Tervetuloa EIRA punkkiklinikalle

Punkin puremiin kannattaa suhtautua vakavasti, sillä punkit kantavat monia eri taudin aiheuttajia kuten puutiaisaivokuumetta ja borrelioosi bakteeria.

Suomessa puutiaisia eli punkkeja esiintyy Lappiin saakka laajenevalla alueella, ja niiden levittämiä tauteja tilastoitiin vuonna 2016 ennätysmäärä. Punkeista joka viides kantaa Borrelia-bakteeria ja joka sadas puutiaisaivokuumevirusta. Punkkikausi on pitkä: kausi alkaa yleensä Suomessa huhti-toukokuussa ja loppuu loka-marraskuussa. 

Eira Punkkiklinikan Omahoitajaltamme saat TBE-rokotteen puutiaisaivokuumetta vastaan nopeasti ilman lähetettä. Varaa aika rokotusta varten helposti nettiajanvarauksestamme.

Mikäli sinulla on akuutti punkin purema ja iho-oireita, kuumetta tai muita epämääräisiä oireita, suosittelemme ajan varaamista suoraan yleislääkärille. Hän selvittää onko antibioottihoito tarpeellinen.

 

Eira Punkkiklinikan palveluihimme kuuluu

  • ennaltaehkäisevät TBE-rokotukset puutiaisaivokuumetta vastaan
  • alkuvaiheen oireiden perusteellinen kartoitus ja tutkiminen
  • laboratoriotutkimukset
  • yleislääkärin palvelut
  • neurologin palvelut
 

VARAA NYT AIKA PUNKKIROKOTUKSEEN!

Rokotteen ottaminen on helppoa ja saat sen ilman lääkärin lähetettä.
Voit varata ajan nettiajanvarauksestamme tai 09 1620 570

Seuraavat vapaat ajat
Tänään
08.30
30 min
Krogell Malin
Omahoitaja
Eiran lääkäriasema
Tänään
10.00
30 min
Eiran lääkäriasema
Tänään
10.00
30 min
Klärich Nina
Omahoitaja
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat

Punkit kantavat monia eri taudinaiheuttajia

Puutiaisaivokuume eli TBE

TBE on punkin välittämä aivotulehdus (tick-borne encephalitis). Aivotulehdus on vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. Aivotulehdukseen ei ole tällä hetkellä parantavaa lääkettä ja sen suojaksi onkin kehitetty TBE-rokote.

Varaudu ajoissa ja ota punkkirokote! Eira Punkkiklinikalta saat rokotteen nopeasti. Lue lisää TBE-rokotteesta.


Borrelioosi eli Lymen tauti

Borrelioosi eli Lymen tauti on punkin levittämä bakteerin aiheuttama infektio. Borrelioosiin ei ole rokotetta.


BORRELIOOSIN OIREET

Borrelia-infektiossa punkin puremakohtaan syntyy usein halkaisijaltaan yli 5 cm punoittava alue, tai herkillä ihoalueilla sileäpintainen pehmeä kyhmy, borrelia lymfosytooma. Purentakohdasta lähtevä vaeltava punoitus on varma merkki borrelioosista.
Jopa puolelle hoitamattomista borrelioosi-potilaista tulee oireita muutaman kuukauden tai jopa yli vuoden kuluttua puremasta.


BORRELIOOSIN HOITO ALOITETAAN USEIN JO EPÄILYN PERUSTEELLA

Jos punkki saadaan irrotettua alle vuorokaudessa, on borrelia-tartunnan riski pieni.
Borrelioosi todetaan veren vasta-ainetutkimuksella. Vasta-aineita on todettavissa vasta useita viikkoja punkin puremasta, minkä vuoksi antibioottihoito aloitetaan usein heti vahvan borrelioosiepäilyn perusteella, ilman vasta-ainetestiä.

Eira Punkkiklinikkamme lääkärin vastaanotolla tutkitaan alkuvaiheen mahdollinen borrelioositartunta ja pääset aloittamaan antibioottikuurin nopeasti. Klinikallamme ei hoideta myöhäisvaiheen borrelioosipotilaita
 
Lue lisää

Punkkirokotus

Punkkirokote eli TBE-rokote antaa suojan punkin välittämää aivotulehdusta vastaan. Et tarvitse lääkärin lähetettä tai reseptiä, varaa aika helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti