Mikä on kaihi ja miten se hoidetaan?

Harmaakaihi on silmäsairaus, joka tulee meille kaikille jossain elämän vaiheessa. Kun kuulet puhuttavan kaihista silloin on yleensä kyseessä harmaakaihi.
Silmän sisällä oleva mykiö samenee ajan kanssa ja estää näin valon pääsyä silmän takaosaan verkkokalvolle. Harmaakaihi huonontaa näkemistä ja aiheuttaa muun muassa valoherkkyyttä sekä heikentynyttä kontrasti sekä hämäränäköä. Kaihen ainoa paranemiskeino on kaihileikkaus. 

 

Mikä on viherkaihi?

Glaukooma eli silmänpainetauti, josta aiemmin on käytetty nimitystä viherkaihi, on sairaus joka vaurioittaa näköhermoa. Kyseessä on siis eri sairaus kuin harmaakaihi.
Yksi glaukooman riskitekijä on nimensä mukaisesti silmänpaine. Valitettavasti kohonnutta silmänpainetta tai glaukooman etenemistä ei usein huomaa ja siksi onkin tärkeää käydä säännöllisesti tarkistuttamassa silmänsä silmälääkärin vastaanotolla etenkin vanhemmalla iällä. Vastaanotolla silmälääkäri tekee silmien terveystarkastuksen mm. mittaamalla silmänpaineen ja tutkimalla silmäpohjat.

 

Mistä tunnistan harmaakaihin?

Toisin kuin viherkaihin, harmaakaihin merkit voit jo itsekin huomata. Saatat huomata, että hämärässä näkeminen on heikentynyt ja toisaalta silmistäsi on tullut valolle herkät. Myös värien näkeminen on saattanut muuttua, niistä on kirkkaus kadonnut.

 

Milloin kaihileikkaukseen?

Kaihileikkausta on syytä harkita, jos
1) sinulla on todettu kaihi,
2) se häiritsee tai rajoittaa esim. hämärässä autoilua ja
3) haluat kaihileikkauksen.

Aikaisemmin kaihia suositeltiin ”kypsyttelemään”, jotta leikkaaminen olisi helpompaa, mutta sille ei nykytekniikalla ole enää tarvetta. Kaihen kypsyttäminen saattaa itse asiassa hankaloittaa leikkausta ja kasvattaa sen riskejä. Eiran sairaalassa kaihin voi hoitaa heti, kun kokee sen häiritsevän elämää. 

 

Luulen, että minulla on kaihi. Mitä teen?

Ensimmäinen vaihe on varata aika silmälääkärin vastaanotolle. Silmälääkäri tekee monipuoliset tutkimukset ja mikäli harmaakaihi diagnosoidaan, silmälääkäri antaa arvion sen hoitamisesta ja vaihtoehdoista.

 

Onko aikaisempi laserleikkaus este kaihileikkaukselle?

Ei ole. Laserleikkauksen jälkeen keinomykiön valinta vaatii hieman tarkempia laskelmia ja mikäli laserleikkaus on tehty jossain muualla kuin Eiran Sairaalassa, on laserleikkausta edeltävät mittaukset hyvä olla mukana esitutkimuksessa. Esimerkiksi SMILE-leikkaus ei ole este kaihileikkaukselle. Kaihileikkaus on teknisesti samanlainen SMILE-leikattuun sekä -leikkaamattomaan silmään.

 

PÄÄSEEKÖ KAIHILEIKKAUKSELLA KOKONAAN EROON SILMÄLASEISTA?

Kaihileikkaus voidaan tehdä yksitehoisella linssillä, jonka jälkeen potilas tarvitsee joko kauko- tai lukulasit. Yleensä leikkauksen jälkeen näkee kauas hyvin ilman laseja, mutta lukulaseja joutuu edelleen käyttämään. Silmälääkäriä voi pyytää kirjoittamaan silmälasireseptin kuukausikontrollin yhteydessä

Jos potilaalla on todettu kaihi ja hän haluaa leikkauksella samalla eroon silmälaseista, voidaan tällöin harkita leikkausta monitehoisella linssillä eli ikänäköleikkausta.

Leikkauksen jälkeisistä näkemisen vaihtoehdoista voit keskustella silmälääkärin kanssa kaihin toteamisen yhteydessä. 

 

SATTUUKO KAIHILEIKKAUS?

Leikkausta ennen silmä puudutetaan silmätipoilla, eikä leikkaus satu. Useimpien mielestä ikävintä leikkauksessa on kirkas mikroskoopin valo.

 

KUINKA PITKÄ ON TOIPUMINEN JA MILLOIN VOIN PALATA TÖIHIN?

Kaihileikkauksen jälkeen sairausloma on työstä riippuen 1-2 viikkoa. Leikkauksen jälkeen pääset kotiin jo noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Lääketippoja käytetään muutama viikko. Ensimmäinen viikko tulee välttää silmien koskemista, saunomista, uimista, voimakasta liikuntaa tai ylipäätään lian joutumista silmiin. Saat sairaalasta mukaasi myös ns. suojakilven, joka estää silmiin koskemisen. Suojakilpeä käytetään leikkauspäivänä sekä ensimmäisenä viikkona öisin. Silmälääkärin jälkitarkastus on 4-6 viikkoa leikkauksen jälkeen. 

 

MAKSAAKO JÄLKITARKASTUs?

Kyllä. Kaihileikkauksen jälkeen ensimmäinen jälkitarkastus on 4-6 viikkoa leikkauksesta ja tämän jälkeen normaalit kontrollit silmälääkärin ohjeistuksen mukaan. Katso Eiran sairaalan hinnasto.

 

Mitä tarkoittaa jälkikaihi?

Joskus elimistön omat solut samentavat takakapselin kaihileikkauksen jälkeen eli kehittyy nk. jälkisamentuma, joka aiheuttaa näön pehmenemistä. Tätä kutsutaan jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä takakapselin avaus YAG-laserilla, jolloin näkö kirkastuu normaaliksi. Laseravaus voidaan tehdä vastaanoton yhteydessä eikä se vaadi erityistä valmistautumista tai jälkihoitoa.

 

Tehdäänkö Eiran Sairaalassa palvelusetelikaihileikkauksia?

Emme tee kaihileikkauksia HUS palvelusetelillä.

 

En halua odottaa julkisten kaihileikkauskriteerien täyttymistä. Mitä teen seuraavaksi? 


Jos silmälääkäri on jo todennut sinulla kaihin, voit varata ajan suoraan kaihileikkaukseen ajanvarauksestamme. Tällöin kaihileikkaus tehdään yksiteholinsseillä, mutta leikkauksen jälkeen joudut todennäköisesti edelleen käyttämään kauko- ja/tai lukulaseja. 

Kaihileikkaus on mahdollista tehdä myös moniteholinsseillä ja minimoida leikkauksen jälkeinen silmälasien tarve. Tätä varten varaa aika Eiran Sairaalan optikon tutkimukseen. Tutkimuksessa teemme tarvittavia lisämittauksia ja kerromme sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaisista erilaisista näönkorjausvaihtoehdoista. Tutkimus on maksuton, eikä sido leikkaukseen. Tutkimuksen jälkeen konsultoimme vielä leikkaavaa kirurgia ja tilaamme leikkausta varten valmiiksi juuri sinun tarpeisiisi räätälöidyt linssit.

 

Optikko_esitutkimus_sirkku_600x450_.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Sirkku Mäkinen
Sairaalaoptikko

Varaa aika kaihiesitutkimukseen

Jos näkö sumenee ja silmälasit ei enää auta, on mahdollisesti syy kaihissa.

Soita maksuttomaan kaihineuvontaamme, jossa vastaamme sinulle askarruttaviin kysymyksiin, ja saat opastusta ja neuvontaa silmäasioissa.

Kaihineuvonta arkisin klo 9-15, puh. 09 1620 300.

Voit varata ajan suoraan myös silmälääkärin laajaan kaihiesitutkimukseen helposti nettiajanvarauksestamme.

Tervetuloa!

Varaa aika silmälääkärin kaihiesitutkimukseen
Lue lisää
Kaihi_pariskunta_2022_600x450.jpg
Kaihileikkaus

Kaihi eli harmaakaihi on silmäleikkauksella hoidettavissa oleva normaali, iän myötä tuleva, silmäsairaus. Jos epäilet kaihia, varaa aika silmälääkärin vastaanotolle. Silmälääkäri tutkii silmien terveydentilan, arvio onko kyseessä kaihi ja milloin on oikea aika tulla kaihileikkaukseen.

Lue lisää
Linssileikkaus-ikänäkö-pariskunta.jpg
Ikänäkö linssileikkaus

Ikänäköä voidaan korjata linssileikkauksella. Linssileikkauksella pääset eroon moniteholaseista, eikä silmiin voi enää kehittyä harmaakaihia. Olemme tehneet silmäleikkauksia vuodesta 1996 ja käytössämme on aina uusimmat linssivaihtoehdot.

Lue lisää
Linssileikkaus_PPP_600x450.jpg
"Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti"

Pirkka-Pekka Peteliukselle tehtiin Eiran sairaalassa linssileikkaus, jolla korjattiin monta asiaa yhdellä kertaa. Huimasti parantuneen näkökyvyn lisäksi leikkaus toi värit takaisin elämään

Lue lisää