UROLOGIN vastaanottokäynti

Miesten vaivoja ei kannata vähätellä. Mitä pikemmin vaivan syy selvitetään, sitä nopeammin voit päästä siitä eroon. Eiran sairaalassa saat nopeasti urologian erikoislääkärin arvion virtsaamisvaivoista, PSA-arvosta, eturauhasen liikakasvusta, eturauhassyöpäriskistä ja muista miesten vaivoista. Vastaanottokäynnin varaat helposti nettiajanvarauksesta alla olevilta asiantuntijoilta.

Mahdolliset oireet ja diagnoosit

Virtsaamisvaivat

Virtsaamisvaivat ovat hyvin yleisiä ja ne alkavat lisääntyä iän myötä jo 50-vuoden iässä. Tavallisimmat oireet ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, epäsäännöllinen tai heikentynyt virtsasuihku, yövirtsaaminen, vaikeus pidättää tai ponnistelun tarve.

Syitä virtsaamisvaivoihin voi olla useita. Hyvä nyrkkisääntö on kääntyä erikoislääkärin puoleen, mikäli vaiva häiritsee arkielämää. Yleensä on parempi tutkituttaa kuin elää epätietoisuudessa.

Kyseessä on useimmiten eturauhasen liikakasvu, jota voidaan hoitaa monin tavoin. Eturauhassyöpä kannattaa aina sulkea pois ja mikäli kyseessä on eturauhasen tulehdus, se voidaan hoitaa antibiooteilla. Tärkeintä on selvittää mistä virtsaamisvaivat johtuvat. Yleisimmät tutkimukset ovat eturauhasen tunnustelu, virtsateiden ultraäänitutkimus sekä veri- ja virtsakokeet.

Erektiohäiriöt

Miesten ikääntyessä erektio huononee luonnostaan. Vaivaa ei kannata hävetä, vaan siihen voi ja kannattaa hakea apua erikoislääkäriltä. Erektiolääkkeet ovat mullistaneet erektiohäiriöiden hoidon ja lääkehoidolla voidaan tehokkaasti parantaa seksielämää. Miesten vaihdevuosivaivoja voidaan puolestaan helpottaa mieshormonilääkityksellä.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Eturauhasen liikakasvu on ikääntyvän miehen yleinen vaiva ja saattaa alkaa jo 50 ikävuoden jälkeen. Liikakasvusta kärsii noin 50 % 51-60-vuotiaista miehistä ja jopa 90 % yli 80-vuotiaista miehistä.

Liikakasvu aiheuttaa virtsavaivoja, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, yövirtsaamistarvetta ja epäsäännöllistä tai heikentynyttä virtsasuihkua. Pahimmillaan rakko alkaa tyhjentyä todella huonosti, josta voi kehittyä virtsaumpi. Myös eturauhassyöpä voi aiheuttaa näitä oireita. Oireet kannattaa aina tutkia erikoislääkärin vastaanotolla, mikäli ne alkavat haitata arkielämää. Virtsaamisoireiden korjaaminen parantaa usein myös erektiota. Urologi tutkii, tekee diagnoosin ja keskustelee kanssasi eri hoitovaihtoehdoista mikäli siihen on tarvetta.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa oireita voidaan ensivaiheessa yrittää lievittää lääkkeillä. Toinen lääkeryhmä pienentää eturauhasta ja toisen ryhmän lääkkeet rentouttavat eturauhasta. Jos lääkkeet eivät auta, niiden teho alkaa heikentyä tai niiden sivuvaikutukset tuntuvat liian ikäviltä, mietitään muita hoitomuotoja. Näitä ovat esim. täysin uusi Rezum-hoito tai perinteinen höyläysleikkaus.

Rezum on tutkittu ja hellävarainen uusi vesihöyryyn perustuva menetelmä vailla merkittäviä sivuvaikutuksia. Yksi Rezum eduista on se, että se säilyttää kaikki normaalit toiminnot. Rezum-hoito kestää vain noin 5 minuuttia ja sen jälkeen pääsee pois sairaalasta 2 tunnin jälkeen. Höyläysleikkaus on isompi toimenpide, joka vaatii noin kahden päivän sairaalassaolon.

Verta virtsassa

Verivirtsaisuus on merkittävä oire, joka saattaa viitata virtsateihin mahdollisesti liittyvästä syövästä. Erityisesti silminnähtävä (makroskooppinen) veri virtsassa on oire, joka edellyttää virtsateiden välitöntä tutkimista. Mikroskooppinen verivirtsaisuus on merkitykseltään vähäisempi, mutta sitäkin on aina syytä kontrolloida ja tarvittaessa selvittää sen syyt.

Tavanomaisin hyvänlaatuinen verivirtsaisuuden syy on virtsatulehdus tai virtsatiekivitauti. Myös hyvänlaatuisiset munuaiskasvaimet, kuten kystat, onkosytomat ja angiomyolipomat, voivat olla verivirtsaisuuden taustalla. Tutkimuksilla tulee kuitenkin myös sulkea pois virtsateiden eri syövät, kuten munuaissyöpä, virtsajohtimen syöpä, virtsarakkosyöpä ja eturauhasen syöpä.

Verivirtsaisuuden tutkimukset ovat virtsateiden ultraäänitutkimus ja/tai tietokonetomografia, virtsarakon tähystys ja virtsan irtosolututkimus. Perustutkimuksina tutkitaan lisäksi aina virtsanäyte tulehduksen poissulkemiseksi, pieni verenkuva, CRP, senkka, kreatiniini ja miehiltä prostataspesifinen antigeeni, PSA.

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Eturauhassyövän ennuste on tänä päivänä varsin hyvä. Yli 90 % potilaista ovat elossa viiden vuoden jälkeen.

Eturauhasen syöpää hoidetaan leikkaamalla, sädehoidolla ja hormonihoidoilla. Eiran yhteiskumppani syövän diagnostiikassa, hoidossa ja seurannassa on Docrates syöpäsairaala. Syöpä voidaan halutessa hoitaa yksityisklinikalla koko hoitoketjun ajan.

Mikäli sinulla on itseäsi huolestuttavia oireita, ne kannattaa aina tutkituttaa ajoissa. Kaikki oireet eivät tarkoita syöpää ja mikäli kyseessä olisi syöpä, sen ajoissa löytäminen on kaikkein tärkeintä.

Eiran sairaalan urologiset tutkimukset, hoidot ja toimenpiteet

PSA JA STOCKHOLM3 - ETURAUHASEN LABORATORIOKOKEET

Eturauhasen kokeista yleisin on prostataspesifisen antigeenin eli PSA-arvon selvittäminen. PSA on eturauhaselle ominainen, eikä sitä erity muista kudoksista. PSA-arvo on aina yksilöllinen ja erikoislääkärin vastaanotolla saadaan nopeasti arvio PSA-arvon merkityksestä juuri sinun tapauksessa: onko syytä lisätutkimuksiin, kuten koepalojen ottoon vai riittääkö pelkkä PSA-arvon seuranta. Joissakin tapauksissa määritetään myös virtsan U-PCA-3.

Kohonnut PSA-arvo saattaa johtua eturauhasen tulehduksesta, eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta tai eturauhassyövästä.

Eturauhassyövän riskiä voidaan mitata tarkasti ja yksilöllisesti Stockholm3-geenitestillä. Stockholm3-testi on eturauhassyövän alttiustesti silloin kun kokonais-PSA on koholla (yli 1,5). Testi on tarkoitettu 50–70-vuotiaille miehille. Testi ei sovi miehille, joilla on jo todettu tai hoidettu eturauhassyöpä.

Stockholm3-testi (STHLM3) on verikoe. Tutkimus ennustaa syövän pahanlaatuisuutta sekä vähentää eturauhasbiopsioiden tarvetta. Jos STHLM3-testitulos on negatiivinen, ei kudosnäytettä tarvitse välttämättä ottaa, vaikka PSA olisikin koholla.

REZUM - eturauhasen uusi hoitomuoto

Rezum-hoito on täysin uusi vesihöyryyn perustuva eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitomuoto lääkkeiden ja leikkauksen rinnalla. Rezum-hoito on nopea, turvallinen ja hellävarainen hoitomenetelmä, vailla merkittäviä sivuvaikutuksia. Yksi Rezumin tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että se säilyttää kaikki normaalit toiminnot.

Lue lisää Rezum-hoidosta

ETURAUHASEN HÖYLÄYSLEIKKAUS

Perinteinen eturauhasen liikakasvun hoito on höyläysleikkaus. Siinä eturauhasen ahtauttava sisäosa poistetaan virtsaputken kautta tähystämällä.

Leikkaus tapahtuu tarkoitusta varten suunnitellun silmukan avulla höyläämällä. Poistetut kudoskappaleet tutkitaan, jolloin saadaan myös varmuus siitä, että kysymyksessä on hyvänlaatuinen liikakasvu. Toimenpide on ollut käytössä jo noin 50 vuoden ajan ja sen tulokset ovat hyviä. Höyläysleikkauksen jälkeen potilas toipuu sairaalassa 1-2 päivää.

VIRTSARAKON TÄHYSTYS

Virtsarakon tähystys on tärkein diagnostinen tutkimus virtsaamisongelmien ja erityisesti verivirtsaisuuden selvittelyssä. Tähystyksessä tutkitaan virtsaputki, sulkijalihas, eturauhasen koko ja muoto sekä rakon tilavuus. Kuulet tähystyksen tulokset lääkäriltäsi heti toimenpiteen jälkeen. Virtsarakon tähystys tehdään yleensä paikallispuudutuksessa taipuisalla tähystimellä. Virtsaputken suu ja sen ympäristö puudutetaan ennen tähystystä. Ennen toimenpidettä virtsarakon tulee olla tyhjä.

Ennen tähystystutkimusta hoitava lääkäri tekee usein lähetteen virtsanäytteeseen, joka otetaan korkeintaan viikkoa ennen tähystystä. Näyte tulisi ottaa mieluiten aamuvirtsasta tai vähintään 4 tuntia rakossa olleesta virtsasta. Näytteen voi ottaa kotona ja voitte noutaa näytepurkit laboratoriosta. Tähystystä ei tehdä jos rakossa on tulehdus.

Tutkimukseen ei tarvitse valmistautua erityisesti, saat syödä ja juoda normaalisti. Toimenpide kestää noin 15 minuuttia. Sairauslomaa ei tarvita. Parin päivän ajan virtsatessa voi esiintyä kirvelyä, tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja verta virtsatessa. Tähystyksen jälkeen olisi hyvä juoda nesteitä normaalia runsaammin. Edellä kuvatut oireet menevät ohi muutamassa päivässä.

Jos käytössä on verenohennuslääke, on se syytä lopettaa 3 päivää ennen toimenpidettä. Mikäli sinulle on tehty sydänläppäleikkaus, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriin lääkityksen tarkistamiseksi.
Jos virtsarakon tähystyksen yhteydessä tehdään toimenpide, tehdään tähystys nukutuksessa tai spinaalipuudutuksessa, ja tällöin sairauslomaa tarvitaan noin viikko.

VESIKIVEKSEN HOITO

Kookas vesikives-tila on hankala. Perinteisesti sen hoito on leikkaus. Tilaa voidaan kuitenkin hoitaa myös yksinkertaisella toimenpiteellä, jossa imetään neste kiveksen ympäriltä pois ja mitataan nesteen määrä. Sen jälkeen laitetaan puudutusainetta tyhjennettyyn onteloon ja sen perään 10 % poistetun nesteen määrästä 99 % alkoholia. Alkoholi vaikuttaa kuivattavasti ja estää nesteen uudelleen muodostumisen.

Toimenpide tehdään polikliinisesti ja pääset kotiin heti toimenpiteen jälkeen. Toimenpide ei vaadi puudutusta ja toimenpiteen jälkeen pärjää yleensä tavallisilla kipulääkkeillä. Kotona on syytä toimia 2 viikon ajan rauhallisesti välttäen runsasta rasitusta.

MUUT EIRAN SAIRAALASSA TEHTÄVÄT UROLOGISET HOIDOT JA TOIMENPITEET

  • virtsarakon syövän seurantatähystys
  • vesikivesleikkaus
  • munuaisen poistoleikkaus
  • ympärileikkaus
  • sterilisaatioleikkaus

Voit tulla yllämainittuihin toimenpiteisiin joko Eiran urologin vastaanoton kautta tai oman lääkärin lähetteellä.

Eiran sairaalan urologit
Aho Martti Urologian erikoislääkäri Varaa aika
Ala-Opas Martti Urologian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Koistinen Hannu Tapani Urologian ja kirurgian erikoislääkäri Varaa aika

Varaa nyt aika urologin vastaanotolle!

VARAA VASTAANOTTOAIKA HELPOSTI NETTIAJANVARAUKSESTAMME


Jos rakon toimintaan alkaa liittyä sinua haittaavia oireita, varaa aika urologin vastaanotolle!
Mitä pikemmin vaivan syy selvitetään, sitä nopeammin voit päästä siitä eroon. Urologi keskustelee kanssasi ja voitte yhdessä sopia sinulle sopivimman hoitomuodon.
Mahdollisen leikkauksen ollessa kyseessä voit hakeutua urologiseen leikkaukseen joko Eiran urologien vastaanoton kautta tai suoraan omalta urologilta saadulla lähetteellä.

Meillä tehdään vuosien kokemuksella sekä tähystysleikkaukset kuin muutkin urologiset leikkaukset ja toimenpiteet.

Seuraavat vapaat ajat
ma 19.4.
11.00
30 min
Ala-Opas Martti
Urologian ja kirurgian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ma 19.4.
11.30
30 min
Ala-Opas Martti
Urologian ja kirurgian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ma 19.4.
12.30
30 min
Ala-Opas Martti
Urologian ja kirurgian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Urologia Hinta   
Urologian erikoislääkärin vastaanotto, 30 min alk. 130 €  

Puhelinvastaanotto ja videovastaanotto:


Hinta
 

 Aho Martti, urologian erikoislääkäri, 15 min

85 €

 
Urologiset toimenpiteet Hinta Eiran Terveystili*
Rezum - eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoito  UUTTA!
 4798 €
403,70 €/kk
Eturauhasen höyläys 5786 € 486,10 €/kk
Kivespussin vesikiveksen skleroterapia 650 € 58,10 €/kk
Virtsarakon tähystys paikallispuudutuksessa 729 € 64,65 €/kk
Urologiset tutkimukset
   
Eturauhasen toimintakoe (P-PSA)
 45 €
 
Testosteroni (S-Testo)   90,50 €
 
Eturauhassyöpäriskitesti (Stockholm3-testi)  548 €
 

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 19,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €. Puhelin-/videovastaanottoon lisätään käsittelymaksu 7,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €.
* Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 46,80 €).

Lue lisää Eiran palveluista

Rezum® - eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun uusi hoito

Rezum-hoito on täysin uusi eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitomuoto, joka perustuu hellävaraiseen vesihöyryyn. Rezum-toimenpide on tutkittu ja turvallinen liikakasvuun liittyvien oireiden lievittäjä.

Lue lisää

Eturauhassyöpäriskitesti

Eturauhassyövän riskiä mittaa Stockholm3-testi tarkasti ja yksilöllisesti.

Lue lisää

Eira Miesten terveysklubi

Katsastatko autosi säännöllisesti, mutta et itseäsi? Mietityttääkö terveydentilasi, ylipaino, alkoholin käyttö, potenssi tai eturauhasen terveys? Liity sinäkin suosittuun Eira Miesten Terveysklubiin! Klubin jäsenenä saat vuosittain kutsun terveystarkastukseen ja voit milloin tahansa olla yhteydessä Terveysklubin Omahoitajaan. Terveydestäsi huolehtiminen ei voisi olla enää helpompaa! UUTTA: Terveysklubi Plus, rajattomasti Klubilääkärin vastaanotolle!

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti