Läkemedelsbehandlingen utvecklas hela tiden och nya läkemedel är på kommande

Det finns tre olika läkemedel tillgängliga för att behandla fetma. Ett av läkemedlen minskar upptagningen av fetter i kosten (Orlistat Stada®) och två läkemedel minskar aptiten (Mysimba® och Saxenda®). Orlistat Stada® och Mysimba® är läkemedel i tablettform och Saxenda® är ett läkemedel som injiceras. Nya läkemedel förväntas på den finska marknaden inom en snar framtid. Läs mera på Eiras hemsidor och kom på mottagning till våra specialister.

Medicinering är ett alternativ ifall man inte lyckats med tidigare icke-medicinska behandlingar och det inte finns några hinder för medicineringen. Läkemedlet förbättrar vanligtvis viktminskningsresultatet, men kräver en långsiktig behandling i kombination med en livsstilsförändring.

Du kan diskutera om läkemedelsbehandlingen passar dig och även valet av läkemedel tillsammans med våra erfarna specialister i inremedicin. Vi följer med forskning och utveckling av läkemedelsbehandlingar och hos oss får du den mest sakkunniga hjälpen även i läkemedelsbehandling av fetma.


Läkemedelsbehandling på Eira

Läkemedelsbehandlingen påbörjas med ett mottagningsbesök hos en specialist i inremedicin. Du bokar en tid till läkarens mottagning via fetmasjukskötaren. Läkaren övervakar därefter medicinbehandlingen under uppföljningsbesöken samt via telefonsamtal. Med stöd av medicineringen är det lättare att genomföra livsstilsförändringar. Särskilt läkemedel som minskar aptiten, hjälper att uppnå hälsosammare matvanor. Motion hjälper även viktminskningen och förhindrar samtidigt muskelförlust. Hos oss får du helhetsomfattande stöd även för en livsstilsförändring.

Det är viktigt att du ändrar din livsstil parallellt med medicineringen. Vi hjälper dig i det!
Läs även: Livsstilsändringsprogram

Varför läkemedelsbehandling?

Många kämpar ensamma med sitt viktproblem onödigt länge. Läkemedelsbehandling av fetma kan vara särskilt till hjälp då man vet hur man skall äta, men trots det äter för stora matportioner, småäter eller frossar i delikatesser. Läkemedelsbehandling av fetma är dokumenterat och bevisligen effektiv; viktnedgången med läkemedel är i genomsnitt 2-3 gånger bättre än enbart genom en livsstilsförändring.

För vem passar läkemedelsbehandlingen?

Läkemedelsbehandling av fetma är möjlig om BMI (viktindex) är >30, eller om BMI är >27 i kombination med en fetmarelaterad sjukdom (t.ex. typ 2 diabetes, blodtryckssjukdom, högt kolesterol, sömnapné, artros, infertilitet, m.m.)

Hur kommer jag på en läkemedelsbehandling?

Du kan boka en avgiftsfri konsultationstid till fetmasjukskötaren. Tillsammans kartlägger ni din situation och hon rekommenderar den lämpligaste vårdstigen för dig. Du kan även diskutera med fetmasjukskötaren per telefon. Därefter får du tid till en specialist i inremedicin.

Priset på fetmamedicinerna

I november 2022 var priserna: Mysimba 108 €/mån, Saxenda 180 €/mån, Orlistat Stada 70 e/mån, Ozempic 1 mg 114 €/mån. För Mysimba och Saxenda får man begränsad grundersättningen med B-intyg för behandling av fetma. För Ozempic får man begränsad grundersättningen med B-intyg för behandling av Typ 2-diabetes. För de övriga fetmaläkemedlen får man tills vidare ingen FPA-ersättning.

Läkemedlet Wegovy har fått försäljningstillstånd för behandling av fetma, men produkten är ännu inte tillgänglig i Finland. Det aktiva ämnet i läkemedlet är semaglutid i en dos av 2,4 mg per vecka. Samma ämne i mindre doser finns i  Ozempic läkemedlet, som används för typ 2-diabetes.

Tilläggstjänster

För att du skall få den bästa möjliga vården samarbetar våra experter på Eira Viktklinik och konsulterar varandra vid behov. Ibland kan du behöva extra stöd eller tilläggsundersökningar. Hela vårt team på viktkliniken finns till hands för dina individuella behov.

Följande tjänster finns till ditt förfogande mot separat avgift:

  • Fysioterapeut / PT
  • Psykolog
  • Näringsterapeut
  • Tilläggsbesök hos specialist i inremedicin (nödvändigt i uppföljningen av läkemedelsbehandling)
  • Laboratorieundersökningar

Boka nu ett kostnadsfritt konsultationsbesök till viktklinikens fetmasjukskötare

Boka en tid till fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation. Hon kartlägger din situation och kan rekommendera rätt vårdalternativ för dig och boka en tid till en specialist i inremedicin.

Observera, att det finns ett begränsat antal mottagningstider.

Du kan även kontakta oss per mejl viktklinik@eirasjukhus.fi eller ringa vår tidsbokning 09 1620 570

* första besöket avgiftsfritt. Följande besök avgiftsbelagda .

Boka konsultationsbesök
Seuraavat vapaat ajat
tis 30.7
12:30
1 h 0 min
Aalto_Jenni.jpg
Aalto Jenni
Sjukskötare, fetmaoperationer, Orbera-bantningsmetod, viktkontroll och livsstilsändringsprogram
Eira läkarstation
Välkommen och diskutera tillsammans med mig ärenden angående viktkontroll. Vänligen meddela vid tidsbeställningen vilket ämne du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).
Visa följande lediga tider

Övriga behandlingart på Eira Viktklinik

Bekanta dig även med andra vårdalternativ på Eira Viktklinik:

Som sakkunniga i läkemedelsbehandling på Eira
Karhiaho-Iiro.jpg Karhiaho Iiro Specialist i inremedicin
Karjanlahti_Nina.jpg Karjanlahti Nina Specialist i inremedicin
Niskanen_Leo4.jpg Niskanen Leo Specialist i endokrinologi och inremedicin
Pietiläinen_Kirsi.jpg Pietiläinen Kirsi Specialist i inremedicin
Läs mera om Eira viktkliniks tjänster
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Livsstilsändringsprogram

Livsstilsändringsprogrammen är ett helt nytt sätt att vårda fetma. De är 3–12 månader långa stödprogram, under vilka du har en egen personlig coach, som du träffar regelbundet. Din personliga coach lyssnar, uppmuntrar och hjälper dig att nå dina mål. Du träffar coachen alltid personligen – antingen på plats eller per video. Välkommen på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation för att höra mera!

Läs mer
Prislista
Läkemedelsbehandling - Eira Viktklinik
Pris
Konsultationsbesök hos fetmasjukskötaren eller distansmottagning
 0 €
Följande mottagningsbesök hos fetmasjukskötaren   90,00 €
Mottagningsbesök hos specialist i inremedicin
I priset ingår inte de receptbelagda fetmamedicinerna från apoteket
från 135,00 € 
 
Specialister
 
Aalto Jenni, sjukskötare
Häkkinen Pauliina, sjukskötare
Karhiaho Iiro, specialist i inre medicin
Karjanlahti Nina, specialist i inre medicin
Niskanen Leo, specialist i endokrinologi och invärtes medicin
Pietiläinen Kirsi, specialist i inre medicin
Vepsäläinen Anne-Mari, sjukskötare
 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor. På seriebesök tilläggs poliklinikavgift 6,30 €/gång.
Fråga mera om Eira Viktkliniks tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande