritasoa ja verenpainetta. Lisäksi se aktivoi veren hyytymisjärjestelmää sekä muuttaa veren rasva-aineiden suhteita.
Nämä muutokset lisäävät erityisesti valtimosairauksien, munuaisen toimintahäiriön sekä veritulppa- ja kihtikohtauksen vaaraa.

Metabolista oireyhtymää sairastuvilla liittyykin suurentunut valtimotaudin riski. Henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä on 2-3 kertaa suurempi sydän- ja verisuonitautien vaara kuin terveillä. Myös tyypin 2 diabeteksen riski on huomattavasti suurempi kuin terveillä.

Lisäksi masennuksen ja muistihäiriöiden on osoitettu usein liittyvän MBO:hon.

mitkä ovat metabolisen oireyhtymän kriteerit?

Metaboliseen oireyhtymää arvioidessa käytetään kansainvälisesti määriteltyjä kriteereitä:

  • vyötärönympärysmitta (suositus miehillä < 100 cm, naisilla < 90 cm)
  • veren triglyseridi- eli rasvapitoisuus (suositus ≤ 1,7 mmol/l)
  • veren HDL:n eli ns. hyvän kolesterolin määrä (suositus  1,0 mmol/l miehillä, naisilla   1,3 mmol/l)
  • verenpaine (suositus alle 130/85)
  • paastoverensokeri (suositus < 5, 6 mmol/l)

Jos kolme yllämainituista ehdoista toteutuu, tilaa kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi.

Metabolinen oireyhtymä altistaa erilaisille sairauksille kuten:

  • sydän- ja verisuonitaudeille,
  • kakkostyypin diabetekselle ja
  • rasvamaksalle.

 

Miten metabolista oireyhtymää hoidetaan?

Metabolisen oireyhtymän syntyyn vaikuttavat sekä omaksutut elintavat että periytyvyys.

Onnistunut hoito edellyttää lääkärin ja potilaan läheistä yhteistyötä.

Vyötärölihavuuden ensi sijainen hoito on laihduttaminen. Laihduttamisen aikana rasvakudos vähenee enemmän vatsaontelosta kuin ihon alta. Lisäksi rasva poistuu tehokkaasti maksasta. Lääkkeetön hoito perustuu ravinnon energian määrän vähentämiseen todellisen tarpeen tasolle. Ravitsemussuositusten tulee perustua lääketieteellisesti vahvaan tutkimusnäyttöön. 

Liikunnan lisäämisellä on oleellinen osuus hoidon onnistumisessa.

Jos lääkkeettömällä hoidolla ei saavuteta tuloksia, osaa metabolisen oireyhtymän häiriöistä voidaan hoitaa lääkkeillä. Lääkkeellinen hoito on yksilöllistä ja perustuu eri aineenvaihduntahäiriöiden osatekijöiden hyvään hoitoon.

Seurantakäynneillä arvioidaan hoidon vaikuttavuutta ja elinjärjestelmien toimivuutta elämän laadun ja pituuden optimoimiseksi. Osalla potilaista voidaan lääkkeellisiä hoitoja keventää, jopa lopettaa ilman että valtimosairauden komplikaation riskit lisääntyvät. Silloin potilas on sisäistänyt elämäntapamuutosten merkityksen.

Eiran sairaalan metaboliseen oireyhtymään erikoistuneet erikoislääkärit
Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri Johan Eriksson Eiran sairaalassa on erikoistunut diabeteksen ja lihavuuden hoitoon. Eriksson Johan Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Iiro Karhiaho Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden hoito, diabetes, kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta. Karhiaho Iiro Sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Nina Karjanlahti Eiran sairaalassa, erikoistunut diabeteksen hoitoon ja erityisosaamisena lihavuuden ja pitkäaikaisten sisätautisairauksien hoitoon. Karjanlahti Nina Sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Leo Niskanen Eiran sairaalassa on erikoistunut diabetekseen hoitoon. Hänen erityisosaamista on lisäksi luuston, kilpirauhasen, aivolisäkkeen ja lisämunuaisen sairaudet, ravitsemushäiriöt ja miessukuhormonivaje. Niskanen Leo Endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Kirsi Pietiläinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden, tyypin 1 ja 2 diabeteksen skeä yleissisätautien hoito. Pietiläinen Kirsi Sisätautien erikoislääkäri
Endokrinologi Heli Rantala hoitaa Eiran sairaalassa mm. tyypin 1 ja 2 diabetesta. Rantala Heli Endokrinologian erikoislääkäri Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Markku Saraheimo Eiran sairaalassa on erikoistunut diabeteksen hoitoon, erityisesti diabeteksen lääkehoito ja glukoosisensorit ja sensoripumput. Saraheimo Markku Sisätautien erikoislääkäri, Diabetologi Varaa aika
Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Karl Johan Tötterman Eiran sairaalassa. Tötterman Karl Johan Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, dosentti Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen IBD, IBS, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Väänänen Hannu Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri Varaa aika

Varaa nyt aika erikoislääkärille

Eiran sairaalan lääkäriasemalla voidaan selvittää metabolisen oireyhtymän mahdollisuutta, aloittaa ehkäisevät toimenpiteet hyvän elämänlaadun takaamiseksi ja huolehtia hoitosuositusten mukaisesta pitkäaikaisseurannasta.

Tämän yleisen terveysongelman mahdollisuutta arvioidaan yksinkertaisin keinoin: useimmiten mittanauha, verenpainemittaus, rasvaprofiilin kontrollointi ja verenkiertoelinsairauksien sukurasite riittävät.

Seuraavat vapaat ajat
pe 19.7.
12.00
30 min
Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri Johan Eriksson Eiran sairaalassa on erikoistunut diabeteksen ja lihavuuden hoitoon.
Eriksson Johan
Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Sisätaudit Hinta 
Vastaanottokäynti, 30 min.
alk. 152 €
 Vastaanottokäynti, 60 min alk. 210 €

Erikoislääkärit


Eriksson Johan, yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri
Karhiaho Iiro, sisätautien erikoislääkäri
Karjanlahti Nina, sisätautien erikoislääkäri
Niskanen Leo, endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri
Pietiläinen Kirsi, sisätautien erikoislääkäri
Saraheimo Markku, sisätautien erikoislääkäri, diabetologi
Rantala Heli, endokrinologian erikoislääkäri
Tötterman Karl Johan, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, dosentti
Väänänen Hannu, sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri
 
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista. Hintoihin ei sisälly laboratorio- tai röntgentutkimuksia.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti