Pääsenkö lihavuusleikkaukseen?

Lihavuusleikkauspotilaiden valinnassa sovelletaan yhteisesti sovittuja periaatteita eli käypähoitosuositusta.

  • BMI yli 40 tai BMI yli 35 + jokin liitännäissairaus, kuten tyypin 2 diabetes, korkea verenpaine, uniapnea, nivelrikko, korkea kolesteroli tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCO)
  • suositusikä 18–65-vuotta
  • perinteiset laihdutuskeinot eivät ole auttaneet
  • ei päihde- tai riippuvuusongelmaa
  • korkea motivaatio elämäntapamuutokseen

Lihavuusleikkauksen soveltuvuus arvioidaan aina potilaskohtaisesti.
 

Paljonko lihavuusleikkaus maksaa Eirassa?

Lihavuusleikkauksen hinnan löydät täältä.

Eiran sairaalassa on mahdollisuus käyttää leikkauksen rahoitukseen Eira Terveystiliä. Voit myös keskustella sairaanhoitajan kanssa eri rahoitusvaihtoehdoista.

Lihavuusleikkaukseen ei tarvita lääkärin lähetettä. Voit olla suoraan yhteydessä lihavuussairaanhoitajaan.

Kuinka prosessi käynnistyy?

Lääkärin lähetettä ei tarvita. Voit ottaa yhteyttä lihavuusleikkauksiin erikoistuneelle sairaanhoitajalle painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi. Voit myös varata ajan lihavuussairaanhoitajalle nettiajanvarauksesta tai puhelimitse 09 1620 570. Sairaanhoitaja järjestää sinulle tarvittavat tapaamisajat ja opastaa käytännön asioissa.
 

Kuinka pitkät ovat leikkausjonot?

Meillä ei ole jonoa leikkauksiin. Pystymme toteuttamaan leikkauksen sinulle sopivana ajankohtana. Yleensä leikkaus toteutuu noin 5-7 viikkoa ensikäynnin jälkeen. Tuossa ajassa ehdit toteuttaa tarvittavan painonpudotuksen ja kaikki etukäteisvalmistelut saadaan tehdyksi.
 

Millaisia lihavuusleikkauksia Eirassa tehdään?

Suurin osa leikkauksista on mahalaukun ohitusleikkauksia (gastric bypass). Teemme myös sleeve-leikkauksia (mahalaukun kavennus), sekä mini gastric bypass -leikkauksia. Kirurgi arvioi sinulle sopivimman leikkaustavan. Lue lisää eri menetelmistä täältä.

Riskit ovat vähäisiä ja samaa tasoa esim. sappileikkauksen tai tekonivelleikkauksen kanssa.

Mitä riskejä leikkaukseen liittyy?

Komplikaatioriskit ovat samaa tasoa, kuin esim. sappileikkauksessa. Uusintaleikkauksiin johtavia jälkiongelmia ilmaantuu noin 1-4 %:lle leikatuista. Tavallisimpia uusintaleikkauksiin johtavia jälkiongelmia ovat verenvuodot ja suoliliitosten pettäminen. Nämä ovat kuitenkin erittäin harvinaisia. Leikkaukseen liittyvä kuoleman riski on samaa luokkaa kuin sappi- tai tekonivelleikkauksissa, eli hyvin vähäinen.

Kirurgiset myöhäisongelmat, kuten vatsahaava, suolen kiertymä tai sisäinen tyrä ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Leikkauksen jälkeiset haavaongelmat ovat yleensä harvinaisia. Veritulpan ilmaantuminen ehkäistään Klexane-verenohennuslääke-pistoksilla ja keuhkokuume pulloon puhalluksella.

Ravitsemukseen liittyviä ongelmia lihavuusleikkauksen jälkeen voivat olla etenkin alkuvaiheessa kuivuminen, ummetus, ripuli, oksentelu, pahoinvointi ja dumping-oireet (esim. hikoilu, vapina, sydämen tykytys, voimakas pahoinvointi tai löysät ulosteet). Ongelmat ovat kuitenkin useimmiten vain ajoittaisia ja vähenevät ajan myötä, eikä niitä tule kaikille potilaille.
 

Kuinka valmistaudun lihavuusleikkaukseen?

Ennen leikkausta tapaat Eiran lihavuusleikkaustiimin asiantuntijat: sisätautilääkärin, kirurgin, ravitsemusterapeutin ja lihavuusleikkaussairaanhoitajan. Sinulta otetaan tarvittavat laboratoriokokeet ja sydänfilmi. Painoa tulee pudottaa ennen leikkausta noin 5-8 % alkupainosta. Näin maksa pienenee ja leikkaus on helpompi tehdä. Mikäli poltat tupakkaa, tulee se lopettaa ennen leikkausta. Kalaöljykapselit lopetetaan hyvissä ajoin.

Myös henkinen valmistautuminen on tärkeätä; ota selvää leikkauksesta ja siihen liittyvistä elämänmuutoksista. Mikäli tunnet jonkun, joka on leikkauksessa käynyt, olisi tällainen vertaistuki erittäin arvokasta. Myös Lile ry tarjoaa vertaistukea.
 

Kuinka kauan sairaalassa ollaan?

Sairaalaan tullaan leikkauspäivän aamuna ja yleensä kotiudutaan seuraavana päivänä.
 

Kuinka pitkä sairasloma on?

Kirurgi kirjoittaa sairaslomaa yleensä 3 viikkoa. Saat rauhassa totutella uuteen syömisrytmiin ja keskittyä leikkauksesta toipumiseen.

Uuden syömistavan omaksuminen jännittää leikkauksesta kotiutuvia, mutta yleensä kaikki menee kuitenkin hienosti.

Kuinka syön leikkauksen jälkeen?

Ensimmäinen viikko syödään vain nestemäistä ravintoa. Toisella viikolla siirryt sosemaiseen ruokaan. Kun leikkauksesta on kolme viikkoa, siirrytään ”tavalliseen” ruokaan. Tavoitteena on jatkossa syödä pieniä, terveellisiä ruoka-annoksia tasaisin välein. Ravitsemusterapeutilta saat hyvät ohjeet ruokailusta ja paljon ohjeita löytyy myös saamastasi ohjekirjasta. Uuden syömistavan omaksuminen jännittää leikkauksesta kotiutuvia. Yleensä kaikki menee kuitenkin hienosti ja ruokailu ”loksahtaa kohdilleen” kehoaan kuuntelemalla.
 

Pitääkö koko loppuikä syödä vitamiineja?

Kyllä. Mahalaukun pienentäminen ja ohutsuolen ohitus haittaavat vitamiinien imeytymistä. Suosittelemme Suomessa kehitettyä BariVita- valmistetta.
 

Mitä lääkkeiden käytössä tulee huomioida leikkauksen jälkeen?

Et voi enää käyttää tulehduskipulääkkeitä, kuten Buranaa, Ketorinia, Aspirinia, Disperiniä jne. Lista vältettävistä lääkkeistä on ohjekirjassasi. Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa vatsahaavan. Lääkärillä käydessäsi mainitse aina, että olet ollut lihavuusleikkauksessa, jotta hän osaa ottaa sen huomioon lääkkeitä määrätessään. Verenpaine- ja sokeritautilääkkeiden tarve yleensä pienenee leikkauksen jälkeen. On tärkeätä seurata arvoja ja kertoa niistä lääkärille kontrollikäyntien yhteydessä.

Millaisia tuloksia lihavuusleikatut saavat?

Useissa tutkimuksissa on todettu, että lihavuusleikkaus on pysyvin lihavuuden hoitomenetelmistä. Suurin laihtuminen tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana. Noin puolet leikatuista pääsee normaalipainoon, kun taas osalle jää vielä hieman ylipainoa. Saavutettu tulos on riippuvainen henkilökohtaisista ominaisuuksista sekä siitä, kuinka hyvin noudattaa saatuja ohjeita ravinnosta ja liikunnasta.

Lähes kaikki lihavuusleikatut pääsevät eroon CPAP-laitteista, tyypin 2 diabetes lievenee tai paranee, nivelkivut ja astma helpottuu sekä verenpainelääkkeiden tarve vähenee.

Liitännäissairauksien paraneminen tai lievittyminen on merkittävä saavutus. Melkein kaikilla tyypin 2 diabeetikoilla arvot paranevat, jopa normalisoituvat. Lähes kaikki uniapneapotilaat pääsevät eroon CPAP-laitteesta. Verenpainelääkkeen tarve vähenee. Nivelkivut helpottuvat, samoin usein myös esim. astmaoireet. Monet lapsettomuusongelmasta kärsineet ovat tulleet raskaaksi laihduttuaan. Yleisesti elämänlaatu paranee ja itsetunto kohenee.
 

Kuinka usein on käytävä seurannassa leikkauksen jälkeen?

Leikkaava kirurgi on yhteydessä sinuun noin viikon kuluttua leikkauksesta. Lihavuussairaanhoitajaan voit olla aina tarvittaessa yhteydessä.

Ensimmäinen seurantakäynti on 3 kk kuluttua leikkauksesta. Jatkossa on tärkeää käydä kerran vuodessa lopun ikää kontrollilaboratoriokokeissa ja lääkärin kontrollissa. Näin havaitaan heti, jos esim. jostain vitamiinista on puutosta ja tilanne saadaan pian korjattua.


Häkkinen_Pauliina2.jpg 

Asiantuntijana artikkelissa on Pauliina Häkkinen
Eira Painonhallintaklinikka, sairaanhoitaja, lihavuusleikkaukset

Varaa nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan vastaanotto!

Maksuttoman neuvontakäynnin aikana sairaanhoitaja käy läpi eri vaihtoehdot, jonka jälkeen voit rauhassa miettiä omia toiveitasi ja palata asiaan, kun tiedät mitä haluat.
Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).
Huomioithan, että vastaanottoaikoja on tarjolla rajoitetusti.

Halutessasi voit myös ottaa yhteyttä sähköpostilla painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi tai soittaa ajanvaraukseemme 09 1620570

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa neuvontakäynti
Lue lisää Eira Painonhallintaklinikan palveluista
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Painonhallintaklinikka

Lihavuutta voidaan hoitaa eikä sen kanssa kannata jäädä yksin! Eira Painonhallintaklinikka on täysin uudenlainen lihavuuden kokonaisvaltainen hoitoyksikkö. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat uudet henkilökohtaiseen tukeen perustuvat elintapojen muutosohjelmat, lääkehoito, Orbera-laihdutuspallo ja lihavuusleikkaukset. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää