När används läkemedelsbehandling vid behandling av fetma?

Vården av fetma med hjälp av läkemedel utvecklas hela tiden och våra erfarna inremedicinare är väl insatta i de nyaste alternativen. Läkemedelsbehandlingen är ingen lätt genväg, även den kräver en bestående livsstilsförändring. Behandlingen sker alltid under övervakning av en läkare. Läs mera och boka tid till fetmasjukskötarens avgiftsfria konsultation!

 

1. Läkemedelsbehandling används som stöd för en livsstilsförändring

Även om du följer givna rekommendationer för en livsstilsförändring, ger de inte alltid tillräckliga resultat. Läkemedelsbehandlingen kan hjälpa till att få i gång viktminskningen.

Läkemedelsbehandling för fetma har forskats och är bevisligen effektiv; viktminskningsresultatet hos dem som använder läkemedelsbehandling är i genomsnitt 2–3 gånger bättre än hos dem, som går ner i vikt enbart genom en livsstilsförändring.

 

2. Om man har utmaningar med att kontrollera aptiten

För en del kan det vara en utmaning att kontrollera aptiten och matportionerna har vuxit och blivit för stora. Det är lätt att småäta även om man inte är hungrig och det kan vara svårt att motstå frestelser.

Fetmamediciner förbättrar mättnadskänslan och kan göra det lättare att kontrollera ätandet. Det går även att få hjälp för känslomässigt ätande från våra andra livsstilsförändringsprogram.

Läs mera om livstilsförändringsprogrammet

 

3. Efter viktminskning

Genom en livsstilsförändring har man fått ner vikten, men kroppen tenderar ofta att sträva tillbaka till övervikten. Med hjälp av fetmaläkemedel är det möjligt att stöda en permanent viktminskning. Läkemedelsbehandling för fetma har forskats och är bevisligen effektiv; viktminskningsresultatet hos dem som använder läkemedelsbehandling är i genomsnitt 2–3 gånger bättre än hos dem, som går ner i vikt enbart genom en livsstilsförändring.

Effekten av läkemedelsbehandlingen är alltid individuell. Våra specialister i inremedicin kartlägger din situation och rekommenderar rätt behandling för dig.

Boka en 60-minuters kostnadsfri konsultation med Fetmaklinikens sjukskötare här. Hen informerar dig om hur du går vidare med läkemedelsbehandlingen.

 

För vem passar läkemedelsbehandlingen?

För en frisk person är läkemedelsbehandling av fetma möjlig om viktindex, d.v.s. BMI är över 30. Läkemedelsbehandling kan påbörjas för överviktiga med ett BMI på minst 27 om det till övervikten associeras en sjukdom, vars behandling kräver en viktminskning.

Till associerade sjukdomar hör:

  • typ 2-diabetes
  • blodtryckssjukdom
  • högt kolesterol
  • sömnapné
  • artros

 

Läkemedelsbehandling på Eira

Läkemedelsbehandlingen påbörjas med en specialist i inremedicin. Du bokar en tid till läkarens mottagning via fetmasjukskötaren. Läkaren övervakar därefter Läkemedelsbehandlingen under uppföljningsbesöken samt via telefonsamtal.

Dessutom får du hos oss helomfattande stöd för livsstilsförändringar. Särskilt aptitdämpande läkemedel kan förbättra mättnad och hanteringen av ätandet och därmed hjälpa till hälsosammare matvanor.

Vårt omfattande viktkontrollteam; fetmasjukskö
tare, specialist i inremedicin, fysioterapeut och näringsterapeut, hjälper dig med en bestående viktkontroll. Vi hjälper dig att lyckas! Läs mer: Livsstilsförändringsprogram

Boka kostnadsfri konsultation

Du kan boka en avgiftsfri konsultationstid till fetmasjukskötaren. Tillsammans kartlägger ni din situation och hon rekommenderar den lämpligaste vårdstigen för dig. Du kan även diskutera med fetmasjukskötaren per telefon. Därefter får du tid till en specialist i inremedicin.

För att du skall få den bästa möjliga vården samarbetar våra experter på Eira Viktklinik och konsulterar varandra vid behov. Ibland kan du behöva extra stöd eller tilläggsundersökningar. Hela vårt team på viktkliniken finns till hands för dina individuella behov.

För en separat avgift har du tillgång till:

  • Fysioterapeut / PT
  • Psykolog
  • Dietist
  • Ytterligare besök hos internisten (nödvändigt för att övervaka läkemedelsbehandling)
  • Laboratoriestudier

Boka nu ett kostnadsfri konsultation till viktklinikens fetmasjukskötare

Boka en tid till fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation. Hon kartlägger din situation och kan rekommendera rätt vårdalternativ för dig och boka en tid till en specialist i inremedicin.

Se följande lediga tider nedan eller kontakta oss per mejl viktklinik@eirasjukhus.fi. Observera, att det finns ett begränsat antal mottagningstider.

* första besöket avgiftsfritt. Följande besök avgiftsbelagda .

Boka konsultationsbesök
Följande lediga tider
mån 28.10
09:00
1 h 0 min
Aalto_Jenni.jpg
Aalto Jenni
Sjukskötare, fetmaoperationer, Orbera-bantningsmetod, viktkontroll och livsstilsändringsprogram
Eira läkarstation
Välkommen och diskutera tillsammans med mig ärenden angående viktkontroll. Vänligen meddela vid tidsbeställningen vilket ämne du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).
mån 28.10
10:30
1 h 0 min
Aalto_Jenni.jpg
Aalto Jenni
Sjukskötare, fetmaoperationer, Orbera-bantningsmetod, viktkontroll och livsstilsändringsprogram
Eira läkarstation
Välkommen och diskutera tillsammans med mig ärenden angående viktkontroll. Vänligen meddela vid tidsbeställningen vilket ämne du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).
mån 28.10
10:30
1 h 0 min
Häkkinen_Pauliina.jpg
Häkkinen Pauliina
Sjukskötare, fetmaoperationer och Orbera-bantningsmetod
Eira läkarstation
Välkommen och diskutera tillsammans med mig ärenden angående viktkontroll. Vänligen meddela vid tidsbeställningen vilket ämne du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).
Visa följande lediga tider
Ofta frågade om läkemedelsbehandling av fetma

Hur fungerar läkemedel mot fetma?

Läkemedel mot fetma påverkar aptitreglerande receptorer i tarmen och hjärnan.
Det finns flera verkningsmekanismer, likaså aktiva läkemedel.

De senaste läkemedlen härmar tarmhormoner. Läkemedlet ökar mättnadskänslan och minskar hungerkänslan.
Läkemedlet kan försvaga suget och tankarna på mat och därmed minska mellanmålsätandet.

Vissa läkemedel mot fetma injiceras under huden med en nål och vissa är i tablettform.

Specialisten i inremedicin bedömer din situation och rekommenderar det lämpligaste läkemedlet för dig.

Priserna på Fetmamedicinerna

Du kan kontrollera det aktuella priset på läkemedel som används vid läkemedelsbehandling av fetma på apoteket.
En del läkemedel har en begränsad grundersättning med ett B-intyg för behandling av fetma.
En del läkemedel har en begränsad grundersättning med ett B-intyg för behandling av svår typ 2-diabetes.

Hur mycket vikt kan man gå ner i vikt med stöd av fetmaläkemedel?

Medicinering kan prövas som stöd för annan behandling om livsstilsförändringen inte har känts tillräcklig.
I studier av läkemedel mot fetma har läkemedlet alltid kombinerats med livsstilsbehandling. I detta fall har man gjort en jämförelse mellan de som får det aktiva läkemedlet och de som får placebo. De flesta läkemedelsstudier visar att fetmamediciner, i kombination med terapi för en livsstilsändring, går ner i vikt med en hastighet av cirka 8–10 % av kroppsvikten per år. Placebodeltagare i dessa studier har vanligtvis förlorat cirka 3–5%. Variationen är stor både i läkemedelsgruppen och i placebogruppen.

Hur vet jag vilken medicin som är bäst för mig?

Effekten av de läkemedel som används i läkemedelsbehandlingen är individuell och innehållet i läkemedlen varierar beroende på vilket läkemedel som används.
Våra specialister i inremedicin går alltid noga igenom din situation på mottagningen och bedömer vilken är den bästa behandlingen för just dig.

Ätande och livsstil under läkemedelsbehandlingen?

Man måste ändra sin livsstil för att gå ner i vikt. Om inte något förändras permanent, kommer vikten inte att minska permanent. Fetmabehandlingen handlar inte om ett enkelt "kalorier in, kalorier ut"-tänkande eller enkla råd: "ät mindre och rör dig mer". Sömn, stresshantering, sjukdomar och psykiskt välbefinnande har stor betydelse som med- eller motverkande faktorer i viktminskningen.

Användningen av fetmaläkemedel hjälper dig att äta mindre och mer hälsosamt. Du får ut det mesta av läkemedelsbehandlingen om du samtidigt går in för att förändra dina matvanor, om det finns något att förändra. Med hjälp av läkemedel går det lättare. Med kosten får man vara flexibel: det finns inga förbjudna eller tillåtna livsmedel. Fetmamedicinen leder dock ofta automatiskt till mindre portionsstorlekar. Det blir inget småätande och godsakerna smakar inte. Det lönar sig att dra nytta av dessa användbara egenskaper hos läkemedlet! Huvudtanken i behandling av fetma är att du trots ett lägre energiintag får i dig rikligt med protein, vitaminer och mineraler. Då är det tryggt att gå ner i vikt: det uppstår ingen muskelförlust eller vitaminbrist

Förutom att äta är det viktigt att tänka på motionsvanor. Läkemedlet mot fetma är till och med dubbelt så effektivt om du gör planerade förändringar i din kost och motion samtidigt. Träning hjälper också i långsiktig viktkontroll; de bästa och mest permanenta resultaten uppnås hos de som motionerar mycket.

Vi hjälper dig på din förändringsväg så att du kan stärka alla dina egna bra vanor och anamma en livsstil som stödjer din viktkontroll.

Kan man sluta med läkemedelsbehandlingen när man gått ner i vikt?

Den största viktminskningen uppnås vanligtvis under det första året. Därefter börjar vanligtvis en lång viktkontrollfas, då en del fortfarande tappar vikt. Men takten i viktminskningen är väldigt individuell. Det är också individuellt om vikten hålls om man avslutar medicineringen. Flera studier har visat att plötsligt avbrytande av läkemedlet leder till en återgång av vikten. Detta stöder tanken om det långsiktiga behovet av läkemedels- och livsstilsbehandling.

Du bör inte avsluta läkemedelsbehandlingen plötsligt eller på egen hand. Om det är dags att sluta med medicinen, prata med din läkare om det. Planerad uppföljning garanterar det bästa resultatet.

Har fetmaläkemedlet biverkningar?

Läkemedel som används för att behandla fetma har, liksom andra läkemedel, möjliga biverkningar.
De vanligaste biverkningarna av läkemedel mot fetma är illamående och magbesvär. Illamåendet avtar ofta efter den inledande fasen.

Vi uppmuntrar våra patienter att kommunicera med en låg tröskel om biverkningarna relaterade till fetmaläkemedlet fortsätter under en längre tid.
Biverkningar diskuteras med läkaren i samband med behandlingsplaneringen och läkaren ansvarar för att följa upp dem.

Hur länge pågår behandlingen?

Uppföljningen av läkemedelsbehandlingen för fetma pågår vanligtvis minst i ett år. Vi kommer överens om ett uppföljningsschema efter ditt önskemål, vilket inkluderar uppföljningsbesök och distansmottagningar. Vid behov rekommenderar vi även besök hos andra specialister på Eira Viktklinik. Behandlingen av fetma är mest effektiv då man satsar på en omfattande uppföljningsplan som är tillräckligt detaljerad och långsiktig.

Övriga behandlingar på Eira Viktklinik

Bekanta dig även med andra vårdalternativ på Eira Viktklinik:

Som sakkunniga i läkemedelsbehandling på Eira
Karhiaho-Iiro.jpg Karhiaho Iiro Specialist i inremedicin
Karjanlahti_Nina.jpg Karjanlahti Nina Specialist i inremedicin
Niskanen_Leo4.jpg Niskanen Leo Specialist i endokrinologi och inremedicin
Pietiläinen_Kirsi.jpg Pietiläinen Kirsi Specialist i inremedicin
Läs mera om Eira viktkliniks tjänster
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Livsstilsändringsprogram

Livsstilsändringsprogrammen är ett helt nytt sätt att vårda fetma. De är 3–12 månader långa stödprogram, under vilka du har en egen personlig coach, som du träffar regelbundet. Din personliga coach lyssnar, uppmuntrar och hjälper dig att nå dina mål. Du träffar coachen alltid personligen – antingen på plats eller per video. Välkommen på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation för att höra mera!

Läs mer
Prislista
Läkemedelsbehandling - Eira Viktklinik
Pris
Konsultationsbesök hos fetmasjukskötaren eller distansmottagning
 0 €
Följande mottagningsbesök hos fetmasjukskötaren   90,00 €
Mottagningsbesök hos specialist i inremedicin
I priset ingår inte de receptbelagda fetmamedicinerna från apoteket
från 135,00 € 
 
Specialister
 
Aalto Jenni, sjukskötare
Häkkinen Pauliina, sjukskötare
Karhiaho Iiro, specialist i inre medicin
Karjanlahti Nina, specialist i inre medicin
Niskanen Leo, specialist i endokrinologi och invärtes medicin
Pietiläinen Kirsi, specialist i inre medicin
Vepsäläinen Anne-Mari, sjukskötare
 
Till mottagningspriset tilläggs poliklinikavgift 26,30 €. Kanta-avgiften är 2,70 € och debiteras för alla mottagningsbesök som sparas i Mina Kanta-sidor. På seriebesök tilläggs poliklinikavgift 6,30 €/gång.
Fråga mera om Eira Viktkliniks tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande