Mikä on Bowenin tauti?

Bowenin tauti eli pinnallinen ihosyöpä on okasolusyövän esiaste. Bowenin tautia esiintyy ihon pinnalla, ihon uloimmassa kerroksessa eli sarveissolukerroksessa. Edetessään se voi muuttua pahanlaatuiseksi syvemmällä okasolukerroksessa olevaksi okasolusyöväksi. Bowenin tauti on harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste eli aurinkokeratoosi. 

 

Mikä aiheuttaa Bowenin taudin?

Tärkein yksittäinen syy Bowenin taudin puhkeamiselle on auringon ultraviolettisäteily ja sen aiheuttamat DNA-vauriot. Riskitekijöinä ovat auringon valolle herkkä ihotyyppi ja korkea ikä.

 

Miten tunnistaa Bowenin taudin?

Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta se ei parane ihovoiteen eikä kortisonivoiteen avulla. Se ilmenee tarkkarajaisena, punoittavana, hilseilevänä, helposti haavautuvana ja karstaisena läiskänä. Kuukausien mittaan läiskä laajentuu ja paksunee ja on usein löydösvaiheessa 1-3 cm läpimitaltaan.

Jos epäilet ihomuutosta, joka ei parane, varaa aika ihotautilääkärille!

Ihotautilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua aina, jos havaitset ihossa uuden ihomuutoksen, joka ei parane itsestään. Ihotautilääkärillämme on vuosien kokemus ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta. Vastaanotolla hän tutkii ja arvioi tilanteen ja ottaa tarvittaessa koepalan.

Ihomuutosten kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan anna asiantuntijamme arvioida onko syytä huoleen.

Varaa aika ihotautilääkärille

Missä Bowenin tautia esiintyy tyypillisemmin?

  • Bowenin tautia esiintyy usein
  • kasvoissa,
  • korvalehdissä,
  • kaulassa, 
  • päänahassa ja
  • raajoissa.

Bowenin tautia esiintyy harvemmin vartalolla.

 

Bowenin taudin toteaminen?

Bowenin tautia on syytä epäillä, jos hilseilevä läiskä kasvoissa, kaulassa, päänahassa tai raajoissa ei parane kortisonivoiteen avulla. Ihotautilääkäri varmistaa diagnoosin ottamalla koepalan tutkittavalta alueelta.

 

Pitääkö Bowenin taudista olla huolissaan?

Bowenin tautia ei voi hoitaa itse ja se voi hoitamattomana edetä karvatuppia pitkin syvemmälle. Kun syöpä tunkeutuu orvaskeden ja verinahan välisen kalvon läpi, se on muuttunut okasolusyöväksi. 

Säännöllinen omaehtoinen ihon tarkkailu, auringon UV-säteilyltä suojautuminen ja hakeutuminen ihotautilääkärin vastaanotolle tarpeen vaatiessa on hyvä muistaa.

 

Miten Bowenin tauti hoidetaan?

Erittäin paksut, haavautuneet läiskät poistetaan leikkaamalla. Pienet, ohuet ja yksittäiset läiskät voidaan hoitaa joko jäädytyshoidolla, hiilidioksidilaserilla ja PDT-hoidolla eli niin sanotulla fotodynaamisella punavalohoidolla. PDT-hoito sopii myös laaja-alaisempien läiskien hoitoon.

 

Bowenin taudin ehkäisy

Paras tapa ehkäistä Bowenin tautia on välttää haitallista UV-säteilyä. Iho suojataan vaatetuksella ja lieripäähineellä. Ne ihon alueet, jotka altistuvat auringolle suojataan aurinkosuojavoiteella (suojakerroin 50). Silmien ja silmäluomien suojana on hyvä käyttää aurinkolaseja.

Ihon omaseurana on hyvä tehdä säännöllisesti pari kertaa vuodessa ja mikäli havaitset ihomuutoksia, on hyvä varata aika ihotautilääkärille varmuuden saamiseksi.

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle

Varaa aika kokeneiden ihotautilääkäreidemme vastaanotolle!
Tutkimus- ja hoitomenetelmistä valitaan sinun kanssasi tilanteeseen parhaiten soveltuvat vaihtoehdot.

Eiran sairaalan ihotautilääkärit
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto. Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito. Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Hanna Raitio Eiran sairaalassa, erityisosaaminen kemialliset ihonkuorinnat, täyteainehoidot, mesaterapia, kryopolyysi. Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
pe 6.10.
11.30
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.