Akupunktio käynnistää paranemisprosessin 

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Siinä stimuloidaan tietyissä akupunktiopisteissä olevia hermopäätteitä ihoon laitetuilla ohuilla, kertakäyttöisillä ja steriileillä neuloilla. Hermopäätteen ärsytys välittyy hermoja pitkin selkäytimeen, aivojen eri keskuksiin ja autonomiseen hermostoon.  

”Akupunktio tehostaa elimistön omaa puolustusjärjestelmää. Ihon läpäisevä neula käynnistää elimistön omat paranemis- ja kivunlievitysmekanismit”, Sari Tjurin-Zeiger sanoo. 

 

Neulat lievittävät kipua 

Akupunktio aiheuttaa mikrotrauman paikalliseen kudokseen, mikä lisää paikallista ja yleistä verenkiertoa. Samalla elimistöön vapautuu endorfiini- ja oksitosiinihormoneja. Oksitosiinit lisäävät mielihyvän tunnetta. Endorfiinit ovat morfiinin kaltaisia aineita, elimistön omia opiaatteja, jotka lievittävät kipua.  

”Akupunktio soveltuu erityisen hyvin erilaisten kiputilojen hoitoon. Se on tehokas apu esimerkiksi migreeni- ja jännityspäänsärkyyn ja niiden yhdistelmiin.”  

 

Akupunktiosta apua päänsäryn hoitoon

Akupunktio tukee migreenin lääkehoitoa. Sillä pyritään vaikuttamaan kohtausten tiheyteen, kestoon ja voimakkuuteen.  

”Kun akupunktiolla hoidetaan migreeniä, diagnoosi olisi hyvä varmistaa ensin lääkärillä. Jatkossakin hoidon tulisi tapahtua yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa.” 
Lääkärin ja akupunktiohoitajan kummankin tulisi tietää muista potilaan käyttämistä hoitomuodoista. Tämä auttaa seuramaan kummankin hoidon hyötyjä ja mahdollisia haittoja sekä erottamaan ne toisistaan. 

 

parempi unen laatu akupunktion avulla

Osalla ihmisistä migreenikohtaus alkaa niskan jännityksellä. Jännityspäänsärky ja migreeni esiintyvät usein myös yhdessä ja voimistavat toisiaan.  
Jännityspäänsärky liitetään niska-hartiaseudun lihaskireydestä aiheutuvaan kipuun, ja stressi lisää lihaskireyksiä.  

”Akupunktio on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jolla voidaan vaikuttaa jännityspäänsäryn taustatekijöihin”, Tjurin-Zeiger sanoo.
Akupunktio rentouttaa, vähentää stressiä ja parantaa unen laatua. Niihin vaikuttaminen helpottaa monen sairauden oireita ja lisää hyvinvointia.

”Koska akupunktiolla hoidetaan potilasta kokonaisuutena, vastaanotolla varataan aikaa myös haastatteluun ja taustatietojen kartoittamiseen.”  

Akupunktiolla sinua hoidetaan kokonaisuutena, vastaanotolla varataan aikaa haastatteluun ja taustatietojen kartoittamiseen.

Akupunktio syöpäpotilaan hoidossa 

Akupunktiohoidolla voidaan lievittää syöpäpotilaan solunsalpaajahoitoon liittyvää pahoinvointia. Hoito voi auttaa jonkin verran sädehoidon aiheuttamaan suun kuivumiseen. 

”Syöpäpotilaan hoidossa tulee kiinnittää erityistä huomiota potilaan fyysiseen ja psyykkiseen yleistilaan. Heidän hoidossaan lääkärin ja akupunktiohoitajan yhteistyö on tavallista tärkeämpää.”

Syöpäpotilaan akupunktiohoitoaika voi olla tavallista lyhyempi, ja neuloilla tapahtuva stimulaatio kevyempi. Hoidon pituus arvioidaan tarkkaan niin, ettei hoito rasita potilasta.  

 

AKUPUNKTIO JA NAISTEN TERVEYS

Akupunktiolla on pitkä historia gynekologisten oireiden ja raskauksien hoidossa. Nykyään akupunktiota käytetäänkin yhä enenemässä määrin juuri naisten terveyden hoidossa. Usein vastaanotolla hoidetaan esimerkiksi kuukautisiin liittyvää oireilua sekä vaihdevuosioireita. 

Akupunktion avulla voidaan helpottaa vaihdevuosiin liittyviä tyypillisiä oireita kuten hikoilua, turvotusta ja ruoansulatusongelmia. Lisäksi melko huonosti tunnistettuun vaihdevuosien aiheuttamaan oireeseen eli unettomuuteen saadaan helpotusta akupunktion avulla.

Hoito on turvallista ja sopii yleisesti monille naisille. Akupunktiota voidaan käyttää samanaikaisesti esimerkiksi hormonikorvaushoidon aikana. 

 

raskauteen liittyviä oireita voidaan lievittää AKUPUNkTIOLLA

Raskaus saattaa rajoittaa lääkkeiden käyttöä. Akupunktiolla raskauteen liittyviä oireita voidaan hoitaa turvallisesti ja tehokkaasti. ”Alkuraskauden pahoinvointi ja loppuraskauteen liittyvät selkäkivut, väsymys ja synnytyspelko ovat tyypillisiä akupunktioilla hoidettavia vaivoja.”  

Loppuraskaudessa akupunktiolla pyritään valmentamaan kehoa synnytykseen. Sillä voidaan myös edesauttaa synnytyksen käynnistymistä silloin, kun raskaus pitkittyy yli lasketun ajan. Tällöin akupunktiolla pyritään lisäämään äidin omaa oksitosiinihormonin eritystä, lisäämään verenkiertoa kohtuun ja stimuloimaan kohdun supistelua.

”Raskausajan hoidot ovat helliä, rentouttavia ja lempeitä. Niistä on hyvä kertoa neuvolassa.”

 

AKUPUNkTIO TÄYDENTÄÄ LÄNSIMÄISEN LÄÄKETIETEEN HOITOJA

Akupunktio on turvallinen hoitomuoto, kunhan akupunktiohoitajalla on asianmukainen koulutus. Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys ry:n (FinnAcu) ylläpitää terapeuttirekisteriä asianmukaisesti koulutetuista akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen asiantuntijoista. Heidän koulutuksensa vastaa Euroopan akupunktio- ja kiinalaisen lääketieteen kattojärjestö ETCMA:n kriteereitä. 

”Akupunktiohoitajan avoin yhteistyö terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa ja vastaanotto lääkärikeskuksessa tuovat potilaalle turvaa. Tällöin potilasta hoidetaan yhteistyössä länsimaisen lääketieteen asiantuntijoiden kanssa.” 

 
sari_tjurin.jpg 

 

Eiran sairaalan akupunktiohoitaja Sari Tjurin-Zeiger on jäsenenä FinnAcussa ja kansainvälisessä raskausajan akupunktiojärjestössä Obstetrical Acupuncture Association (OBAA).

Asiantuntijan haastattelu akupunktiohoidosta. Toimittajana Virve Järvinen.


Varaa aika akupunktioon

Eiran sairaalassa on monivuotinen kokemus akupunktiohoidoista. Akupunktuuriset hoitokerrat määritellään kullekin potilaalle yksilöllisesti. Usein sarjahoidoilla päästään parhaaseen lopputulokseen, akuuteissa vaivoissa avun voi saada jo muutamasta hoitokerrasta.

Ajan akupunktiohoitoon varaat helposti nettiajanvarauksestamme!

 

Varaa aika akupunktioon
Akupunktio_600x450_.jpg

Akupunktio

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen keskeisiä hoitomuotoja. Akupunktiolla voidaan hoitaa mm. hengitystiehyiden, silmien ja suun sairauksia, ruuansulatuselinten vaivoja, neurologisia ja lihasten ja luuston ongelmia. Myös gynekologiset vaivat sekä eturauhasongelmat ja impotenssi reagoivat akupunktioon hyvin.

Lue lisää