1. Milloin ja miten leikkaukseen? 

Ensin varataan aika kirurgin vastaanotolle. Pidän tärkeänä, että potilaan kanssa keskustellaan perinpohjaisesti ennen leikkaukseen ryhtymistä, jotta kaikki lopputulokseen vaikuttavat seikat tulevat esille. Esteettisessä kirurgiassa yhteisymmärrys siitä, mihin ollaan ryhtymässä, on ensiarvoisen tärkeää. Mikäli leikkaukseen päädytään, annan potilaalle kattavan ohjeiston, miten toimia ennen ja jälkeen leikkauksen, kertoo plastiikkakirurgi Eeva Siitari.

 

2. Minkä ikäisinä potilaat yleensä tulevat leikkaukseen?

Potilaat tulevat yleensä 40-60 –vuotiaina. Yläikärajaa ei ole, jos kunto on muuten hyvä. ”Nyt lähti räppänät yläluomilta”, sanoi eräskin isoäiti leikkaukseen tullessaan. 

 

3. Voiko leikkausajankohdan valita oman aikataulun mukaan?

Kyllä, ja monet potilaat haluavat ajoittaa leikkauksen loma-aikaan. Esimerkiksi vuodenvaihteessa oli vipinää, kun joululomalla potilaat tulivat mielellään leikkauksiin pystyessään hyödyntämään vapaapäivät toipumiseen. Samoin pitkä pääsiäisloma on oivallinen aika toipumiselle.

 

4. Mitä potilaat hyötyvät yläluomien leikkauksesta? 

Ilme virkistyy. Painon ja hautumisen tunne vähenee, jolloin ei tarvitse kohotella kulmakarvoja. Meikkaaminen onnistuu helpommin ja joskus myös otsan alueen päänsärky helpottuu.

 

5. Miten yläluomileikkaus tehdään ja kauanko siihen menee aikaa? 

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja aikaa menee etukäteisvalmisteluineen ja jälkiseurantoineen yhteensä noin kolme ja puoli tuntia. Sairaalaan saavutaan noin tuntia ennen leikkausaikaa. Kotiin pääsee lähtemään saattajan avustamana heti seurannan jälkeen.

 

6. Miten yläluomileikkauksen hinta määräytyy?

Yläluomileikkauksen hinta ilmoitetaan yhteishintana, joka sisältää molempien silmien yläluomileikkauksen.
Kun yläluomileikkaus tehdään lääketieteellisin perustein leikkaus on arvonlisäverovapaata (alv 0%). Leikkaava kirurgi arvio vastaanottokäynnillä, oletko oikeutettu lääketieteellisin perustein tehtävään leikkaukseen vai tehdäänkö leikkaus esteettisin perustein. Lääketieteellisiä perusteita ovat mm. leikkaukset, joilla korjataan näkökentän eteen painuneet yläluomet. Mikäli leikkaus tehdään esteettisin perustein, hintaan lisätään arvonlisävero 24%.
Yläluomileikkauksen hinnaston löydät tästä, hinnastosta näet sekä alv 0% että alv 24% hinnan.

 

7. Saako leikkauksesta Kela-KORVAUSTA?

Kela-korvauksiin liittyvä laki on muuttunut 1.1.2023 alkaen ja potilas ei ole oikeutettu Kela-korvaukseen, vaikka leikkaus tehdään lääketieteellisin perustein.

 

8. Miten nopeasti potilas on esiintymiskunnossa leikkauksen jälkeen?

Yleensä kymmenen päivän kuluttua. Leikattuihin kohtiin tulee aluksi jonkin verran mustelmia, jotka valuvat alaluomen puolelle. Haavateippejä on pidettävä ompeleiden poistoon asti. Nämä tietysti vaikuttavat ulkonäköön hetkellisesti, samoin se, että silmiä ei voi meikata ennen kuin ompeleet on poistettu.
Silmäluomet kannattaa suojata hyvin auringolta noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen. 
Leikkauksesta toipumiseen suositellaan 1-2 viikon lomaa. Jos leikkaus on tehty lääketieteellisin perustein, potilas on oikeutettu palkalliseen sairauslomaan.  

 

9. Mitä potilaat ovat sanoneet ompeleiden poistoon tullessaan?

Yleisin kommentti on ”En ollut yhtään kipeä” tai ”Ihan turhaan pelkäsin”. Monet kertovat, että eivät tarvinneet särkylääkettä lainkaan.

 

10. Voivatko arvet jäädä näkyviin?

Arpien paksuus riippuu omasta synnynnäisestä arpien kasvutaipumuksesta, joka toisilla on voimakkaampaa kuin toisilla. Joidenkin kasvoille tulee aina 2 mm leveät arvet, joillekin lähes näkymättömät juovat. Arpi näkyy alkuvaiheessa yläluomien ulkoreunalla, mutta luomivaossa se jää piiloon.

 

Siitari_Eeva.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Eeva Siitari 
Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri


Kiinnostuitko yläluomileikkauksesta?

Varaa aika kirurgin konsultaatioon ennen leikkausta.
Vastaanotolla kartoitetaan leikkauksen tarpeellisuus ja juuri sinulle sopiva leikkaustekniikka. Lisäksi leikkaava kirurgi arvioi onko kyseessä sairauden hoitoa vaativa leikkaus (alv 0%) vai esteettisin perustein tehtävä leikkaus, jolloin leikkauksen hintaan lisätään alv 24%.
Huomioithan, että kirurgin konsultaatio on maksullinen.

Katso hinnasto tästä.

*+ Kanta- ja poliklinikkamaksu
Hinta sisältää molempien yläluomien leikkauksen paikallispuudutuksessa

Varaa aika kirurgin konsultaatioon
Eiran sairaalassa yläluomileikkauksia tekevät kokeneet kirurgit:
Plastiikkakirurgi Päivi Merkkola-von Schantz tekee rintoja ja vartaloa vuovaavaa kirurgiaa Eiran sairaalassa. Merkkola-von Schantz Päivi Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Minna Rautio Eiran sairaalassa, erityisosaaminen yläluomileikkaukset, täyteaine- ja botuliinihoidot, Ultherapy-hoito. Rautio Minna Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Juho Salo Eiran sairaalassa, erityisosaaminen  ihosyöpäleikkaukset, kasvojen, silmäluomien, rintojen ja vatsanpeitteiden korjausleikkaukset sekä rasvaimut. Salo Juho Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Silmäkirurgi Johanna Sarmela Eiran sairaalassa, erityisosaaminen silmäluomileikkaukset kuten yläluomileikkaus, silmäluomien kasvaimet ja näppylät, silmäluomien virheasennot. Sarmela Johanna Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Eeva Siitari Eiran sairaalassa, erityisosaaminen kasvojen, silmäluomien, korvien, rintojen ja vatsanpeitteiden korjausleikkaukset sekä rasvaimut. Siitari Eeva Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Eija Suorsa Eiran sairaalassa, erityisosaaminen rasvansiirrot ja rasvaimut sekä vatsalihasten erkauman korjaus ja abdominoplastia. Suorsa Eija Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Plastiikkakirurgi Tatu Tarkka tekee plastiikkakirurgisia toimenpiteitä Eiran sairaalassa. Tarkka Tatu Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Reetta Tuominen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen vatsalihasten erkauman korjaus ja vatsan peitteiden korjausleikkaus, etenkin raskauden jälkeiset. Tuominen Reetta Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Lue lisää silmäluomileikkauksista
Plastiikka_nainen_ylaluomi2_600x450.jpg

Yläluomileikkaus

Silmäluomileikkaukset ovat Suomessa yksi plastiikkakirurgian yleisin leikkausmuoto. Meiltä saat ajan nopeasti. Ammattitaitoiset plastiikka- ja silmäkirurgimme tekevät yläluomileikkauksia ja alaluomileikkauksia vuosikymmenten kokemuksella. Toimenpiteet teemme paikallispuudutuksessa ja pääset kotiin jo samana päivänä.

Lue lisää
Plastiikka_ylaluomi_600x450.jpg

Silmäluomien virheasennot ja muut toiminnalliset häiriöt

Silmäuomien yleisimpiä virheasentoja ovat luomireunan sisään- ja ulospäin kääntyminen sekä riippuluomi. Varaa aika silmälääkärin vastaanotolle. Hän selvittää parhaan mahdollisen hoitovaihtoehdon.

Lue lisää