”Yksilöohjelma mullisti elämäni”

Jenni Kinnari aloitti loppusyksyllä 2021 Eiran sairaalan Painonhallintaklinikalla Kohti kevyempää elämää -yksilöohjelman.  Tavoitteena oli pudottaa painoa pysyvästi ja terveellisesti. 
”Laihtuminen oli lopulta sivujuonne. Yksilöohjelmaan osallistuminen mullisti elämäni.”

Jennillä on diagnosoitu ahmintahäiriö. Se aiheuttaa hallitsemattomia ahmintakohtauksia. Yksilöohjelma vaikutti niihin nopeasti.
”Ahmin edellisen kerran joulukuussa 2021.”

Ahmimishäiriöni ei enää hallitse minua.

”Minä hallitsen sairauttani”

Ennen Jenni Kinnari meni yötyövuoron jälkeen suoraan jääkaapille ja ahmi itsensä uneen. 
”Nyt voin yövuoron jälkeen avata jääkaapin, tyhjentää ja pestä sen ja laittaa sen jälkeen ruoat takaisin paikoilleen”, Jenni, 38, kertoo. Kahden vuoden takaisilla voimavaroilla tämä ei olisi onnistunut. ”Ennen palauduin syömällä, nyt tekemällä.”

Jennin elämässä moni asia on muuttunut. Syy siihen on selkeä.
”Ahmintahäiriöni ei enää hallitse minua. Nyt minä hallitsen sairauttani.”

Laihduttaminen ruokkii ahmintahäiriötä

Kun aloitin Eirassa, voin huonosti, Jenni kertoo. ”Olin laihduttanut erilaisilla kitukuureilla 17-vuotiaasta saakka. Kilot tulivat aina takaisin korkojen kera.”
Jenni sai Eirassa valmentajakseen syömishäiriöiden hoitoon perehtyneen ravitsemusasiantuntijan, sairaanhoitaja Laura Suojasen. 
”Laura kertoi, että laihduttaminen ruokki ahmintahäiriötäni.” Jenni voisi paremmin, jos hän lopettaisi laihduttamisen ja paneutuisi ahmimisensa syihin.

Sairaus muuttaa ihmistä

Keskustelut Lauran kanssa saivat Jennin ymmärtämään, että hän oli oppinut hakemaan ruoasta turvaa ja lohtua. Ahmiminen helpotti ikäviä tunteita hetkeksi, mutta sen jälkeen Jenni voi entistä huonommin.
”Ahmintahäiriö vaarantaa mielenterveyden, sillä se aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja ahdistusta”, Jenni tietää kokemuksesta. Sairaus sai Jennin tekemään asioita, joita hän ei terveenä tee. ”Saatoin valehdella läheisilleni syömisistäni, mikä nyt tuntuu todella pahalta.”

 

”Pysähdyn hankaliin tunteisiin”

Kuormittavissa elämäntilanteissa ahmintahäiriö muistuttaa Jennille olemassaolostaan. Se koettaa houkutella häntä ahmimaan.
Kun halu ahmia herää, Jenni pysähtyy ja miettii tunnetta mieliteon takana. 
”Alussa tunteen äärelle pysähtyminen oli ahdistavaa. Nykyään tutkin tunteitani mielenkiinnolla. Selvitän, mitä ne haluavat kertoa minulle.”
Tunnetaidoista tullut Jennille intohimo. ”Opiskelen psyykkistä valmennusta.”

 

Paino ei ole este

Ennen Jenni elin sitten kun -elämää.  Nyt hän elää tätä hetkeä. 
”Lauran silmissä tulin nähdyksi ja kuulluksi. Laura sai minut ymmärtämään, ettei kokoni rajoita tekemisiäni, vaan minä itse.”

Aiemmin Jenni näki peilissä valtavan kokoisen ihmisen, ja itki. Nyt hän katsoo omaa peilikuvaansa neutraalisti ja hyväksyy näkemänsä. ”Olen edelleen isokokoinen, mutta myös vahva ja arvokas.”

Hyväksyvä, myötätuntoinen asenne itseä kohtaan näkyy vaa´alla. ”Painoni laskee hitaasti, mutta varmasti.”

 

Voimaharjoittelu vahvistaa mieltä

Kun sairaus on hallinnassa, Jenni elämänhallinta on parantunut.  ”Aiemmin tein asioita, jotka tuntuivat sillä hetkellä hyviltä.  Nyt teen asioita, jotka tekevät minulle hyvää vielä huomennakin.”
Jenni suunnittelee arkensa viikon jaksoissa. Jokaiseen viikkoon tulee mahtua neljä treenikertaa kuntosalilla. 
”Pystypunnerruksissa tavoittelen toistoissa 60 kiloa.” Voimaharjoittelu auttaa ahmintahäiriöön. Se lisää vahvuuden ja hallinnan tunteita.

 

”En ole yksin sairauteni kanssa”

Syksyllä 2021 Jenni ei uskonut, että hän voisi hallita ahmimistaan. ”Ahminen oli turvani. Siitä luopuminen tuntui mahdottomalta.”

Nyt Jenni tietää, että kun luopuu jostain, jotain tulee tilalle. ”Ennen hyvän olon hetket olivat lyhyitä. Nyt nautin koko elämästäni itseni seurassa.”

Jenni tietää, mistä hän saa tarvittaessa apua. Hän on tallentanut puhelimeensa Eiran ajanvarausnumeron.

”En ole yksin sairauteni kanssa.”
 

Lue millaisia ajatuksia Jennillä oli hoitopolun alussa: Jennin tarina osa 1. 

Toimittajana Virve Järvinen
Kuva: Camilla Bloom

Tunnistatko syömishäiriön?

Ravitsemusasiantuntija, sairaanhoitaja Laura Suojanen hoitaa Eiran sairaalassa erilaisista syömishäiriöistä, kuten ahmimisesta, kärsiviä potilaita.
Jos koet, että tarvitset apua syömisen liittyviin haasteisiin, voit varata ajan suoraan Lauran vastaanotolle.

Huomioithan, että vastaanottokäynti on maksullinen.
Varaa vastaanotto
Lue lisää Eira Painonhallintaklinikan palveluista
Artikkeli_Painonhallintaklinikka_JenniKinnari1_600x450.jpg

Itsetuntemus on auttanut Jenniä ahmimishäiriön hallinnassa. Osa 1.

Pysyvä painonhallinta voi olla yksin vaikeaa. Jenni Kinnari saa siihen apua Eiran Painonhallintaklinikan ammattilaisilta. Tulokset näkyvät, vaikka valmennus on vasta alussa.

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää