Mikä on Bowenin tauti?

Bowenin tauti eli pinnallinen ihosyöpä on okasolusyövän esiaste. Bowenin tautia esiintyy ihon pinnalla, ihon uloimmassa kerroksessa eli sarveissolukerroksessa. Edetessään se voi muuttua pahanlaatuiseksi syvemmällä okasolukerroksessa olevaksi okasolusyöväksi. Bowenin tauti on harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste eli aurinkokeratoosi. 

 

Mikä aiheuttaa Bowenin taudin?

Tärkein yksittäinen syy Bowenin taudin puhkeamiselle on auringon ultraviolettisäteily ja sen aiheuttamat DNA-vauriot. Riskitekijöinä ovat auringon valolle herkkä ihotyyppi ja korkea ikä.

 

Miten tunnistaa Bowenin taudin?

Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta se ei parane ihovoiteen eikä kortisonivoiteen avulla. Se ilmenee tarkkarajaisena, punoittavana, hilseilevänä, helposti haavautuvana ja karstaisena läiskänä. Kuukausien mittaan läiskä laajentuu ja paksunee ja on usein löydösvaiheessa 1-3 cm läpimitaltaan.

Jos epäilet ihomuutosta, joka ei parane, varaa aika ihotautilääkärille!

Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua aina, jos havaitset ihossa uuden ihomuutoksen, joka ei parane itsestään. Ihotautilääkärillämme on vuosien kokemus ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta. Vastaanotolla hän tutkii ja arvioi tilanteen ja ottaa tarvittaessa koepalan.

Ihomuutosten kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan anna asiantuntijamme arvioida onko syytä huoleen.

Varaa aika ihotautilääkärille

Missä Bowenin tautia esiintyy tyypillisemmin?

  • Bowenin tautia esiintyy usein
  • kasvoissa,
  • korvalehdissä,
  • kaulassa, 
  • päänahassa ja
  • raajoissa.

Bowenin tautia esiintyy harvemmin vartalolla.

 

Bowenin taudin toteaminen?

Bowenin tautia on syytä epäillä, jos hilseilevä läiskä kasvoissa, kaulassa, päänahassa tai raajoissa ei parane kortisonivoiteen avulla. Ihotautilääkäri varmistaa diagnoosin ottamalla koepalan tutkittavalta alueelta.

 

Pitääkö Bowenin taudista olla huolissaan?

Bowenin tautia ei voi hoitaa itse ja se voi hoitamattomana edetä karvatuppia pitkin syvemmälle. Kun syöpä tunkeutuu orvaskeden ja verinahan välisen kalvon läpi, se on muuttunut okasolusyöväksi. 

Säännöllinen omaehtoinen ihon tarkkailu, auringon UV-säteilyltä suojautuminen ja hakeutuminen ihotautilääkärin vastaanotolle tarpeen vaatiessa on hyvä muistaa.

 

Miten Bowenin tauti hoidetaan?

Erittäin paksut, haavautuneet läiskät poistetaan leikkaamalla. Pienet, ohuet ja yksittäiset läiskät voidaan hoitaa joko jäädytyshoidolla, hiilidioksidilaserilla ja PDT-hoidolla eli niin sanotulla fotodynaamisella punavalohoidolla. PDT-hoito sopii myös laaja-alaisempien läiskien hoitoon.

 

Bowenin taudin ehkäisy

Paras tapa ehkäistä Bowenin tautia on välttää haitallista UV-säteilyä. Iho suojataan vaatetuksella ja lieripäähineellä. Ne ihon alueet, jotka altistuvat auringolle suojataan aurinkosuojavoiteella (suojakerroin 50). Silmien ja silmäluomien suojana on hyvä käyttää aurinkolaseja.

Ihon omaseurana on hyvä tehdä säännöllisesti pari kertaa vuodessa ja mikäli havaitset ihomuutoksia, on hyvä varata aika ihotautilääkärille varmuuden saamiseksi.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle

Varaa aika kokeneiden ihotautilääkäreidemme vastaanotolle!
Tutkimus- ja hoitomenetelmistä valitaan sinun kanssasi tilanteeseen parhaiten soveltuvat vaihtoehdot.

Eiran sairaalan ihotautilääkärit
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto. Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito. Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hanna Raitio Eiran sairaalassa, erityisosaaminen kemialliset ihonkuorinnat, täyteainehoidot, mesaterapia, kryopolyysi. Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
to 18.4.
10.30
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.

to 18.4.
14.00
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.

Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää ihotaudeista ja palveluista
Ihotaudit_melanooma-ei-ole-ainoa-ihosyöpä.jpg

Melanooma ei ole ainoa ihosyöpä – Aurinko altistaa myös muille ihosyöville

Auringolle altistuminen edesauttaa Suomen yleisimpien ihosyöpien eli okasolusyövän ja tyvisolusyövän syntyyn. Toisin kuin melanoomaa, niitä voidaan hoitaa ei-leikkauksellisesti fotodynaamisen PDT-hoidon avulla.

Lue lisää
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Aurinkokeratoosi

Aurinkokeratoosi on ihon uloimman osan eli orvaskeden ihosyövän esiastemuutos. Aurinkokeratoosi on hyvä hoidattaa ajoissa, jotta siitä ei kehity ihon pinnallista syöpää eli ns. Bowenin tautia. Hoitamattomana se voi edetä okasolusyöväksi asti. Aurinkokeratoosia ei aina itse huomaa ja siksi onkin hyvä varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle, mikäli jokin ihomuutos arveluttaa. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa. Se kehittyy hitaasti ja yleisyys lisääntyykin siksi iän myötä. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan tyvisolusyövän jo alkuvaiheessa, jolloin pystytään estämään sen eteneminen syvempiin kudoksiin. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
PDT-punavalohoitoon käytettävä laite Eiran sairaalassa.

PDT eli fotodynaaminen hoito

PDT-hoito eli fotodynaaminen hoito on ei-leikkauksellinen hoitomuoto, jota käytetään ensisijaisesti okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän eli pintabasaliooman hoitoon. Hoito sopii etenkin alueille, jotka ovat kosmeettisesti näkyvällä paikalla ja halutaan välttää arpien syntyminen.

Lue lisää
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Iholuomiklinikka

Mietityttääkö luomi tai ihomuutos? Oletko runsasluominen? Onko ihosi palanut useasti? Älä murehdi turhaan, vaan anna asiantuntijamme arvioida, onko syytä huoleen. Varaa aika Eira Iholuomiklinikalle ihotautilääkärin tekemään luomitarkastukseen helposti nettiajanvarauksestamme. Asiat selviävät tutkimalla!

Lue lisää
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 98 €
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 30 min alk. 156 €
 
Erikoislääkärit
 
Hjerppe Anna, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Koskenmies Sari, Ihotautien erikoislääkäri
Raitio Hanna, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri 
 
Ihomuutosten poisto  
PDT fotodynaaminen valoaktiivihoito UUTTA! alk. 650 €
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 510 €
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  alk. 221 €
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti