Vatsan ja suoliston tähystykset vuosien kokemuksella ja lempeästi toteutettuna

Päivittäistä elämää haittaavista vatsa- ja suolistovaivoja ei kannata pitkittää. Eiran sairaalassa saat nopeasti avun vaivoihisi.

Erikoislääkärimme tutkivat oireet ja selvittävät laboratoriokokeiden ja tähystysten avulla mistä vatsan- ja suoliston oireet aiheutuvat.

Lisäksi meillä on aina mahdollista saada vatsan ja suoliston tähystykset puudutuksessa tai kevyessä nukutuksessa.


Varaa aika Eiran sairaalan kokeneiden erikoislääkäreiden vastaanotolle. 
Vastaanotolla lääkäri arvioi tähystyksen ja muiden tutkimusten tarpeet ja niiden hyödyt.

Suolistosyöpä voi oireilla salakavalasti.

Anemia saattaa olla ainoa oire syövän alkuvaiheessa, kertoo gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Monika Carpelan-Holmström haastattelussa.
Lue haastattelu
Seuraavat vapaat ajat
ma 2.10.
19.30
30 min
Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Shamel Ismail hoitaa mahalaukun ja suoliston sairauksia Eiran sairaalassa.
Ismail Shamel
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat

Tyypillisiä oireita joiden perusteella hakeudutaan vastaanotolle

Suureen osaan tavallisimpia vatsan ja suoliston vaivoihin löytyy toiminnallinen tai muu nykyaikaisin menetelmin hoidettavissa oleva syy.

 • ylävatsan ja rintalastan takainen polte
 • närästys
 • refluksi
 • palan tunne kurkussa, nielemisvaikeudet
 • oksentelu
 • anemia
 • ripuli
 • ummetus
 • erilaiset vatsan alueen kivut
 • äänen käheys ja pitkittynyt yskä
 • musta/verinen uloste

Jos sinulla on vatsan ja suoliston alueella uusi tai pitkittynyt oire, varaa aika lääkärin vastaanotolle. Lääkärin vastaanotolla hälvennetään turhaa huolta ja suljetaan pois pahanlaatuisen sairauden vaihtoehto. Vastaanotolla lääkäri arvioi tähystyksen ja muiden tutkimusten tarpeet ja niiden hyödyt.

Mahalaukun tähystys eli gastroskopia

Mahalaukun tähystyksellä voidaan todeta ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen sairauksia. Tutkimus voidaan tehdä selvitettäessä ylävatsan ja rintalastan takaista kipua, närästyksen, refluksin, oksentelun, nielemisvaivojen, anemian tai mustien/veristen ulosteiden syitä. 

Tähystyksellä voidaan todeta mm.

 • mahahaava
 • gastriitti
 • helicobakteeri
 • keliakia
 • palleatyrä
 • ruokatorvitulehdus
 • ruokatorvikohjut
 • kasvaimet
 • limakalvon hyvänlaatuiset muutokset.

Lue lisää mahalaukun tähystyksestä

Tutkimuksen kulku

Mahalaukun tähystys tehdään polikliinisesti. Potilas on ravinnotta 6 tunnin ajan, jotta mahalaukku olisi tyhjä tutkimuksen aikana. Potilas on kylkimakuulla tutkimuksen ajan ja tähystin viedään suun kautta tähystettävälle alueelle: nieluun, ruokatorveen, mahalaukkuun ja edelleen pohjukaissuoleen. Kudosnäytteet otetaan patologille tutkittavaksi. 
Tutkimus kestää noin 10-15 minuuttia ja on kivuton. Tähystyksen aikana voidaan ottaa koepaloja.

Potilas voi halutessaan valita tutkimuksen tehtäväksi kevyessä nukutuksessa (sedaatio) tai nielupuudutuksessa.

toimenpiteen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen potilas voi kotiutua samantien.

Jos tutkimus tehdään kevyessä nukutuksessa, potilas heräilee 1-2 tunnin ajan (sairaalassa) heräämössä ja saattaja on hyvä pyytää mukaan kotimatkalle. 

Juotavaa ja syötävää voi nauttia nielupuudutuksen hävittyä, noin tunnin kuluttua toimenpiteestä. 
Kudosnäytteiden vastaukset ovat saatavilla noin 2 viikon kuluttua tutkimuksesta.
Sairauslomaa ei yleensä tarvita.

Paksu- ja peräsuolen tähystystys eli kolonoskopia

Vatsan ja suoliston vaivat ja sairaudet saadaan nykyaikaisilla tutkimus- ja hoitomenetelmillä tehokkaasti hallintaan, kunhan niihin puututaan ajoissa. Laboratoriokokeilla löydetään mahdolliset tulehdukset, suljetaan pois tietyt muut sairaudet ja paljastetaan jopa määrätynlaisia kasvaimia. 

Paksusuolitutkimukseen on aihetta, jos on selittämätön ripuli tai uutena oireena vatsan toimimattomuus tai ulosteen väri on muuttunut mustaksi tai veriseksi.
Paksun- ja peräsuolen tähystys eli kolonoskopia paljastaa mm. tulehdukselliset suolistosairaudet, divertikkelit, polyypit, kasvaimet ja peräpukamat.

Lue lisää paksusuolen tähystyksestä

Tutkimuksen kulku

Suoli tulisi tyhjentää hyvin ennen paksu- ja peräsuolen tähystystä, jotta suolen limakalvon tarkastelu helpottuu. Tutkimuksen edellytyksenä on suolen täydellinen tyhjentyminen. 
Toimenpide kestää 20 minuutista tuntiin. Paksusuolen tähystyksessä tutkitaan paksusuoli kokonaan taipuisalla tähystysputkella.  


Tähystyksen yhteydessä voidaan samalla poistaa polyyppeja, joista osa saattaa kehittyä ennemmin tai myöhemmin syöväksi. 
Lisäksi usein otetaan myös näytepaloja, joita tutkimalla löydetään sairaudet, jotka eivät tule ilmi silmämääräisessä tutkimuksessa tai vahvistetaan nähtyjen muutosten luonnetta. 

Tähystyksessä voidaan käyttää kivunlievittäjiä tai tehdä kevyessä nukutuksessa eli sedaatiossa.

toimenpiteen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen potilas voi kotiutua saman tien. Jos tutkimus tehdään kevyessä nukutuksessa, potilas heräilee 1-2 tunnin ajan (sairaalassa) heräämössä ja saattaja on hyvä pyytää mukaan kotimatkalle. 
Kudosnäytteiden vastaukset ovat saatavilla noin 2 viikon kuluttua tutkimuksesta.
Sairauslomaa ei yleensä tarvita.

Eiran sairaalassa tähystyksiä tekevät erikoislääkärit
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Monika Carpelan-Holmström hoitaa vatsaelinsairauksia ja lihavuuskirurgiaa Eiran sairaalassa. Carpelan-Holmström Monika Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Shamel Ismail hoitaa mahalaukun ja suoliston sairauksia Eiran sairaalassa. Ismail Shamel Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Anne Juuti Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuusleikkaukset, tähystyskirurgia ja mahalaukun tähystykset. Juuti Anne Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tuure Saarinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuusleikkaukset, vatsan alueen leikkaukset, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Saarinen Tuure Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Alexandre Santos Eiran sairaalassa tekee lihavuus-, tyrä- ja peräpukamaleikkauksia. Santos Alexandre Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tom Scheinin Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuusleikkaukset, vatsan alueen leikkaukset, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Scheinin Tom Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen IBD, IBS, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Väänänen Hannu Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri Varaa aika
Lue lisää Eira Vatsaklinikasta
Gastro_leikkurin_hoitajat_600x450.jpg

Usein kysyttyä: Mahalaukun tähystys

Mahalaukun tähystystä ei kannata pelätä ja siirtää sen vuoksi tutkimuksiin tuloa. Eira Vatsaklinikan gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Shamel Ismail vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
Artikkeli_gastro_potilas_600x450.jpg

Usein kysyttyä: paksusuolen tähystys

Paksusuolen tähystystä eli kolonoskopiaa ei kannata pelätä ja siirtää sen vuoksi tutkimuksiin tuloa. Eira Vatsaklinikan gastroenterologisen kirurgian erikoilääkäri Alexandre Santos vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
Vatsaklinikka_nainen_600x450.jpg

Eira Vatsaklinikka

Kärsitkö epämääräisistä vatsavaivoista? Onko sinulla turvotusta, usein toistuvaa ummetusta tai ripulia? Yllättääkö stressivatsa tai närästääkö ruuan jälkeen? Haluatko vihdoin selvittää vatsavaivasi syyt? Vai onko sinulla jo jokin diagnoosi, mutta kaipaat lisää tietoa ja tukea. Eira Vatsaklinikan asiantuntijat auttavat vatsan ongelmissa.

Lue lisää
IBDklinikka_600x450.jpg

Eira IBD-KLINIKKA

Onko sinulla voimakasta vatsakipua tai jatkuvaa ripulia ilman syytä? Onko sinulla jo todettu tulehduksellinen suolistosairaus IBD eli haavainen koliitti tai Crohnin tauti? Meiltä saat nopean avun äkillisiin tai pitkittyneisiin oireisiin sekä lisätukea jo käynnissä olevaan hoitoon.

Lue lisää
Vatsan_tutkimus_600x450.jpg

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Onko sinulla vatsan turvotusta, joka pahenee iltaa kohti? Toimiiko suolistosi epäsäännöllisesti? Epämääräisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa? Kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa.

Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää
Leikkurit_600x450.jpg

Paksu- ja peräsuolisyöpä on yleinen – tutkimuksia ei tarvitse pelätä

Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Monika Carpelan-Holmström kertoo milloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin, jos suolisto oireilee.

Lue lisää
Hinnasto
Vatsan ja suoliston tähystykset Hinta  
Gastroenterologisen erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 107 €  

Erikoislääkärit
   
Carpelan-Holmström Monika, Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Ismail Shamel, Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Juuti Anne, Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Saarinen Tuure, Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Santos Alexandre, Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Scheinin Tom, Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Väänänen Hannu, Sisätautien ja ruuansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri
   
Toimenpiteet Hinta Eiran Terveystili*
Mahalaukun tähystys eli gastroskopia ** 770,00 € 69,07  €/kk
Mahalaukun tähystys kevyessä nukutuksessa eli sedaatiossa ** 1270,00 € 110,73 €/kk
Paksusuolen tähystys eli kolonoskopia paikallispuudutuksessa ** 1068,00 € 93,90 €/kk
Paksusuolen tähystys kevyessä nukutuksessa eli sedaatiossa ** 1688 € 145,57 €/kk
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 22,90 €. Kanta-maksu on 2,30 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä.
*Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 58,80 €).
** Tähystystutkimukset sisältävät koepalojen analyysin.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti