Kivut hankaloittivat nukkumista ja kävelemistä

Minulla oli aiemmin ollut polvessa vaivaa ja siihen oli laitettu tekonivel. Ennen leikkausta polven virheasento oli jo vaikuttanut lonkkaan ja kävely oli ehtinyt mennä huonoksi. Noin vuosi polvileikkauksen jälkeen saman jalan lonkka alkoi kipeytyä.

Olen aina ollut hyvä nukkumaan. Pikku hiljaa pahenevat lonkkakivut tekivät kuitenkin nukkumisesta vaikeaa. Heräilin monta kertaa yössä – heräilemisestä tuli normaalia. Käveleminenkin meni hankalaksi: ei huvittanut mennä esimerkiksi kauppaan, kun kävely oli niin vaivalloista. Lopulta se teki niin kipeää, etten oikeastaan viitsinyt kävellä sataa metriä pidempiä matkoja.
 

lonkka ei voitu enää hoitaa perinteisillä menetelmillä

Hakeuduin työterveyshuollon kautta kokeneen ortopedin vastaanotolle. Tutkittuaan lonkkani hän totesi, että edessä olisi tekonivelleikkaus, lonkan tilanne ei enää perinteisellä kuntoutuksella paranisi. Tekonivelleikkausta varten aika varattiin Eiran sairaalaan ja siitä prosessi lähti nopeasti eteenpäin. En epäröinyt tai jännittänyt leikkausta etukäteen, luotin lääkäriin. Sitä paitsi kipeän lonkan kanssa eläminen oli niin hankalaa, että halusin muutoksen.

Leikkaus tehtiin puudutuksessa, toki lääkkeiden takia olin hieman tokkurassa ja torkahtelin välillä. Leikkaus meni kaiken kaikkiaan jouhevasti ja mukavasti – minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Kaikki hoidettiin tosi hyvin ja minusta pidettiin hyvää huolta. 

Sairaalassa minulla oli oma huone, ja pääsin heti leikkauksen jälkeen kepeillä liikkeelle. Erityisen kovia kipujakaan ei ollut, sillä Eiran sairaalan henkilökunta on kokenutta ja heillä oli hyvä tuntuma siihen, miten kipujani piti lääkitä. 
 

palasin töihin puolentoista kuukauden jälkeen

En ollut sairaalassa montaa päivää leikkauksen jälkeen. Kotiin lähtiessä sain mukaani jumppaohjeet ja hain terveyskeskuksesta apuvälineitä: wc-korotusistuimen, sukanvetolaitteen ja korotustyynyn istumista varten. En saanut istua 90 asteen kulmassa, vaan minun piti istua makaavassa asennossa, mutta kävellä sain heti niin paljon kuin vain pystyin.

Sairaslomaa saa lonkkaleikkauksen jälkeen yleensä automaattisesti kolme kuukautta, mutta minä palasin töihin jo puolentoista kuukauden jälkeen. Tässä iässä kuntoutuminen on vielä melko nopeaa. Pääsin kepeistäkin nopeasti eroon ja kipulääkkeistäkin melko pian. Jos vertaan siihen, kuinka paljon jouduin tekemään polven kanssa töitä, lonkka oli paljon, paljon helpompi! Toivuin tosi nopeasti. Jos tällaisesta leikkauksesta voi sanoa, että on miellyttävä kokemus, niin tämä kyllä oli.

Jos tällaisesta leikkauksesta voi sanoa, että on miellyttävä kokemus, niin tämä kyllä oli.

Hyvästit kivuille, tervetuloa yöunet

Uusi lonkkani tuntui heti hyvältä. Ihan kuin se olisi ollut oma. Sen jälkeen, kun leikkaushaavat paranivat, en ole huomannut minkäänlaista eroa toiseen lonkkaan. 

Suurin muutos on tietysti ollut se, ettei ole enää kipuja. Ennen leikkausta joka ikinen askel teki kipeää, nyt pystyn kävelemään ihan niin pitkään kuin huvittaa.

Yöunetkin ovat palanneet entiselleen. Sanoin juuri vaimolle, että jännä juttu: kun menen illalla nukkumaan, herään vasta aamulla.
 

Elämäni parhaita päätöksiä

Koko operaatio meni todella hienosti ja elämänlaatuni parani huomattavasti. Ihmiset jännittävät lonkan tekonivelleikkausta ihan turhaan. Suosittelen tätä kaikille, joilla on lonkkanivelen kanssa ongelmia. Ei kannata antaa kipujen rajoittaa elämää. Lääkäri arvioi kuvien perusteella, kuinka kulunut lonkka on, mutta päätöksen leikkauksesta tekee aina potilas itse. Minullekin lääkäri sanoi, että lonkkanivel on kauhean näköinen, mutta itse teet se päätöksen.
- Se oli yksi elämäni parhaita päätöksiä.
 
Potilaan haastattelu lonkan tekonivelleikkauksesta. Toimittajana Anni Kemppainen.
Lue ortopediasta ja tekonivelleikkauksista Eirassa
Ortopedia_polvikipu_600x450.jpg

Ortopedia

Ortopedia on erikoisala, jossa tutkitaan ja hoidetaan luu- ja tukielinsairauksia ja -vammoja. Tyypillisiä kirurgisia toimenpiteitä ovat olkapään, lonkan, polven ja nilkan tähystyskirurgiset toimenpiteet sekä polven ja lonkan tekonivelleikkaukset. Käsikirurgiassa keskitytään käden, ranteen ja kyynärpään vammoihin.

Lue lisää
Leikkuri_valaisin_600x450.jpg

Tekonivelkirurgia

Alkuvaiheen nivelrikkoon auttavat liike- ja liikuntahoidot sekä nivelrikkoon tarkoitetut lääkkeet. Jos nivelrikon aiheuttamat kivut haittaavat elämänlaatua merkittävästi ja ei-leikkaukselliset hoitokeinot on käytetty loppuun, on usein vaihtoehtona tekonivelleikkaus.

Lue lisää
Ortopedia_lonkka_600x450px.jpg

Lonkka

Lonkan tähystysleikkauksella hoidetaan lonkan rakenteellisista ominaisuuksista tai lonkkanivelen vaurioitumisesta johtuvia vaivoja. Pitkälle edenneen nivelrikon hoitomuoto on yleensä tekonivelleikkaus.

Lue lisää
Orto_Polvi_600x450.jpg

Meillä on paha tapa pitkittää tutkimuksiin menoa

Kun hoito viivästyy, se usein myös mutkistuu, kertoo yksi Suomen johtavista tähystyskirurgeista Esko Kaartinen. Monet potilaiden tuki- ja liikuntaelinsairaudet olisi ollut hoidettavissa ei-leikkauksellisilla eli konservatiivisilla hoidoilla

Lue lisää