Suomen ainoa kokonaisvaltainen painonhallintaklinikka

Joka toinen suomalainen on ylipainoinen (painoindeksi, eli BMI yli 25) ja joka neljäs lihava (BMI yli 30). Et siis ole yksin. Pysyvä painonlasku on haastavaa, ja moni on kokeillut useita erilaisia keinoja laihtua. Lihavuuden syyt ovat aina yksilöllisiä ja erittäin moniulotteisia, eikä pysyvään painon- ja elämänhallintaan ole yhtä helppoa reseptiä tai tietä.

Tärkeintä on, että apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea. Jo pienikin painonpudotus parantaa elämänlaatua ja terveyttä sekä ehkäisee liitännäissairauksien syntyä.

Lisäksi lihavuuden hoito kehittyy jatkuvasti ja ammattilaisten avulla saat aina tietoa uusimmista hoitomuodoista. Siksi olemme koonneet Suomen kokeneimmat lihavuuden hoitoon erikoistuneet osaajat yhteen paikkaan, Eira Painonhallintaklinikkaan. Sinua varten.

Moniammatillisen hoitotiimimme avulla saat todella kokonaisvaltaista lääketieteellistä apua painonhallintaan! Tarjoamme ainoana Suomessa niin henkilökohtaista elintapojen muutostukea, lääkehoitoa, Orbera-laihdutuspallohoitoa kuin lihavuusleikkauksia.

Meillä sinä et ole yksin - toimintamme idea

Meillä sinä olet keskiössä. Me kuuntelemme sinua. Me kartoitamme taustasi, tilanteesi ja toiveesi. Me räätälöimme sinulle sopivimman hoitopolun kohti pysyvästi hoikempaa ja kevyempää elämää. Me haluamme, että sinä onnistut.

Aloitamme aina maksuttomalla neuvontakäynnillä lihavuuden hoitoon erikoistuneen sairaanhoitajan vastaanotolla. Neuvontakäynti ei velvoita mihinkään, vaan avaa sinulle tarjolla olevat vaihtoehdot, joista yhdessä voitte valita sinulle sopivimman polun tai niiden yhdistelmän.

Me tuemme sinua koko hoidon ajan ja tarvittaessa myös sen jälkeen. Tuki on aina henkilökohtaista, joko paikan päällä tai videon välityksellä.
Meillä sinä et ole yksin.

 
Täysin uudenlaista apua lihavuuden hoitoon

Meiltä saat täysin uudenaikaista apua ja henkilökohtaista tukea. Meiltä saat

 • Useita eri hoitovaihtoehtoja
 • Moniammatillisen tiimin osaamisen käyttöösi
 • Pitkäkestoisen henkilökohtaisen tuen
 • Sinun tarpeisiisi räätälöidyn hoidon

Hoitomme perustuu tutkittuun tietoon ja vankkaan kokemukseen. Tavoitteemme on auttaa sinua kohti pysyvästi parempaa elämänlaatua ja terveyttä.

Olitpa ikuinen laihduttaja, ahmija tai huomaamatta lihonut ja olipa painosi mikä tahansa, olet tervetullut Eira Painonhallintaklinikalle. Etkä tarvitse lähetettä!

EIRAN TARJOAMAT HOITOPOLUT

Koska olemme kaikki yksilöitä, myös hoitovaihtoehtojen tulee olla riittävän monipuoliset ja yksilölliset. 

Eiran Painonhallintaklinikan hoitopolut ovat:

1. Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat jopa vuoden mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Lue lisää Elintapojen muutospoluista.

2. Lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lääkehoitoa voi harkita, kun painoindeksi on yli 30 tai johonkin liitännäissairauteen yhdistettynä yli 27. Lue lisää Lääkehoitopolusta.

3. Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Eira tarjoaa ainoana yksityissairaalana Suomessa Orbera-laihdutuspallohoitoa. Orbera on tutkittu ja turvallinen hoitomuoto, jossa mahalaukkuun asetetaan silikonipallo vuodeksi. Pallo vähentää näläntunnetta ja edesauttaa siten uusien elintapojen omaksumista. Orbera-laihdutusmenetelmä soveltuu alle 65-vuotiaille potilaille, joiden painoindeksi on yli 27. Lue lisää Orbera-hoitopolusta.

4. Lihavuusleikkaus -hoitopolku

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Tähystysleikkauksessa voidaan tehdä joko mahalaukun ohitus tai kavennus. Suomen kokeneimmat lihavuusleikkauskirurgit ovat tehneet lihavuusleikkauksia Eiran sairaalassa jo vuodesta 2009. Lihavuusleikkaus on mahdollinen hoitomuoto, kun painoindeksi on yli 40 tai johonkin liitännäissairauteen yhdistettynä yli 35. Lue lisää lihavuusleikkauksista.

 

Valitsemme yhdessä kanssasi yllä olevista poluista sinulle sopivimman hoitopolun tai räätälöimme niistä sinulle parhaan yhdistelmän. Tervetuloa maksuttomalle neuvontakäynnille keskustelemaan omasta tilanteestasi ja tavoitteistasi!

ELINTAPOJEN MUUTOSPOLUT

 • täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta
 • 5 vaihtoehtoista hoitopolkua
 • oma henkilökohtainen valmentaja
 • tapaamiset aina paikan päällä tai videon välityksellä 
LUE LISÄÄ ELINTAPOJEN MUUTOSPOLUISTA

LIHAVUUDEN LÄÄKEHOITOPOLKU

 • uusimmat lääkevaihtoehdot
 • kokeneet sisätautilääkärit
 • lääkärin valvonnassa
 • edellytys BMI yli 30 tai 
  BMI yli 27 + liitännäissairaus
LUE LISÄÄ LÄÄKEHOITOPOLUSTA

ORBERA LAIHDUTUSPALLO -hoitopolku

 • mahalaukkuun asennettava Orbera-silikonipallo
 • vähentää näläntunnetta
 • 1,5 vuoden hoitopolku
 • alle 65-vuotiaille, BMI yli 27
 • vain Eiran sairaalasta yksityisesti
LUE LISÄÄ ORBERA-HOITOPOLUSTA

LIHAVUUSLEIKKAUS - HOITOPOLKU

 • vaikean lihavuuden tehokkain hoitomuoto
 • tähystysleikkaus
 • mahalaukun ohitus- tai kavennusleikkaus
 • BMI yli 40 tai
  BMI yli 35 + liitännäissairaus
 • Suomen kokeneimmat kirurgit
LUE LISÄÄ LIHAVUUSLEIKKAUKSISTA

MISTÄ TIEDÄN MIKÄ POLKU ON JUURI MINULLE PARAS?

Sinun ei tarvitse tietää. Riittää, että haluat muutoksen elämääsi ja kaipaat siihen apua. Me autamme sinut oikealle polulle.

EIRAN KOKENUT MONIAMMATILLINEN ASIANTUNTIJATIIMI TUKENASI

Koko lihavuuden hoitoon erikoistunut moniammatillinen tiimimme on käytettävissäsi sinun tarpeittesi mukaan. Tiimimme kuuluu:

 • painonhallintaan erikoistunut lihavuussairaanhoitaja
 • sisätautilääkäri
 • ravitsemusterapeutti
 • psykologi
 • fysioterapeutti / personal trainer (PT)
 • lihavuusleikkauksiin erikoistunut kirurgi
 
TIETOA LIHAVUUDESTA

Kuka on lihava?

Lihavuus on lääketieteellinen diagnoosi, jossa kehon rasvakudoksen määrä on liian suuri. Yleisin tapa luokitella lihavuutta on käyttää painoindeksiä (BMI). Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä, esim. 100 kg / (1,70 m x 1,70 m) = 34,6.

Painoindeksirajat:

 • BMI 18,5-25 normaalipaino
 • BMI 25-30 lievä lihavuus eli ylipaino
 • BMI 30-35 merkittävä lihavuus
 • BMI 35-40 vaikea lihavuus
 • BMI yli 40 sairaalloinen lihavuus

Jos painoindeksisi on yli 30, on jo syytä kääntyä terveydenhoidon ammattilaisten puoleen. Painoindeksin ollessa yli 40 voidaan puhua erittäin vaikeasta ja sairaalloisesta ylipainosta, jota ehdottomasti tulee hoitaa.

 

Painoindeksi ei kerro kaikkea

Painoindeksi ei paljasta kaikkea ihmisen terveydentilasta kuten esim. kehon koostumusta, eli minkä verran kehossa on lihaksia tai rasvaa. Siksi käytössämme on Inbody-kehonkoostumusmittaus. Sen avulla voidaan seurata mm. rasvaprosentin ja lihasmassan kehittymistä painonpudotuksen yhteydessä.

Toinen tärkeä mittari on vyötärönympärys. Keskivartaloon ja erityisesti vatsaontelon sisälle kertyvää rasvakudosta pidetään vaarallisena ja siksi vyötärönympärystä kannattaa seurata.

Normaali vyötärönmitta naisilla on alle 90 cm ja miehillä alle 100 cm. Näiden arvojen ylittyessä terveysriskit kasvavat. 

 

Miksi lihavuutta pitäisi hoitaa?

Merkittävä ylipaino tai lihavuus on yleinen, krooninen sairaus. Lihavuussairaus ei ole itse valittu tila tai omaa syytä. Sille on lukuisia lääketieteellisiä syitä ja siksi sen hoidonkin tulee tukeutua lääketieteeseen. Lihavuus kuormittaa kehoa ja mieltä ja heikentää elämänlaatua.

Lihavuuteen liittyy monia terveysriskejä ja liitännäissairauksia, kuten kohonnut verenpaine, 2-tyypin diabetes, korkeat kolesteroliarvot, masennus ja nivelvaivat. Lisäksi ylipaino kasvattaa riskiä sairastua sydäninfarktiin, uniapneaan ja syöpään. Lihavuus on myös yksi yleisimmistä syistä lapsettomuuteen. Kun paino laskee, vaivat helpottuvat ja riskit vähentyvät. Siksi lihavuutta kannattaa hoitaa. Me autamme sinua siinä. 

Jo 5-10%:n pysyvä painonpudotus tuo useita terveyshyötyjä!

 

Miksi laihtuminen on niin vaikeaa?

Lihavuuden kehittymisen taustalla on monimutkainen kokonaisuus. Lihavuuden syntyyn vaikuttavat niin geeniperimä kuin lihottava ympäristö ja omat elintavatkin. Kivikautiset geenimme ovat antaneet meille nykyiseen yltäkylläiseen ympäristöön nähden hiukan liian hyväksi virittyneen ruokahalun.  Lihavuus tulee usein hitaasti hiipien ja huomaamatta, koska kehossamme ei ole järjestelmää, jolla havaitaan pieni energiaylimäärä. Sen sijaan lukuisat erilaiset painonlaskua hidastavat mekanismit kytkeytyvät päälle, kun yrittää laihduttaa. Näin keho pyrkii pitämään kiinni saavutetuista kiloista. 

Toistuvat dieetit eivät ole ratkaisu ja pysyvän painonhallinnan saavuttamiseksi useimmat tarvitsevat yksilöllistä tukea. Parhaimmillaan hyvä lihavuuden hoito on potilaan ja ammattilaisen pitkäaikaista yhteistyötä.

 

Miksi lihavuus on niin yleistä?

Lihavuus on yleismaailmallinen ongelma, joka johtuu pitkälti elintapojen ja ympäristön muutoksista. Ennen ruuasta oli pulaa tai se piti itse metsästää. Liikuimme työssämme ja arjessamme jatkuvasti. Nykyään ruuan ja erilaisten vaihtoehtojen tarjonta on ylitsevuotavaa ja teemme enimmäkseen istumatyötä. Kehomme aineenvaihdunnalliset mekanismit ja ruokahalun säätelyjärjestelmät eivät kuitenkaan ole vuosien varrella muuttuneet ja näin ollen lihominen on yleistä.

Onneksi asiaan voi vaikuttaa ja itse kullakin meistä on mahdollisuus tehdä muutos! Jo pienillä muutoksilla voidaan saada paljon aikaiseksi.

Elämäsi paras päätös? Tee se nyt!

Kyse on sinun loppuelämästäsi. Mitäpä, jos päättäisit ottaa ohjat käsiisi ja tehdä elintapojen muutoksen kohti pysyvästi kevyempää ja terveempää elämää. Meiltä saat siihen parhaan mahdollisen hoidon, monipuoliset sinulle räätälöidyt vaihtoehdot sekä aidosti välittävän pitkäaikaisen tuen. Me autamme sinua onnistumaan!

VARAA NYT MAKSUTON NEUVONTAKÄYNTI PAINONHALLINTAKLINIKAN SAIRAANHOITAJALLE

Maksuttoman neuvontakäynnin aikana sairaanhoitaja käy läpi eri vaihtoehdot, jonka jälkeen voit rauhassa miettiä omia toiveitasi ja palata asiaan, kun tiedät mitä haluat.
Lisääthän ajanvarauksen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).
Huomioithan, että vastaanottoaikoja on tarjolla rajoitetusti.

Halutessasi voit myös ottaa yhteyttä sähköpostilla painonhallintaklinikka@eiransairaala.fi tai soittaa ajanvaraukseemme 09 1620570.

* ensimmäinen käynti veloituksetta. Jatkokäynnit maksullisia.

Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
pe 19.4.
12.30
1 h 0 min
Aalto_Jenni.jpg
Aalto Jenni
Sairaanhoitaja, lihavuusleikkaukset, Orbera-laihdutusmenetelmä, painonhallinta ja elintapojen muutospolut
Eiran lääkäriasema
Tervetuloa keskustelemaan kanssani painonhallintaan liittyvissä kysymyksissä. Lisääthän ajanvaraukseen tulosyykohtaan aiheen, josta tahdot keskustella (lihavuusleikkaus, Orbera-laihdutushoito, lääkehoito, elintapojen muutospolku).
Näytä seuraavat vapaat ajat
Eira Painonhallintaklinikan asiantuntijat
Aalto_Jenni.jpg Aalto Jenni Sairaanhoitaja, lihavuusleikkaukset, Orbera-laihdutusmenetelmä, painonhallinta ja elintapojen muutospolut
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Monika Carpelan-Holmström hoitaa vatsaelinsairauksia ja lihavuuskirurgiaa Eiran sairaalassa. Carpelan-Holmström Monika Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Sairaanhoitaja Pauliina Häkkinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen elintapojen muutos ja lihavuuden hoito Eira Painonhallintaklinikalla. Häkkinen Pauliina Sairaanhoitaja, lihavuusleikkaukset ja Orbera-laihdutusmenetelmä
Laillistettu ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen lihavuuden hoito, syömisen hallinta ja syömishäiriöt ja lasten ravitsemus. Hölttä Marianna Ravitsemusterapeutti
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Anne Juuti Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuusleikkaukset, tähystyskirurgia ja mahalaukun tähystykset. Juuti Anne Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Laillistettu ravitsemusterapeutti Raisa Kanganiemi Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen lihavuuden hoito, syömishäiriöt, metabolinen oireyhtymä, IBS, IBD. Kangasniemi Raisa Ravitsemusterapeutti (äitiysvapaalla)
Sisätautien erikoislääkäri Iiro Karhiaho Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden hoito, diabetes, kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta. Karhiaho Iiro Sisätautien erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri Nina Karjanlahti Eiran sairaalassa, erikoistunut diabeteksen hoitoon ja erityisosaamisena lihavuuden ja pitkäaikaisten sisätautisairauksien hoitoon. Karjanlahti Nina Sisätautien erikoislääkäri
Fysioterapeutti Jonna Kuittinen Eiran sairaalassa toimii asiantuntijana Eira Painonhallintaklinikalla sekä Fysioklinikalla. Kuittinen Jonna Painonhallintaklinikan fysioterapeutti
Psykologi ja ravitsemusterapeutti Siniriikka Männistö Eiran sairaalassa hoitaa syömishäiriöitä Eira Painonhallintaklinikan asiantuntijana. Männistö Siniriikka Psykologi, ravitsemusterapeutti (äitiysvapaalla)
Endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Leo Niskanen Eiran sairaalassa on erikoistunut diabetekseen hoitoon. Hänen erityisosaamista on lisäksi luuston, kilpirauhasen, aivolisäkkeen ja lisämunuaisen sairaudet, ravitsemushäiriöt ja miessukuhormonivaje. Niskanen Leo Endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri Kirsi Pietiläinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuuden, tyypin 1 ja 2 diabeteksen skeä yleissisätautien hoito. Pietiläinen Kirsi Sisätautien erikoislääkäri
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tuure Saarinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuusleikkaukset, vatsan alueen leikkaukset, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Saarinen Tuure Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Alexandre Santos Eiran sairaalassa tekee lihavuus-, tyrä- ja peräpukamaleikkauksia. Santos Alexandre Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Tom Scheinin Eiran sairaalassa, erityisosaaminen lihavuusleikkaukset, vatsan alueen leikkaukset, mahalaukun ja paksusuolen tähystykset. Scheinin Tom Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri
Ravitsemusasiantuntija, sairaanhoitaja Laura Suojanen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen syömisongelmat, syömisen psykologia ja painonhallinta ja lihavuuden hoito. Suojanen Laura Ravitsemusasiantuntija, sairaanhoitaja
Sairaanhoitaja Anne-Mari Vepsäläinen Eiran sairaalassa, erityisosaaminen elintapojen muutos ja lihavuuden hoito Eira Painonhallintaklinikalla. Vepsäläinen Anne-Mari Sairaanhoitaja, painonhallinta ja elintapojen muutospolut
TUTUSTU TARKEMMIN PAINONHALLINTAKLINIKAN PALVELUIHIN
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Elintapojen muutospolut

Elintapojen muutospolut ovat täysin uusi tapa hoitaa lihavuutta. Ne ovat 3-12 kk mittaisia ohjelmia, joiden aikana sinulla on oma henkilökohtainen valmentaja, jota tapaat säännöllisesti. Henkilökohtainen valmentajasi kuuntelee, kannustaa ja auttaa sinua kohti tavoitteitasi. Tapaamiset tapahtuvat aina kasvotusten – paikan päällä tai videon välityksellä. Tervetuloa lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan kuulemaan lisää!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Lihavuuden lääkehoitopolku

Lihavuuden hoito lääkkeillä kehittyy jatkuvasti ja kokeneet sisätautilääkärimme ovat hyvin perehtyneitä uusimpiin vaihtoehtoihin. Lääkehoito ei ole mikään helppo oikotie, vaan myös se vaatii elintapojen pysyvän muutoksen. Lääkehoito tapahtuu aina lääkärin valvonnassa. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera laihdutuspallo -hoitopolku

Vain Eirasta saat uniikin Orbera-laihdutuspallohoidon. Hoito soveltuu keskivaikean ylipainon hoitoon (BMI yli 27) alle 65-vuotiaille eikä se vaadi leikkausta. Hoito koostuu mahalaukkuun asetettavasta silikonipallosta ja elintapojen muutosohjelmasta. Tule lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynnille maksutta kuulemaan lisää!

Lue lisää
Eiran sairaalan lihavuusleikkaustiimi

Lihavuusleikkaus

Lihavuusleikkaus on tehokkain vaikean lihavuuden hoitomuoto. Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Hinnasto
Eira Painonhallintaklinikka Hinta
Lihavuussairaanhoitajan ensimmäinen neuvontakäynti / etävastaanotto
0 €
Lihavuussairaanhoitajan jatkokäynti 90 € 

Asiantuntijat

 
Aalto Jenni, sairaanhoitaja
Häkkinen Pauliina, sairaanhoitaja
Vepsäläinen Anne-Mari, sairaanhoitaja
 
Maksullisen vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä, paitsi maksuttomasta neuvontakäynnistä.
KYSY LISÄÄ EIRA PAINONHALLINTAKLINIKAN PALVELUISTA
Nimi
Puhelin
Email
Viesti