I torra ögon fungerar inte ögonens fuktreglering

Torra ögon uppstår, då ögat inte kan producera tillräckligt med tårvätska, eller så har den dålig kvalitet.

Ögats fuktsystem består av

 • tårkörtlar
 • hornhinnan och senhinnan,
 • ögonlock,
 • körtlar som fuktar ögat, såsom Meibomska körtlarna,
 • känselnerver.

En störning i ögats fuktregelring kan förorsaka torra ögon genom en förändrad mängd tårvätska, dess sammansättning, fördelning eller avdunstning.

Torra ögon orsakas av t.ex.

 • mängden tårvätska som minskar med åldern,
 • vissa sjukdomar som reumatism, Sjögrens syndrom, reumatism, diabetes, rosacea,
 • allergier,
 • vissa läkemedel såsom antihistamin, näsdroppar, betablockerare, blodtrycksmediciner, hormonbehandling.

Upp till 86 % av torra ögon har visat sig bero på överdriven avdunstning av tårvätska, som för det mesta orsakas av en dysfunktion i Meibomska körtlarna.

Körtlarnas funktion är att producera ett smörjmedel på ögats yta. Det oljiga sekretet sprider ut sig på det yttersta lagret av ögat, där det har en viktig funktion att förhindra i att fukten avdunstar och torkar ut ögat. De Meibomska körtlarna kan också bli inflammerade och täppas till, då de inte längre producerar en tillräcklig mängd av det oljiga sekretet. Om tårvätskan är vattnig och tunn fastnar den inte på hornhinnans yta, utan rinner lättare ut och vilket medför att ögats yta torkar.

Om situationen fortsätter under lång tid, kan förändringarna den orsakar leda till att Meibomkörteln förtvinar, en cysta, inflammation i ögonlocken eller ögoninfektioner och till och med sår på hornhinnans yta.

Genom en noggrann 60 min torra-ögon-analys kartlägger man orsaken till torra ögon

Med hjälp av analysen kartlägger man orsaken till torra ögon. Vår optiker som är specialiserad på torrögdhet gör i analysen

 • kartläggning av symtomen
 • mikroskopisk undersökning
 • keratografisk mätning, med vilken man mäter mängden och kvaliteten på tårvätskan samt fotografering av Meiboms körtlarnas struktur

Med hjälp av torra-ögon-analysen kan man reda ut om orsaken till torra ögon är en dysfunktion i Meibom körtlarna eller någon annan orsak. Du bokar enkelt en tid till torra-ögon-analys här.

 

 
OBS! Påbörjandet av en 30 min IPL-behandling av torra ögon kräver inte en torra-ögon-analys. Du kan vid behov boka en tid till en torra-ögon-behandling direkt via vår nätbokning.

 

 

EFFEKTIV INTENSE PULSED LIGHT (IPL) – LJUSBEHANDLING FÖR TORRA ÖGON

På basen av resultatet av torra-ögon-analysen, rekommenderar våra optiker möjligtvis IPL-ljusimpulsbehandling för torra ögon. En torra-ögon-analys kräver ingen tidsbeställning.

IPL ljusterapibehandlingen förbättrar kvaliteten på tårvätskan och behandlar dysfunktionen i Meibomkörtlarna genom att öppna dem och främja deras funktion.
Med behandlingen behandlar man även en eventuell inflammation i ögonlockskanten.

På Eira används den senaste OptiClear XL IPL-ljuspulsbehandlingen, som ger långvariga behandlingsresultat.

IPL ljusbehandlingi OptiClear XL behandlar torra ögon på lång sikt genom att återställa tårfilmens och Meibomkörtlarnas normala funktion, förbättrar helhetsmässigt huden kring ögonen och är en skonsam, snabb och trygg medicinfri behandling.

Hur utförs IPL-ljusimpulsbehandlingen

Den övre delen av ansiktet som ska behandlas, skall vara fritt från ansiktsvårdsprodukter, ansiktskrämer och makeup. Därtill skall man vara utan kontaktlinser. Det är bra att raka skäggstrån från behandlingsområdet innan man kommer till behandlingen.

Före behandlingen skyddas födelsemärken i området som skall behandlas med hudtejp. På området appliceras gel och under behandlingen används skyddsglasögon.

Med hjälp av behandlingsändan riktas ljusimpulsen till närheten av de nedre ögonlocken, näsryggen och tinningarna. På huden kan man känna värme och knipande när ljuset leds till det område som ska behandlas. Detta är helt normalt. Områdena behandlas två gånger.

Efter ljusimpulsbehandlingen behandlas Meibom körtlarna mekaniskt genom att trycka på övre och nedre ögonlocken. Med hjälp av den mekaniska behandlingen förbättras Meibom körtlarnas funktion genom att man tömmer de blockeringar som kan ha samlats i dem. För behandlingen bedövar man lätt ögats yta och ögonlockets kant, behandlingen är smärtfri.

Efter IPL-ljusimpulsbehandlingen

Strax efter behandlingen kan det behandlade behandlingsområdet rodna något. Rodnaden brukar lägga sig inom några timmar. Du kan fortsätta använda normala hudvårdsprodukter och kosmetika direkt efter behandlingen. Under några dagar bör du använda solskyddsmedel och undvika direkt solljus.

Resultatet av behandlingen kan man märka efter den andra eller tredje behandlingsgången då symtomen börjar minska.

Det bästa resultatet uppnås efter den fjärde behandlingsserien med behandlingar var 2-4:e vecka.

IPL-ljusimpulsbehandlingen lindrar effektivt torra ögon, men botar inte nödvändigtvis det helt. Efter seriebehandlingen bedömer våra optiker behovet av underhållsbehandling. Underhållsbehandling behövs ofta efter 6–12 månader.

Är behandlingen lämplig för mig?

Behandlingen är vanligtvis lämplig för alla som lider av torra ögon.

IPL-behandlingens lämplighet bedöms alltid individuellt före påbörjandet av behandlingen.

Notera, att IPL-behandlingen inte kan ges om du har en aktiv hudinfektion eller ögoninflammation, om du använder ljuskänsliga läkemedel eller hudförtunnande preparat, om du genomgått plastikkirurgiska ingrepp eller fått fyllnadsmedelsbehandling. Hyn får inte utsättas för sol eller solarium under två dagars tid både före och efter behandlingen.

Då du kommer till behandling skall det behandlade området, ansiktet, vara fritt från hudvårdsprodukter, ansiktskrämer och makeup. Därtill skall du vara utan kontaktlinser. Skäggstrån är bra att raka bort från området som skall behandlas före du kommer för behandling.


Boka tid till torra-ögon-analys (60 min.)
mån 18.3
11:00
1 h 0 min
Meriluoto_Ulla.jpg
Meriluoto Ulla
Optiker
Eira läkarstation
Kuivasilmäanalyysi, 1 h
Visa följande lediga tider
Boka tid till torra-ögon-behandling (30 min.)
mån 18.3
15:45
30 min
Meriluoto_Ulla.jpg
Meriluoto Ulla
Optiker
Eira läkarstation
IPL-Kuivasilmähoito
Visa följande lediga tider
Eira Torra-ögon-klinikens optiker
Prislista
Torra-ögon-analys och IPL-ljusimpulsbehandling
Pris
Optikerns torra-ögon-analys, 60 min
omfattar kartläggning av symtom, mikroskopisk undersökning, keratografi undersökning.
99,00 €

Specialister
 
Hirvo Sanni, optiker
Hotti Leea, optiker
Meriluoto Ulla, optiker
Valonen Emilia, optiker
 
IPL-ljusimpulsbehandling
en behandlingsgång 30 min.
seriebehandling, 4 behandlingar, totalpris
- till priset på seriebehandlingen hör ett 30 min. kontrollbesök av torrögdhet efter seriebehandlingen

149,00 €
480,00 €
Ingen FPA ersättning. Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.
Kuivasilmatesti.jpg

Torra-ögon -test

Rinner dina ögon? Är de röda eller känns det som om du har sand i ögonen? Hamnar du använda smörjande ögondroppar? Gör ett snabbt test för att klarlägga om du lider av torra ögon och om du har nytta av Eira Torra-ögon-kliniken.

Läs mer
Kuivatsilmat_nainen_600x450.jpg

Vanliga frågor om torrögdhet

Hur vet jag att mina ögon är torra? Vad beror det på? Eiras sjukhusoptiker Emilia Valonen svarar på de vanligaste frågorna.

Läs mer
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande