Mikä on mahalaukun tähystys?

Mahalaukun tähystys eli gastroskopia on toimenpide, jossa erikoislääkäri tutkii maha-suolikanavan rakenteita.

 

Milloin kannattaa tulla tähystykseen?

Mikäli sinulla on epämääräisiä ylävatsakipuja, närästystä, mustia ulosteita, rintalastan alaista kipua, nielemisvaikeutta, oksentelua, laihtumista, jonkin sairauden seurantatarve (esim. Mb Crohn, keliakia, vatsahaava, aikaisemmin havaitut polyypit) tai muu syy, jolloin lääkäri suosittaa tähystyksen tekemistä.

 

Tarvitsenko lääkärin lähetteen?

Eiran sairaalassa pääset mahalaukun tähystykseen Eira vatsaklinikan ammattihenkilön tekemän arvion kautta. Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle helposti nettiajanvarauksestamme. Oireittesi ja tilanteesi kartoituksen jälkeen arvioidaan, onko juuri tähystys paras tutkimus selvittämään tilannettasi.

 

Kuinka nopeasti pääsen tutkimukseen?

Tähystykseen pääsee Eirassa nopeasti, yleensä kahden viikon sisällä, poikkeuksena lääkäreiden loma-ajat. Tilanteen vaatiessa pystymme järjestämään tutkimuksen nopeamminkin.

 

Miten voin varata ajan?

Kun sinulle on tehty arvio tähystyksen tarpeesta, voita varata ajan Eiran sairaalan leikkausosastolta puh: 09 1620600Ajanvaraus onnistuu myös käymällä Eiran lääkäriaseman vastaanotossa.

 

Miten valmistaudun tähystykseen?

Saat tarkat valmistautumisohjeet ajanvarauksen yhteydessä. Mahalaukun tulee olla tyhjä tähystykseen tultaessa. Olet siis ravinnotta ja juomatta 6h. Joissain tapauksissa verenohennuslääkkeet tauotetaan, tästä saat ohjeet varauksen yhteydessä.

 

Miten tähystys tehdään?

Tähystys tehdään taipuisalla, noin 0,8 cm halkaisijaltaan olevalla tähystimellä. Suuhusi laitetaan pieni holkki, joka estää hampaiden osumisen tähystimeen. Tähystimen päälle laitetaan puudutusgeeliä. Kun teet pienen nielaisuliikkeen lääkäri saa vietyä tähystimen läpi nielusta. Tämän vaiheen potilaat kokevat tutkimuksen hankalimmaksi.

Tähystimen kautta voidaan ottaa näytteitä ja tehdä pieniä toimenpiteitä, esim. polyypin poistoja. Tähystyksessä nähdään nielu, ruokatorvi, mahalaukku ja ohutsuolen alkuosa. Rutiinikoepalat otetaan aina tähystyksen yhteydessä. Koepalojen otto ei satu. Merkittävät löydökset voidaan myös valokuvata.

 

Kuinka paljon mahalaukun tähystys maksaa?

Mahalaukun tähystyksen hinnat Eiran sairaalassa löydät täältä.

Tähystys voidaan tehdä kevyessä nukutuksessa, "humautuksessa", jolloin tutkimus on kivuton eikä potilas muista sitä jälkikäteen.

Onko mahdollista saada toimepidettä nukutuksessa?

Eirassa on mahdollista tehdä tähystys kevyessä nukutuksessa eli sedaatiossa. Se on miellyttävä kevytnukutus, josta toipuu nopeasti ja lyhyen seurannan jälkeen pääsee kotiin, mielellään saattajan kanssa. Sedaatiossa käytettävät lääkkeet eivät aiheuta pahoinvointia.

 

Kuinka kauan tähystys kestää?

Gastroskopia kestää keskimäärin 5 minuuttia. Mikäli tähystyksen yhteydessä tehdään toimenpiteitä, esim. polyypin poisto, tutkimus kestää hieman kauemmin. 

 

Kuka tähystyksen tekee?

Eirassa tähystyksiä tekevät kokeneet sisätautilääkärit ja kirurgit. Samoin nukutuslääkärimme ovat pitkän uran omaavia ammattilaisia. Sairaanhoitajamme ovat tukenasi tähystyksessä.

 

Sattuuko tähystys?

Gastroskopia ei satu. Epämiellyttäväksi sen tekee herkkä nielu, joka yrittää yökkäämällä poistaa tähystinputkea kurkusta. Laitamme putken päälle puuduttavaa geeliä ja neuvomme sinua tähystyksen aikana, jotta se olisi mahdollisimman vähän epämiellyttävä. Kevytnukutuksessa tehtävä tähystys on täysin kivuton, eikä toimenpiteestä jää muistikuvia. Kokemukset gastroskopiasta ovat erittäin yksilöllisiä. 

 

Kuinka nopeasti toivun tähystyksestä?

Mikäli tutkimus on tehty kevytnukutuksessa, olet heräämössä noin tunnin. Tutkimuspäivänä ei saa, lääkityksen vuoksi, ajaa moottoriajoneuvoja. Ilman lääkitystä tehdystä gastroskopiasta pääset lähtemään heti tutkimuksen päätyttyä, eikä rajoituksia ole.

 

Milloin saan vastaukset tutkimuksesta?

Tutkimuksen päätyttyä saat heti kuulla lääkäriltä mitä tähystyksessä silmämääräisesti nähtiin. Koepalojen tulokset valmistuvat noin viikossa. Saat kontrolliajan lääkärille vastausten kuulemista varten. Hyvin harvoin koepaloista ilmenee sellaista, mitä lääkäri ei olisi tähystyksessä nähnyt.

Vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Shamel Ismail hoitaa mahalaukun ja suoliston sairauksia Eiran sairaalassa.

 

Asiantuntijana artikkelissa on Shamel Ismail
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Suurin osa vatsa- ja suolistovaivoista vaarattomia, mutta hyvä tutkia ajoissa

Suureen osaan tavallisimpia vatsa- ja suolistovaivoja löytyy toiminnallinen tai muu nykyaikaisin menetelmin hoidettava syy.
Nekin on kuitenkin hyvä tutkia ja syy selvittää.

Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle, jos sinulla on uusi vatsan- tai suolistoalueen oire.
Vastaanotolla voidaan mahdollisesti sulkea pois pahanlaatuinen sairaus ja näin hälventää turhaa huolta.

Varaa aika
Lue lisää Vatsaklinikan palveluista
Vatsaklinikka_nainen_600x450.jpg

Eira Vatsaklinikka

Kärsitkö epämääräisistä vatsavaivoista? Onko sinulla turvotusta, usein toistuvaa ummetusta tai ripulia? Yllättääkö stressivatsa tai närästääkö ruuan jälkeen? Haluatko vihdoin selvittää vatsavaivasi syyt? Vai onko sinulla jo jokin diagnoosi, mutta kaipaat lisää tietoa ja tukea. Eira Vatsaklinikan asiantuntijat auttavat vatsan ongelmissa.

Lue lisää
IBDklinikka_600x450.jpg

Eira IBD-KLINIKKA

Onko sinulla voimakasta vatsakipua tai jatkuvaa ripulia ilman syytä? Onko sinulla jo todettu tulehduksellinen suolistosairaus IBD eli haavainen koliitti tai Crohnin tauti? Meiltä saat nopean avun äkillisiin tai pitkittyneisiin oireisiin sekä lisätukea jo käynnissä olevaan hoitoon.

Lue lisää
Vatsan_tutkimus_600x450.jpg

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Onko sinulla vatsan turvotusta, joka pahenee iltaa kohti? Toimiiko suolistosi epäsäännöllisesti? Epämääräisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa? Kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa.

Lue lisää
Gastro_leikkuri_tahystys_600x450.jpg

Vatsan ja suoliston tähystykset

Epämääräisiä vatsavaivoja? Selvitä vaivat ajoissa! Lääkärin vastaanotolle on hyvä tulla, jos vatsassa tai suolistossa ilmenee uusi tai pitkittyvä oire. Eirassa gastroskopia ja kolonoskopia tehdään halutessasi myös kevyessä nukutuksessa.

Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää
Artikkeli_vuodeosasto_600x450.jpg

Sappikivet ja sappikivileikkaukset

Sappikivet syntyvät yleensä sappirakossa, josta ne voivat kulkeutua eteenpäin sappitiehyisiin. Sappikivet aiheuttavat tyypillisesti kipukohtauksia oikealla ylävatsalla tiettyjen ruokalajien jälkeen.

Lue lisää
Gastro_tyravatsa_600x450.jpg

Tyrä ja tyräleikkaukset

Tyrällä tarkoitetaan vatsaontelon seinämässä olevaa aukkoa tai heikkoa kohtaa, josta vatsaontelon sisältöä pääsee pullistumaan vatsaontelon ulkopuolelle tyräpussiin. Yleisimmät tyräkohdat ovatkin nivuset ja napa. Lääkäri tunnistaa tyrän normaalilla vastaanottokäynnillä.

Lue lisää
Gastro_perapukamat.jpg

Peräpukamat ja pukamaleikkaukset

Peräpukamilla tarkoitetaan peräaukon laskimolaajentumia. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä eikä kaikki vaadi hoitoa. Gastrokirurgin puoleen kannattaa kääntyä kiireellisesti, jos peräpukamiin liittyvä kipu tai verenvuoto on runsasta. Peräpukamat voivat myös aiheuttaa kutinaa, hygieniaongelmia, peräaukon seudun ihon ärsytystä ja lievää verenvuotoa. Nämä eivät ole yleensä vaarallisia, mutta voivat vaikuttaa elämänlaatuun.

Lue lisää