”Lähinäköni heikkeni kovaa vauhtia”
Ikänäköleikkaukseen hakeudutaan tyypillisesti yli 50-vuotiaana. Marika Nikusen silmät leikattiin, kun hän oli 55-vuotias.
”Lähinäköni heikkeni niin kovaa vauhtia, etteivät moniteholasini pysyneet perässä.”
Puhelimen ja tietokoneen näytön teksti ja kaupan hedelmävaa´an numerot olivat Marikalle liian pieniä. Marika tarvitsi arjessa kolmet eri silmälasit: yhdet tarkkaa näkemistä vaativiin tekemisiin, toiset päätetyöhön ja työmatka-autoiluun monitehoaurinkolasit.
”Kun poistuin kotoa, minun piti aina varmistaa, että lasit olivat mukana.”
Linssileikattuun silmään ei voi tulla kaihia
Marikan lähipiirissä on ihmisiä, joiden ikänäkö ja miinusnäkö on korjattu linssileikkauksella moniteholinssien avulla. He kannustivat Marikaa hakeutumaan samaan toimenpiteeseen: arki ilman silmälaseja olisi vaivattomampaa. Leikkauksesta olisi hyötyä myös tulevaisuudessa: osa potilaista valitseekin leikkauksen moniteholinssillä silloin, kun kaihin hoito alkaa olla ajankohtaista.
”Toisin kuin taittovirheiden korjauksissa käytetyn laserleikkauksen jälkeen, ikänäön vuoksi tehtävän linssileikkauksen jälkeen ei voi tulla kaihia”, Sakari Suominen kertoo.
Huolellinen esitutkimus on tärkeä osa hoitoa
Ikänäköä korjaava linssileikkaus voidaan tehdä vain terveeseen silmään. Silmänpohjassa ei saa olla mitään, mikä heikentää näön tarkkuutta tai laatua.
”Ennen linssileikkausta sairaalaoptikko tutkii silmät perusteellisesti. Tämän jälkeen erikoislääkäri tutkii silmät mikroskoopilla ja käy läpi sairaalaoptikon tutkimustulokset”, Sakari Suominen kertoo.
Esitutkimus on maksuton, ja siinä selviää, soveltuuko leikkaus potilaalle. ”Esitutkimuksessa paneudutaan myös potilaan yksilöllisiin näön tarpeisiin ja valitaan sopiva moniteholinssi.”
Linssivalinta vähentää haittoja
Linssileikkauksessa käytettävät linssit eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan. Sopiva linssi löytyy esitutkimuksessa ja potilaan haastattelussa kertomien tietojen perusteella. Esimerkiksi hämärässä paljon autoileva ihminen hyötyy toisenlaisesta linssistä kuin kaupunkialueella asuva julkisen liikenteen käyttäjä.
Moniteholinssit vapauttavat silmälaseista, mutta ne voivat muuttaa hämäränäköä, Sakari Suominen kertoo.
”Syväterävällä eli EDOF-linssillä hämäränäkö säilyy hyvänä, mutta sillä ei näe aivan lähelle yhtä tarkkaan kuin moniteholinssillä. Tarkkaan lähityöskentelyyn voidaan tarvita yksiteholaseja.”
Leikkaus on nopea ja kivuton
Ikänäön vuoksi tehtävä linssileikkaus vastaa teknisesti kaihileikkausta. Siinä silmän oma linssi poistetaan sitä ympäröivästä kapselipussista ja tilalle laitetaan erikoisvalmisteinen moniteholinssi. Silmään ei tule ommeltavaa haavaa.
”Kahden silmän leikkaukseen varataan tunti aikaa. Itse toimenpide kestää useimmiten puoli tuntia”, Sakari Suominen kertoo.
Potilas saa halutessaan rentouttavan esilääkityksen. Tarvittaessa leikkaus voidaan tehdä myös nukutuksessa. Marikan mukaan toimenpide oli nopea ja kivuton.
”Menen mieluummin linssileikkaukseen kuin hammaslääkäriin.”
”Näen älyttömän hyvin”
Leikkauspäivänä Marikan näkö oli vielä vähän sumea, mutta se kirkastui päivässä. Hän ymmärsi vasta leikkauksen jälkeen, miten paljon toimenpide vaikutti hänen näkemiseensä.
”Harmaat syyspäivät muuttuivat valoisemmiksi ja nyt saan selvää pienistä pakkausteksteistä. Näen älyttömän hyvin.”
Arkiaamuissa on yksi asia vähemmän hoidettavana, kun Marikan ei tarvitse enää huolehtia silmälaseista.
”Ystävät olivat oikeassa: elämä ilman silmälaseja on helpompaa.”
Sairaalaoptikon laajan esitutkimuksen jälkeen leikkaava silmäkirurgi tutkii vielä silmät mikroskoopilla.
Haastattelija ja toimittaja Virve Järvinen.