Ikänäköleikkauksella voi päästä eroon silmälaseista 

Ikääntyessä silmän mykiö eli linssi jäykistyy ja sen muuntautumiskyky vähenee, jolloin lähelle näkeminen vaikeutuu.

”Ikänäön aiheuttamia näköongelmia voidaan vähentää leikkauksella, jossa silmän oma linssi korvataan keinolinssillä”, silmäkirurgi Sakari Suominen kertoo. Hän on tehnyt silmän sisäisiä leikkauksia vuodesta 2005 alkaen.

Ikänäköleikkauksessa silmään asetetaan erikoisvalmisteinen linssi. Se mahdollistaa terävän näkemisen lähelle, kauas ja välietäisyyksille sekä korjaa tarvittaessa hajataittoa.

”Valtaosa leikatuista pääsee kokonaan silmälaseista. Osa käyttää jatkossa valmislaseja esimerkiksi tarkkaan lähityöskentelyyn.”

Linssileikkaus-haastattelu_2024-02_3.jpg
Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Sakari Suominen

Ystävät olivat oikeassa: elämä ilman silmälaseja on helpompaa.

”Lähinäköni heikkeni kovaa vauhtia”

Ikänäköleikkaukseen hakeudutaan tyypillisesti yli 50-vuotiaana. Marika Nikusen silmät leikattiin, kun hän oli 55-vuotias.

”Lähinäköni heikkeni niin kovaa vauhtia, etteivät moniteholasini pysyneet perässä.”

Puhelimen ja tietokoneen näytön teksti ja kaupan hedelmävaa´an numerot olivat Marikalle liian pieniä. Marika tarvitsi arjessa kolmet eri silmälasit: yhdet tarkkaa näkemistä vaativiin tekemisiin, toiset päätetyöhön ja työmatka-autoiluun monitehoaurinkolasit.

”Kun poistuin kotoa, minun piti aina varmistaa, että lasit olivat mukana.”

 

Linssileikattuun silmään ei voi tulla kaihia

Marikan lähipiirissä on ihmisiä, joiden ikänäkö ja miinusnäkö on korjattu linssileikkauksella moniteholinssien avulla. He kannustivat Marikaa hakeutumaan samaan toimenpiteeseen: arki ilman silmälaseja olisi vaivattomampaa. Leikkauksesta olisi hyötyä myös tulevaisuudessa: osa potilaista valitseekin leikkauksen moniteholinssillä silloin, kun kaihin hoito alkaa olla ajankohtaista.

”Toisin kuin taittovirheiden korjauksissa käytetyn laserleikkauksen jälkeen, ikänäön vuoksi tehtävän linssileikkauksen jälkeen ei voi tulla kaihia”, Sakari Suominen kertoo. 

 

Huolellinen esitutkimus on tärkeä osa hoitoa

Ikänäköä korjaava linssileikkaus voidaan tehdä vain terveeseen silmään. Silmänpohjassa ei saa olla mitään, mikä heikentää näön tarkkuutta tai laatua.

”Ennen linssileikkausta sairaalaoptikko tutkii silmät perusteellisesti. Tämän jälkeen erikoislääkäri tutkii silmät mikroskoopilla ja käy läpi sairaalaoptikon tutkimustulokset”, Sakari Suominen kertoo.

Esitutkimus on maksuton, ja siinä selviää, soveltuuko leikkaus potilaalle. ”Esitutkimuksessa paneudutaan myös potilaan yksilöllisiin näön tarpeisiin ja valitaan sopiva moniteholinssi.” 

 

Linssivalinta vähentää haittoja

Linssileikkauksessa käytettävät linssit eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan. Sopiva linssi löytyy esitutkimuksessa ja potilaan haastattelussa kertomien tietojen perusteella. Esimerkiksi hämärässä paljon autoileva ihminen hyötyy toisenlaisesta linssistä kuin kaupunkialueella asuva julkisen liikenteen käyttäjä.

Moniteholinssit vapauttavat silmälaseista, mutta ne voivat muuttaa hämäränäköä, Sakari Suominen kertoo.

”Syväterävällä eli EDOF-linssillä hämäränäkö säilyy hyvänä, mutta sillä ei näe aivan lähelle yhtä tarkkaan kuin moniteholinssillä. Tarkkaan lähityöskentelyyn voidaan tarvita yksiteholaseja.”

 

Leikkaus on nopea ja kivuton

Ikänäön vuoksi tehtävä linssileikkaus vastaa teknisesti kaihileikkausta. Siinä silmän oma linssi poistetaan sitä ympäröivästä kapselipussista ja tilalle laitetaan erikoisvalmisteinen moniteholinssi. Silmään ei tule ommeltavaa haavaa.

”Kahden silmän leikkaukseen varataan tunti aikaa. Itse toimenpide kestää useimmiten puoli tuntia”, Sakari Suominen kertoo.

Potilas saa halutessaan rentouttavan esilääkityksen. Tarvittaessa leikkaus voidaan tehdä myös nukutuksessa. Marikan mukaan toimenpide oli nopea ja kivuton.

”Menen mieluummin linssileikkaukseen kuin hammaslääkäriin.”

 

”Näen älyttömän hyvin”

Leikkauspäivänä Marikan näkö oli vielä vähän sumea, mutta se kirkastui päivässä. Hän ymmärsi vasta leikkauksen jälkeen, miten paljon toimenpide vaikutti hänen näkemiseensä.

”Harmaat syyspäivät muuttuivat valoisemmiksi ja nyt saan selvää pienistä pakkausteksteistä. Näen älyttömän hyvin.”

Arkiaamuissa on yksi asia vähemmän hoidettavana, kun Marikan ei tarvitse enää huolehtia silmälaseista.

”Ystävät olivat oikeassa: elämä ilman silmälaseja on helpompaa.”

 

Linssileikkaus-haastattelu_2024-02_2.jpg
Sairaalaoptikon laajan esitutkimuksen jälkeen leikkaava silmäkirurgi tutkii vielä silmät mikroskoopilla. Haastattelija ja toimittaja Virve Järvinen.

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla. 

Mikäli tutkimusten perusteella ikänäköleikkaus olisi mahdollista, varataan sinulle aika leikkaavan silmäkirurgin maksulliselle vastaanotolle.
Silmäkirurgi analysoi tehdyt tutkimukset, varmistaa silmien terveydentilan ja valitsee juuri sinulle silmillesi parhaat linssivaihtoehdot.

Maksuttomassa optikon esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa. 

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää
Artikkeli_Linssileikkaus_2022-11-A.jpg
Ikänäköleikkaus teki haaveista totta

Silmälasit ja merivesi ovat huono yhdistelmä, purjehtija Ville Norra tietää. Ikänäköleikkaus vapautti Villen laseista. Nyt hän voi keskittyä rauhassa purjehdukseen.

Lue lisää
Linssileikkaus_PPP_600x450.jpg
"Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti"

Pirkka-Pekka Peteliukselle tehtiin Eiran sairaalassa linssileikkaus, jolla korjattiin monta asiaa yhdellä kertaa. Huimasti parantuneen näkökyvyn lisäksi leikkaus toi värit takaisin elämään

Lue lisää
Optikon-esitutkimus_ville_2023-03.jpg
Usein kysyttyä: ikänäön korjaus linssileikkauksella

Mikä on ikänäköleikkaus? Sattuuko se? Pääsenkö eroon silmälaseista? Eiran sairaalan optometristi Leea Hotti vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Silmä_ikänäkö-linssileikkaus_2023-11.jpg
Ikänäkö linssileikkaus

Ikänäköä voidaan korjata linssileikkauksella. Linssileikkauksella pääset eroon moniteholaseista, eikä silmiin voi enää kehittyä harmaakaihia. Olemme tehneet silmäleikkauksia vuodesta 1996 ja käytössämme on aina uusimmat linssivaihtoehdot.

Lue lisää