1. Milloin ja miten leikkaukseen? 

Ensin varataan aika plastiikkakirurgin vastaanotolle. Pidän tärkeänä, että potilaan kanssa keskustellaan perinpohjaisesti ennen operaatioon ryhtymistä, jotta kaikki lopputulokseen vaikuttavat seikat tulevat esille. Esteettisessä kirurgiassa yhteisymmärrys siitä, mihin ollaan ryhtymässä, on ensiarvoisen tärkeää. Mikäli leikkaukseen päädytään, annan potilaalle kattavan ohjeiston, miten toimia ennen ja jälkeen leikkauksen, kertoo plastiikkakirurgi Eeva Siitari.

 

2. Minkä ikäisinä potilaat yleensä tulevat leikkaukseen?

Potilaat tulevat yleensä 40-60 –vuotiaina. Yläikärajaa ei ole, jos kunto on muuten hyvä. ”Nyt lähti räppänät yläluomilta”, sanoi eräskin isoäiti leikkaukseen tullessaan. 

 

3. Voiko leikkausajankohdan valita oman aikataulun mukaan?

Kyllä, ja monet potilaat haluavat ajoittaa leikkauksen loma-aikaan. Esimerkiksi vuodenvaihteessa oli vipinää, kun joululomalla potilaat tulivat mielellään leikkauksiin pystyessään hyödyntämään vapaapäivät toipumiseen. Samoin pitkä pääsiäisloma on oivallinen aika toipumiselle.

 

4. Mitä potilaat hyötyvät yläluomien leikkauksesta? 

Ilme virkistyy. Painon ja hautumisen tunne vähenee, jolloin ei tarvitse kohotella kulmakarvoja. Meikkaaminen onnistuu helpommin ja joskus myös otsan alueen päänsärky helpottuu.

 

5. Miten yläluomileikkaus tehdään ja kauanko siihen menee aikaa? 

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja aikaa menee etukäteisvalmisteluineen ja jälkiseurantoineen yhteensä noin kolme ja puoli tuntia. Sairaalaan saavutaan noin tuntia ennen leikkausaikaa. Kotiin pääsee lähtemään saattajan avustamana heti seurannan jälkeen.

 

6. Saako yläluomileikkauksesta sairaslomaa?

Leikkauksesta toipumiseen suositellaan 1-2 viikon lomaa. Jos leikkaus on tehty lääketieteellisin perustein, potilas on oikeutettu sairaslomaan. Lääketieteellisiä perusteita ovat mm. leikkaukset, joilla korjataan näkökentän eteen painuneet yläluomet.

 

7. Saako leikkauksesta Kela-KORVAUSTA?

Kela-korvauksiin liittyvä laki on muuttunut 1.1.2023 alkaen ja potilas ei ole oikeutettu Kela-korvaukseen, vaikka leikkaus tehdään lääketieteellisin perustein.

 

8. Miten nopeasti potilas on esiintymiskunnossa leikkauksen jälkeen?

Yleensä kymmenen päivän kuluttua. Leikattuihin kohtiin tulee aluksi jonkin verran mustelmia, jotka valuvat alaluomen puolelle. Haavateippejä on pidettävä ompeleiden poistoon asti. Nämä tietysti vaikuttavat ulkonäköön hetkellisesti, samoin se, että silmiä ei voi meikata ennen kuin ompeleet on poistettu.
Silmäluomet kannattaa suojata hyvin auringolta noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen. 

 

9. Mitä potilaat ovat sanoneet ompeleiden poistoon tullessaan?

Yleisin kommentti on ”En ollut yhtään kipeä” tai ”Ihan turhaan pelkäsin”. Monet kertovat, että eivät tarvinneet särkylääkettä lainkaan.

 

10. Voivatko arvet jäädä näkyviin?

Arpien paksuus riippuu omasta synnynnäisestä arpien kasvutaipumuksesta, joka toisilla on voimakkaampaa kuin toisilla. Joidenkin kasvoille tulee aina 2 mm leveät arvet, joillekin lähes näkymättömät juovat. Arpi näkyy alkuvaiheessa yläluomien ulkoreunalla, mutta luomivaossa se jää piiloon. Arpien hoitoon on saatavissa erityistä arpivoidetta, jota voi käyttää ompeleiden ja teippien poiston jälkeen.

 

Siitari_Eeva.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Eeva Siitari 
Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri


Kiinnostuitko yläluomileikkauksesta?

Varaa aika kirurgin konsultaatioon ennen leikkausta.
Vastaanotolla kartoitetaan leikkauksen tarpeellisuus ja juuri sinulle sopiva leikkaustekniikka. Lisäksi leikkaava kirurgi arvioi onko kyseessä sairauden hoitoa vaativa leikkaus vai esteettinen toimenpide.
Huomioithan, että kirurgin konsultaatio on maksullinen.

Katso hinnasto tästä.

*+ Kanta- ja poliklinikkamaksu 25,20 €.
Esteettisin perusteihin tehtyihin leikkauksiin lisätään alv 24%  

Hinta sisältää molempien yläluomien leikkauksen paikallispuudutuksessa

Varaa aika kirurgin konsultaatioon
Lue lisää silmäluomileikkauksista
Plastiikka_nainen_ylaluomi2_600x450.jpg

Yläluomileikkaus

Silmäluomileikkaukset ovat Suomessa yksi plastiikkakirurgian yleisin leikkausmuoto. Meiltä saat ajan nopeasti. Ammattitaitoiset plastiikka- ja silmäkirurgimme tekevät yläluomileikkauksia ja alaluomileikkauksia vuosikymmenten kokemuksella. Toimenpiteet teemme paikallispuudutuksessa ja pääset kotiin jo samana päivänä.

Lue lisää
Plastiikka_ylaluomi_600x450.jpg

Silmäluomien virheasennot ja muut toiminnalliset häiriöt

Silmäuomien yleisimpiä virheasentoja ovat luomireunan sisään- ja ulospäin kääntyminen sekä riippuluomi. Varaa aika silmälääkärin vastaanotolle. Hän selvittää parhaan mahdollisen hoitovaihtoehdon.

Lue lisää