Vad är skivepitelcancer?

Skivepitelcancer är en hudcancer som härstammar från celler i hudens ytskikt. Det är den näst vanligaste formen av hudcancer hos finländare efter basalcellscancer. Skivepitelcancer är ganska sällsynt hos personer under 50 år, men ju äldre en person är desto högre är risken att insjukna i skivepitelcancer.

Majoriteten av skivepitelcancer börjar i ljusskadade områden av huden, där det förekommer förstadier: solkeratos eller ythudcancer, d.v.s. Bowens sjukdom.

Skivepitelcancer är nästan alltid behandlingsbart när det upptäcks i tid. En liten del (ca 2–5%) av skivepitelcancerfallen kan skicka metastaser, då behandlingsprognosen dålig. Typiska kännetecken för skivepitelcancer är snabb tillväxt av förändringen, sårbildning och ömhet vid beröring.

Den tredje vanligaste hudcancern, melanom, är den allvarligaste av hudcancer.

Hudcancern är ofta synlig, vilket gör det lättare att upptäcka den i ett tidigt skede, då behandlingen är enklare och prognosen är god. Hudcancerfallen ökar med åldern och därför är det viktigt med regelbundna kontroller hos en hudläkare, särskilt när man blir äldre. Melanom förekommer även hos unga vuxna.

 

Vad orsakar skivepitelcancer?

Faktorer som kan påverka utvecklandet av skivepitelcancer är bland annat

 • mänden UV-strålning som man utsatts för under sin livstid,
 • ljus hudtyp,
 • en sjukdom som försvagar eget immunförsvar eller cytostatika-behandling.

Hur ser skivepitelcancer ut?

Ett förstadium till skivepitelcancer är solkeratos, som lätt kan förväxlas med vanligt eksem.

Ett mer sällsynt förstadium till skivepitelcancer är ytlig hudcancer, den sk Bowens sjukdom. Bowens sjukdom förekommer som utslag, men utslagen läker inte med hjälp av bas- eller kortisonsalva.

Vanligtvis uppträder skivepitelcancer på huden som en knöl som växer snabbt och blir lätt sårig. Ibland kan en hård, skorvliknande förändring uppträda i mitten av knölen. Skivepitelcancer kan också uppträda som en fjällande, ibland icke-fjällande, röd fläck som är öm vid beröring och vars yta lätt går sönder, blöder och får sårskorpor.

Om du är orolig över hudförändringar, boka tid till en hudläkare!

Det är alltid bra att konsultera en hudläkare om du märker en hudförändring som inte blir bättre med basbehandling. Vår hudläkare har många års erfarenhet av diagnostisering och behandling av hudcancer. På mottagningen undersöker och bedömer hen situationen och tar vid behov en provbit.

Du ska inte vara ensam med hudförändringar och födelsemärken, utan låt våra specialister bedöma om det finns anledning till oro.

Boka tid till hudläkare

Var förekommer vanligtvis skivepitelcancer?

Största delen av skivepitelcancer inträffar i ljus skadade områden av huden. Skivepitelcancer kan också uppträda på tidigare frisk hud eller i ett långvarigt sår, gammalt ärr eller hud som har strålbehandlats.
Skivepitelcancer förekommer ofta i områden som har exponerats för solens UV-strålning, t.ex i.:

 • ansiktet,
 • läpparna,
 • öronsnibbarna,
 • hjässan,
 • handflata,
 • underarmarna
 • smalbenen,
 • ett kroniskt sår.

 

Diagnostisering av skivepitelcancer

Om hudcancern har utvecklats till skivepitelcancerstadiet är det ganska lätt att se det med blotta ögat och en erfaren hudläkare kan identifiera skivepitelcancern på basen av dess utseende, med undantag av fall med skivepitelcancer i kroniska sår. Ett vävnadsprov tas från huden, vilket ger den slutliga säkerheten.
 

Skall man vara orolig för skivepitelcancer?

Vid diagnostisering av skivepitelcancer är det viktigt att en person som misstänker en förändring söker sig till undersökningar och behandling i tid, redan i förstadiet. Förstadier behandlas lokalt och därmed förhindras deras utveckling till skivepitelcancer.

Om förändringen har utvecklats till skivepitelcancer, är det viktigt att få behandling även för en liten förändring. Behandlingen av en liten förändring är betydligt enklare än behandlingen av stora tumörer som redan kan ha skickat metastaser.

Hur behandlas skivepitelcancer?

Behandling av skivepitelcancer är i första hand operation. Strålbehandling kan övervägas om operationen är svår att utföra antingen på grund av förändringens storlek eller placering eller på grund av patientens dåliga allmäntillstånd. Strålbehandling botar inte skivepitelcancer, men den minskar symtomen och bromsar utvecklingen av cancern.

Förebyggande av skivepitelcancer

Det bästa sättet att förebygga skivepitelcancer är att undvika skadlig UV-strålning och att kontrollera huden regelbundet om oroväckande hudförändringar börjar dyka upp. Effektiv behandling av förstadier minskar avsevärt risken för skivepitelcancer.

Huden skyddas mot solen med kläder och hatt. De områden på huden som utsätts för solen skyddas med solskyddskräm (skyddsfaktor 50). Solglasögon är bra att använda för att skydda ögon och ögonlock.

Egenkontroll av huden är bra att göra regelbundet ett par gånger om året och upptäcker man hudförändringar är det skäl att boka tid till hudläkare.

 

Välkommen till hudläkarens mottagning

Boka en mottagningstid till våraerfarna hudläkare!
Tillsammans väljer vi de lämpligaste undersöknings- och vårdalternativen som lämpar sig bäst för situationen.

Eira sjukhus hudläkare
Hjerppe_Anna.jpg Hjerppe Anna Specialist i hudsjukdomar och allergologi Boka tid
Koskenmies_Sari.jpg Koskenmies Sari Specialist i hudsjukdomar Boka tid
Raitio_Hanna.jpg Raitio Hanna Specialist i hud- och könssjukdomar Boka tid
Följande lediga tider
tor 18.4
10:30
30 min
Hjerppe_Anna.jpg
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
Vid behov håller jag mottagning även på distans. Ifall du önskar boka en distansmottagningstid, vänligen ring vår kundservice på 09 1620 570.
tor 18.4
14:00
30 min
Hjerppe_Anna.jpg
Hjerppe Anna
Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Eira läkarstation
Vid behov håller jag mottagning även på distans. Ifall du önskar boka en distansmottagningstid, vänligen ring vår kundservice på 09 1620 570.
Visa följande lediga tider
Läs mera om hudsjukdomar och tjänster
Iho_PDT-hoito_laite.jpg

PDT, fotodynamisk terapi

PDT-behandling, det vill säga fotodynamisk terapi, är en icke-kirurgisk ljusterapi som främst används för att behandla solkeratos, Bowens sjukdom samt basaliom. Behandlingen är särskilt lämplig för områden som är kosmetiskt synliga och man vill undvika att det bildas ärr.

Läs mer
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Basalcellscancer

Basalcellscancer (basaliom) är den vanligaste typen av hudcancer i Finland. Den utvecklas långsamt och drabbar på grund av detta är främst äldre personer. Regelbundna besök hos hudläkare hjälper att upptäcka basaliomet i ett tidigt skede så att den inte sprider sig djupare i vävnaden. Du bokar enkelt en tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Solkeratos

Solkeratos är en föregångare till hudcancer i det yttersta hudskiktet, epidermis. Solkeratos är bra att behandla i tid, så att den inte utvecklas till ytlig hudcancer (Bowens sjukdom). Om den lämnas obehandlad kan den utvecklas till skivepitelcancer. Det är inte alltid man märker solkeratos själv och därför är det bra att boka tid hos en hudläkare om man misstänker en hudförändring. Du kan enkelt boka tid hos våra erfarna hudläkare via vår nätbokning.

Läs mer
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowens sjukdom

Bowens sjukdom är en ytlig cancer i det yttersta hudskiktet och är mindre vanligt än ett annat förstadie till skivepitelcancer, solkeratos. Bowens sjukdom liknar eksem, men läker inte med bas- eller kortisonsalva. Boka enkel tid till våra erfarna hudläkare via vår nätbokning. De bedömer om det finns anledning till oro.

Läs mer
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Födelsemärkesklinik

Bekymrar du dig över ett födelsemärke, en ny eller gammal hudförändring? Har du många födelsemärken? Har du ofta bränt din hy i solen? Bekymra dig inte i onödan, låt våra experter avgöra om du har orsak att göra det. Boka lätt via nätet tid till hudläkare på vår nya Eira Födelsemärkesklinik. Saken kan utredas.

Läs mer
Prislista
Hudsjukdomar Pris 
Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 20 min från 98 € 
 Mottagning hos specialist i hudsjukdomar 30 min från 156 €  

Specialister
 
Hjerppe Anna, Specialist i hudsjukdomar och allergologi
Koskenmies Sari, Specialist i hudsjukdomar
Raitio Hanna, Specialist i hud- och könssjukdomar
 
Borttagning av hudförändringar  
 PDT fotodynamisk ljusterapibehandling NYTT!
från 650 €
Borttagning av födelsemärke (hudläkare) från 510 € 
Vård av lokal hudförändring med kryo dvs. genom nedfrysning  från 221 € 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor.

Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande