Minulle on sanottu, että minulla on kuivat silmät. Miten se on mahdollista, kun silmäni vetistävät jatkuvasti?

Silmien vetistely on usein refleksi silmän pinnan kuivumiseen. Muita tyypillisiä oireita kuiville silmille ovat  mm. silmien punoitus, roskan/hiekan tunne ja kutina. Voit tehdä helpon testin Eiran nettisivuilla selvittääksesi kärsitkö kuivista silmistä. Testin tulos antaa ensimmäisen indikaation kuivasilmäisyydestä. Tarkemmin asia selviää optikon tekemällä laajalla kuivasilmäanalyysilla. Nopeaan testiin pääset tästä

 

Mistä kuivasilmäisyys johtuu?

Silmän pinnalle räpytyksellä levittyvä ohut kyynelfilmi kuivuu yksinkertaisesti liian nopeasti. Kuivuminen voi johtua muun muassa liian vähäisestä tai huonolaatuisesta kyynelnesteestä, puutteellisesta räpyttelystä tai liian kuivattavista olosuhteista.  Myös jotkin yleissairaudet sekä useat lääkkeet saattavat aiheuttaa silmien kuivumista. Oireina voi olla vetistely, valon arkuus, roskan tunne, kutina, näön vaihtelu esim. päätetyössä, silmien punoitus, kevyt rähmiminen tai joskus jopa kipu.

 

Onko silmien kuivuminen haitallista?

Useimmilla silmät kuivuvat ajoittain eikä lievä kuivuminen ole vaarallista. Silmien jatkuva kuivuminen kuitenkin altistaa silmänpinnan vaurioille ja silmätulehduksille, jotka puolestaan pahentavat silmien kuivumista. Silmien kuivuminen on ikään kuin kierre, joka voimistaa itseään.

 

Miten silmien kuivumista hoidetaan? Voiko siitä parantua?

Kuivasilmäisyyteen ei ole hoitoa, joka poistaisi sen kokonaan ja lopullisesti. Usein silmät hoidosta huolimatta kuivuvat ajoittain ja hoidolla pyritään minimoimaan kuivumisen aiheuttamat oireet. Hoito riippuu kuivasilmäisyyden laadusta ja kokemistasi oireista. Yleisimpiä hoitoja ovat oikeanlaiset kostutustipat, luomireunapyyhkeet, kyyneltietulpat, luomien lämpöhoito kotona ja  sairaalaoptikon tekemä IPL-valoimpullisihoito Eira Kuivasilmäklinikalla. On myös paljon erilaisia ”niksejä”, joilla kuivuminen ja sen aiheuttamat vaivat voidaan minimoida.

 

Apteekin hyllyt ovat täynnä erilaisia kostutustippoja. Mitä niistä kannattaa ostaa?

Kannattaa ehdottomasti suosia säilöntäaineettomia kostutustippoja. Mitä paksumpi ja geelimäisempi tippa, sitä pidempikestoinen vaikutus, mutta toisaalta ne voivat sumentaa näköä hetkeksi. Ohuemmat tipat ovat helpompia käyttää esim. työpäivän aikana, mutta niitä joutuu lisäämään vähän useammin.

Jos joudut käyttämään tippoja yli kuusi kertaa päivän aikana, ei käyttämäsi tippa ole sinulle välttämättä paras mahdollinen. Tällöin kannattaa kokeilla paksumpaa tai vain eri merkkiä. Eri tipat voivat vaikuttaa koostumukseltaan samanlaisilta, mutta niiden toimintaperiaatteessa on eroja. Ei ole olemassa yhtä ja kaikille toimivaa kostutustippaa, sinulle kaikkein paras löytyy kokeilemalla.

 

MILLOIN KANNATTAA TULLA kuivasilmäanalyysiin JA MITÄ SIINÄ TEHDÄÄN?

Sinun kannattaa varata aika kuivasilmäanalyysiin, jos silmien kuivuminen haittaa normaalia arkeasi eikä kostutustipoista ole riittävää apua. 

60 minuutin kuivasilmäanalyysissa kuivasilmäisyyteen erikoistunut optikko tekee

  • oirekartoituksen,
  • mikroskooppisen tutkimuksen ja 
  • keratografia-tutkimuksen, jonka avulla mitataan mm. kyynelnesteen määrä ja laatu, sekä kuvataan silmäluomen Meibomin rauhasten rakennetta. 

Kuivasilmäisyys ja sen hoito on paljon monipuolisempaa kuin vain vetistely ja kostutustipat. Saat tutkimusten yhteydessä hoito-ohjeita itsehoitoon sekä arvioin voisiko IPL-valoimpulssihoidosta olla kohdallasi apua. Käynti kuivasilmäanalyysissa ei velvoita varaamaan aikaa kuivasilmäisyyden hoitoon.

Tarvittaessa optikko suosittelee silmälääkärin kontrollia, jos silmissä on esimerkiksi viitteitä lääkehoitoa vaativasta tulehdustilasta.

Tutkimuksissa saadaan myös kuvia ja videoita silmistäsi sekä kyynelnesteestäsi ja niiden pohjalta on helppo verrata mahdollisen hoidon konkreettisia vaikutuksia.

 

Miten ipl-valoimpussihoito tapahtuu?

Hoidettavan alueen, yläkasvojen, tulee olla ilman kasvohoitotuotteita, kasvovoiteita ja meikkiä. Lisäksi hoito tehdään ilman piilolinssejä. Partakarvat on hyvä ajaa hoitoalueelta ennen hoitoon tuloa.

Ennen hoitoa hoidettavalla alueella olevat iholuomet suojataan ihoteipillä. Hoidettavalle alueelle levitetään geeliä ja hoidossa käytetään suojalaseja.

Hoitopään avulla ohjataan valoimpulssia silmien alaluomien läheisyyteen, nenänvarteen ja ohimoille. Hoidettavalla ihon alueella saattaa tuntua lämpöä ja nipistelyä valon ohjautuessa hoidettavaan kohtaan. Tämä on täysin normaalia. Hoidettavat alueet käsitellään kahteen kertaan.

Valohoidon jälkeen käsitellään Meibomin rauhaset mekaanisesti painelemalla ylä- ja alasilmäluomia. Mekaanisen käsittelyn avulla parannetaan Meibomin rauhasten toimintaa tyhjentämällä niihin mahdollisesti kertyneet öljytukkeumat. Käsittelyä varten silmän pinta ja luomireuna puudutetaan kevyesti, itse käsittely on kivuton.

 

Mistä tiedän sopiiko IPL-VALOIMPULSSIHOITO minulle?

Hoito sopii lähes kaikille kuivasilmäoireista kärsiville.

IPL hoidon soveltuvuus varmistetaan aina potilaskohtaisesti ennen hoidon alkua.

Huomioithan, että IPL-hoitoa ei voida tehdä, jos sinulla on aktiivinen ihotulehdus tai tulehdus silmissä, jos käytät valolle herkistäviä lääkkeitä tai ihoa ohentavia valmisteita tai hoitoalueelle on tehty plastiikkakirurgisia toimenpiteitä tai laitettu täyteaineita. Aurinkoa ja solariumia ei saa ottaa 2 päivää ennen eikä jälkeen hoidon.

Hoitoon tultaessa hoidettavan alueen, yläkasvojen, tulee olla ilman kasvohoitotuotteita, kasvovoiteita ja meikkiä. Lisäksi hoito tehdään ilman piilolinssejä. Partakarvat on hyvä ajaa hoitoalueelta ennen hoitoon tuloa.

 

Sairaalaoptikko Emilia Valonen tekee mm silmäleikkauksen esitutkimuksia Eiran sairaalassa. 

Asiantuntijana artikkelissa Eiran sairaalaoptikko Emilia Valonen

Apua kuiviin silmiin!

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan tehokkaalla IPL-valoimpulssihoidolla.
Ennen hoitoa sinulle tehdään yksilöllinen kuivasilmä- ja kyynelanalyysi, jonka jälkeen optikkomme varaa sinulle ajan itse hoitoon.

Varaa aika kuivasilmäanalyysiin
Tutustu Eira Kuivasilmäklinikkaan
Kuivasilmäklinikka.jpg
Eira Kuivasilmäklinikka

Kärsitkö kuivista silmistä? Vetistävätkö silmäsi? Punoittavatko ne vai tuntuvatko ne hiekkaisilta? Joudutko käyttämään silmätippoja? Juuri sinua varten olemme avanneet Eira Kuivasilmäklinikan, missä voimme tehokkaasti helpottaa silmäoireitasi IPL-valoimpulssihoidolla.

Lue lisää
Kuivasilmatesti.jpg
Kuivasilmätesti

Vetistävätkö silmäsi? Punoittavatko ne vai tuntuvatko ne hiekkaisilta? Joudutko käyttämään kostuttavia silmätippoja? Tee nopea testi selvittääksesi kärsitkö kuivista silmistä ja voisiko Eira Kuivasilmäklinikka tarjota sinulle apua.

Lue lisää