Lämna dina bekymmer till oss!

Eiras specialister i hudsjukdomar har flera års erfarenhet av hudsjukdomar, speciellt i diagnostik och vård av hudcancer. Det är skäl att regelbundet kontrollera sina födelsemärken och hudförändringar. Om du märker ett nytt födelsemärke eller att det skett någon förändring i det, boka då tid för kontroll av födelsemärket. Nu är det lättare än någonsin för dig att låta kontrollera dina födelsemärken och få en bedömning av en specialist.

Välkommen till Eira Födelsemärkesklinik för kontroll!

Kontroll och uppföljning av födelsemärken på Eira födelsemärkesklinik

Förekomsten av hudcancer har ökat kraftigt sedan 1960-talet. Melanom är för tillfället den mest allmänna cancerformen. Genom att regelbundet låta kontrollera sina födelsemärken kan man upptäcka en förändring och få födelsemärket borttaget innan melanom uppstår.

Vid födelsemärkeskontrollen undersöker våra hudläkare dina födelsemärken mycket noggrannt. Efter undersökningen får du ett sammandrag över dina fördelsemärken; är de normala eller kräver något födelsmärke att det tas bort och en provbit undersöks närmare?

Huden undersöks på mottagningen och vid behov bokas separat en tid för borttagning av födelsemärke.

Att låta kontrollera sina födelsemärken är ett enkelt och lätt sätt att inte behöva bekymra sig. Ju tidigare elakartade förändringar hittas, desto effektivare är vården.

Vilka födelsemärken är det skäl att låta undersöka?

Förekomsten av födelsemärken varierar, endel har endast några födelsemärken, andra har hundratals. Födelsemärken uppstår längs med åren, ända upp till 50-60 års ålder. De födelsemärken som är ofarliga är oftast jämna till färgen, har jämna kanter och är symmetriska. 


Det är skäl att även själv kontrollera sina födelsemärken regelbundet och reagera genast på förändringar. Ifall något födelsemärke eller en förändring bekymrar skall du boka tid för kontroll hos hudläkare, då du får en sakkunnig bedömning om situationen. Det lönar sig inte att skjuta upp kontrollen. Ju tidigare ett elakartat födelsemärke tas bort, desto bättre är vårdresultatet. Å andra sidan är många förändringar harmlösa, endast 30% av melanomerna uppstår i befintliga födelsemärken.


Speciellt vid följande situationer är det skäl att boka tid för kontroll av födelsemärken:

 • ett nytt födelsemärke uppstår och det växer snabbt
 • födesemärket ändrar storlek, färg eller utseende t.ex. från brunt till svart, mörkblått eller rött, eller om det blöder
 • födelsemärket kliar, är ömt eller känns som om det sticks
 • huden kring födelsemärket rodnar

Födelsemärket behöver inte alltid vara brunt, det kan också vara ljusrött eller en svagt fjällande fläck. Även avvikande födelsemärken och födelsemärken som sitter så att något skaver mot det, bör undersökas.

Melanom, den mest utbredda hudcancern. Läs mera.

Risken för att insjukna i melanom, dvs. elakartad hudcancer, ökar, om man speciellt före puberteten upprepade gånger bränt sig i solen. Av alla cancersjukdomar är melanom den som ökat mest. Under år 2015 insjuknade 1520 personer i melanom. Risken för melanom ökar med åldern. Även om riskgruppen för melanom är personer över 65 år, upptäcks melanom hos allt yngre personer.


Riskfaktorer:

 • UV-strålning är en stor riskfaktor och speciellt om man i sin barn- eller ungdom bränt sig i solen
 • Många födelsemärken
 • Ljus hy som lätt bränns i solen
 • Om det finns melanom i släkten eller om patienten själv haft melanom

Man kan förebygga melanom genom att skydda sig från UV-strålning.
Det lönar sig att kontrollera huden och själv föja med eventuella hudförändringar. Under årens lopp kan de uppstå flera nya, godartade födelsemärken.


Melanom kan uppstå i ett nytt födelsemärke eller som hudförändring i en tidigare frisk hy. Cirka en fjärdedel av melanomfallen uppstår i ett befintligt födelsemärke.
Genom att regelbundet låta kontrollera sina födelsemärken. Speciellt om man har mycket födelsemärken eller någon i släkten insjuknat i melanom, kan en eventuell förändring upptäckas i tid och tas bort innan den utvecklar melanom.
 
Ifall du märker hudförändringar eller att födelsemärket ändrat storlek, färg eller form eller om det kliar och blöder, tveka inte över att boka en mottagningstid!

 

Kryo- d.v.s. frysbehandling

Hudläkare kan ge kryo- dvs. frysbehandling för bl.a. förstadier till cancer (solkeratos), endel basalcellscancer och godartade hudförändringar, såsom fettvårtor hos äldre personer, vanliga vårtor och kondylom.

Behandlingen går ut på att spraya flytande kväve på huden eller alternativt placera en, med flytande kväve nedkyld kylklamp på huden. De behandlade förändringarna mjällar bort av sig själva efter 2-3 veckor. Ingreppet varar från några sekunder till några minuter, och kräver normalt ingen bedövning. Vid behov kan det göras en till behandling.

Boka tid lätt till våra hudläkare

En kontroll av födelsemärken är ett enkelt och lätt sätt att ta reda på om det finns orsak att bekymra sig. Boka tid till hudläkarens mottagning där dina födelsemärken och hudförändringar undersöks. För borttagning av födelsemärken bokas skilt en tid.

Före födelsemärkeskontrollen bör du fylla i en blankett för förhandsuppgifter där det frågas bl.a.

 • om du bränt din hy som barn
 • om du under ditt liv blivit utsatt för mycket UV-strålning
 • om du gått på solarium
 • om du har haft eller om det finns i släkten melanom eller andra cancerformer

  Vi önskar att du är på plats 15 minuter före din mottagningstid för att fylla i blanketten.
Hjerppe_Anna.jpg Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies_Sari.jpg Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Följande lediga tider
tis 30.7
14:00
30 min
Hjerppe_Anna.jpg
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
Vid behov håller jag mottagning även på distans. Ifall du önskar boka en distansmottagningstid, vänligen ring vår kundservice på 09 1620 570.
Visa följande lediga tider
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 98 € 
 Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 30 min från 156 €  

Specialister
 
Hjerppe Anna, Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Koskenmies Sari, Specialist i hudsjukdomar
Raitio Hanna, Specialist i hud- och könssjukdomar
 
Borttagning av hudförändringar  
 PDT fotodynamisk ljusterapibehandling NYTT!
från 650 €
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 510 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  från 221 € 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande