Kohdunpoistoleikkaus on yleinen gynekologinen leikkaus

Kohdunpoistoleikkaukset eli hysterektomiat ovat vähentyneet meillä Suomessa ja muualla maailmassa paljolti hormonikierukan yleistymisen takia. Vaikka hormonikierukka on monelle naiselle loistava apu runsaisiin ja kivuliasiin kuukautisiin, sekään ei tehoa kaikille eikä kaikkiin ongelmiin. Silloin voidaan harkita kohdunpoistoa. Tavallisia syitä kohdunpoistoon ovat kohdunlaskeuma, vuotohäiriöt ja myoomat. Etenkin sitten kun lapset on hankittu, on kohdunpoisto yleinen hoitomuoto.

Kohtu voidaan poistaa avoimesti (laparotomiateitse), emättimen kautta (vaginaalisesti) tai tähystysleikkauksena (laparoskooppisesti). Tähystysleikkaus ja vaginaalinen kohdunpoisto ovat yleisemmin käytetyt menetelmät. Normaalit munasarjat jätetään yleensä leikkauksessa paikoilleen, varsinkin ennen vaihdevuosien alkua. Tällöin oma hormonitoiminta jatkuu leikkauksen jälkeenkin. Munanjohtimet on syytä poistaa, sillä niistä ei ole mitään hyötyä kohdunpoiston jälkeen. Nykykäsityksen mukaan munasarjasyöpä on lähtöisin munanjohtimen soluista.

Kohdunpoisto tähystysleikkauksena on yleisin ja vaivattomin

Kohdunpoisto tehdään yleensä tähystysleikkauksena, mutta erityisen kookas kohtu vaatii avoleikkauksen. Tähystys tehdään nukutuksessa ja tarvitaan vain pieniä, noin 5–10 mm pituisia, ihohaavoja vatsalle. Näistä aukoista päästään kameralla näkemään tarkasti leikkauskohde ja viemään tarvittavat instrumentit vatsaonteloon. Leikkauksessa pyritään aina kosmeettisesti hyvään tulokseen.

Tähystysleikkauksen etuna on tarkka moderni tekniikka, jonka avulla nähdään leikkausalue läheltä ja tarkasti.

Tähystysleikkaukseen liittyy vähemmän verenvuotoa, kipuja, komplikaatioita ja sairaalassaoloaikaa kuin avoleikkaukseen. Kohdunpoisto tähystystoimenpiteenä nopeuttaa toipumista sekä siihen liittyy vähemmän pitkäaikaisia ongelmia kuten kiinnikkeitä. Sairaalasta kotiudutaan joko leikkauspäivän iltana tai seuraavana päivänä. Sairausloma on noin 2–3 viikkoa. Jälkitarkastus tehdään noin 1-2 kuukauden kuluttua. Mikäli toipumisessa tulee ongelmia, asia hoituu usein puhelimessa tai tarkastuskäynnille leikkaavan lääkärin vastaanotolla.

Leikkaavan gynekologin vastaanotolle ennen leikkausta

Gynekologin vastaanotolla on tärkeää kertoa kaikki oireet ja niiden kesto, sillä näistä esitiedoista voi päätellä ongelman vakavuuden ja syyt. Gynekologinen tutkimus, verinäytteet, ultraääni, tarvittaessa PAPA-koe, näyte kohdun limakalvolta (Pipelle) selvittävät ongelman ja ohjaavat oikeaan hoitoon.

Eiran sairaalassa leikkaukseen pääsy on nopeaa ja ajankohdan pystyy sovittamaan joustavasti oman aikataulun mukaan. Myös jälkihoitoon liittyvät asiat järjestyvät turvallisesti leikkaavan lääkärin hoidossa.
Eiran sairaalan gynekologit
Mikkola Tomi Sakari Naistentautien ja synnytysten, sekä urogynekologian erikoislääkäri Varaa aika
Pakarinen Päivi Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen syövän erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ti 27.4.
09.00
30 min
Pakarinen Päivi
Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen syövän erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa puhelimitse. Mikäli haluat varata puhelinvastaanoton, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
ti 27.4.
10.45
30 min
Pakarinen Päivi
Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen syövän erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa puhelimitse. Mikäli haluat varata puhelinvastaanoton, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
ti 27.4.
14.00
30 min
Pakarinen Päivi
Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen syövän erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa puhelimitse. Mikäli haluat varata puhelinvastaanoton, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää naisten terveyspalveluistamme

Gynekologia ja gynekologiset leikkaukset

Eiran sairaalasta löydät kattavat gynekologiset palvelut sekä aikuisille naisille että nuorille. Meiltä löydät useita gynekologian alan ammattilaisia, joiden vastaanotolle on helppo ja nopea tulla, mikäli jokin asia huolettaa, ongelmia esiintyy tai jos haluat tulla rutiinitarkistukseen. Meillä on vuosien kokemus myös vaativista gynekologisista leikkauksista.

Lue lisää

Gynekologin vastaanotto nuorille

Jo nuorena on hyvä luoda kontakti gynekologiin, jolta tarvittaessa saat nopeastikin apua erilaisiin terveyttä koskeviin tilanteisiin.

Lue lisää

Gynekologiset laskeumat

Laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee ja kohtu ja emättimen seinämät laskeutuvat. Kohdun laskeuma voi ilmetä esimerkiksi painon tunteena emättimessä, pullistumaan emättimestä sekä virtsaamis- ja ulostusongelmina.

Lue lisää

Myoomat ja vuotohäiriöt

Myoomat ovat yleisiä sidekudoskasvaimia kohtulihaksessa ja voivat aiheuttaa hyvinkin kiusallisia oireita: runsaita kuukautisia, ylimääräisiä verisiä vuotoja, kipuja, painon tunnetta sekä tihentynyttä virtsaamistarvetta. Lähes puolella naisista on myoomia. Runsaiden kuukautisten ja vuotohäiriöiden taustalla voi olla muitakin syitä, jotka tulisi aina selvittää.

Lue lisää

Rintasyöpä ja siihen liittyvät tutkimukset

Rintojen omatarkkailu on tärkeää jokaiselle naiselle. Omatarkkailua on tarvittaessa hyvä täydentää mammografia- ja ultraäänitutkimuksilla. Eiran sairaala on mukana tukemassa Roosa nauhaa!

Lue lisää

Eira Naisten terveysklubi

Huolehditko kaikista muista, mutta oma hyvinvointisi tuntuu unohtuvan? Kaipaatko säännöllistä tietoa omasta terveydentilastasi? Juuri sinua varten olemme perustaneet suositun Eira Naisten Terveysklubin! Klubin jäsenenä saat vuosittain kutsun terveystarkastukseen ja voit milloin tahansa olla yhteydessä Terveysklubin Omahoitajaan. Terveysklubin jäsenyys antaa sinulle vaivatta säännöllisen kokonaiskuvan voinnistasi! UUTTA: Terveysklubi Plus, rajattomasti Klubilääkärin vastaanotolle!

Lue lisää

Virtsankarkailu eli inkontinenssi

Virtsankarkailusta eli virtsainkontinenssista kärsii joka viides keski-ikäinen nainen. Haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Virtsankarkailua on eri tyyppistä, ja ongelmasta kannattaa puhua rohkeasti asiantuntevan gynekologin kanssa, sillä hoidot ovat tehokkaita.

Lue lisää

Endometrioosi

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten gynekologinen sairaus. Endometrioosi aiheuttaa muun muassa kuukautis-, vatsa- ja yhdyntäkipuja sekä vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Lue lisää
Hinnasto
Gynekologia Hinta  
Gynekologin vastaanottokäynti, ei sis. papa-koetta ja UÄ-tutkimusta alk. 124,50 €  
Puhelinvastaanotto ja videovastaanotto
 

Pakarinen Päivi, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen syövän erikoislääkäri, 20-30 min

 82-118 €  

Tuomikoski Pauliina, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, 20 min

 85 €  
Gynekokogiset tutkimukset ja näytteenotot
   
Papa-koe eli irtosolunäyte 59 €  
Mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus lääkärin lähetteellä 189 €  
Klamydiatesti 53 €  
HPV-testi (papilloomavirus) 104 €  
Genitaalinen mykoplasma 137 €  
HPV + papa-koe 127 €  
Laskeumakuutio 54 €  
Laskeumarengas 20 €  
Puudutus gynekologisen toimenpiteen yhteydessä 25 €  
Ehkäisykierukat
 
Hormonikierukka 169 €  
Kuparikierukka NovaT300 104 €  
Kuparikierukka FlexiT 69 €  
Ehkäisykierukan asennus (sis. gynekologin vastaanotto, ultraäänitutkimus) alk. 229 €  
Gynekologiset toimenpiteet Hinta Eiran Terveystili*
TVT virtsankarkausleikkaus, paikallispuudutus ja sedaatio
2763 € 234,15 €/kk
Kohdun tähystysleikkaus, nukutuksessa 3382 € 285,75 €/kk
Kohdun laskeumaleikkaus, nukutuksessa 5617 € 472,00 €/kk
Kohdun poisto,  nukutuksessa 6318 € 530,40 €/kk

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 19,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €. Puhelin-/videovastaanottoon lisätään käsittelymaksu 7,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €.
* Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää käsittelymaksut yht. 46,80 €).

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti