Mikä saa aikaan kuumia aaltoja ja äkillistä hikoilua?

Haittaavista vaihdevuosioireista kärsii noin joka toinen nainen, ja jopa neljä viidestä naisesta kokee jossain vaiheessa hikoiluja ja kuumia aaltoja.
Hikoilut ja kuumat aallot liittyvät vaihdevuosissa tapahtuvaan munasarjojen estrogeenituotannon vaihteluun ja laskuun.

"Ajatellaan, että elimistön lämmönsäätelykeskus jostain syystä reagoi estrogeenitasojen vaihteluihin ja laukaisee epätarkoituksenmukaisen lyhytaikaisen lämmön nousun, joka johtaa kuuman aallon tuntemukseen ja mahdollisesti hikoiluun. Tämän jälkeen voi tulla vilun tunnekin", kertoo naisentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Pauliina Tuomikoski.

Tupakointi, vähäinen liikunta ja ylipaino vaihdevuosia lähestyttäessä näyttäisivät Tuomikosken mukaan lisäävän riskiä kokea vaihdevuosioireita. Perimmäistä syytä ei kuitenkaan tiedetä. 

”Sukuvikaakin” voi syyttää, sillä jos äidillä on ollut voimakkaat vaihdevuosioireet, ovat ne todennäköisesti sitä myös tyttärellä. Jotkut naiset myös kokevat lämpötilojen vaihtelun ja esimerkiksi kuumien juomien, alkoholin ja stressaavien tilanteiden lisäävän kuumia aaltoja.

Vaihdevuodet aiheuttavat myös muita oireita, joita ei usein osata niihin liittää.

Vaihdevuosissa naiset kokevat muitakin oireita, joita ovat unihäiriöt, väsyneisyys, ärtyneisyys, mielialan vaihtelut, sydämentykytys, nivelsäryt ja kuivat limakalvot.

 

Itsehoito vai hormonikorvaushoito?

Osa naisista pärjää itsehoitotuotteilla, mutta tieteellistä näyttöä niiden tehokkuudesta ei ole. Luontaistuotteilla voi Tuomikosken mukaan olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Hän kehottaakin kokeilemaan itsehoitokeinona liikuntaa, joka voi helpottaa hikoiluja ja kuumia aaltoja. Jos oireet haittaavat elämää esimerkiksi vaikuttamalla unen laatuun tai yleisvointiin, kannattaa keskustella lääkärin kanssa tilanteesta. 

"Hormonihoidosta on apua niille naisille, jotka kärsivät haittaavista vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista, hikoiluista ja unihäiriöistä. Siihen estrogeeni on tehokas hoito, joka myös suojaa luukadolta. Hormonihoitoa käyttävät naiset voivat myös saada muita terveyshyötyjä. Oikein ajoitettu hoito pienentää sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riskiä. Toisaalta pitkäkestoinen hormonihoito lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä. Hormonihoidon hyödyt ja riskit liittyvät jossain määrin myös käytettyihin lääkemuotoihin ja annoksiin.", kertoo Tuomikoski.

Hormonihoidon hyödyistä ja haitoista kannattaakin jokaisen keskustella oman lääkärin kanssa. Kaikille hoidot eivät sovi. Nykytietämyksen mukaan hormonihoidon aloittaminen ei ole suositeltavaa enää naisille, joilla kuukautisten loppumisesta on yli 10 vuotta aikaa tai jotka ovat yli 60-vuotiaita tai joilla on useita hoitamattomia sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Heillä hormonihoidon aloittaminen voi jopa lisätä riskiä saada sydäninfarkti tai aivohalvaus.

Väitöstutkimuksensa vaihdevuosien ja sydänterveyden yhteydestä tehnyt Tuomikoski kertoo, että vaihdevuosissa myös sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät alkavat kertyä naisilla. 

"Niinpä viimeistään viittäkymppiä lähestyttäessä kannattaa lopettaa tupakointi, lisätä liikuntaa ja tarvittaessa laihduttaa sekä pitää alkoholin käyttö kohtuullisena – tämä pienentää myös rintasyöpäriskiä", ohjeistaa Tuomikoski

Tuomikoski_Pauliina.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Pauliina Tuomikoski
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti

 

Varaa aika gynekologin vastaanotolle

Eiran sairaalasta löydät kattavat gynekologiset palvelut. 

Meiltä löydät useita gynekologian alan ammattilaisia, joiden vastaanotolle on helppo ja nopea tulla, mikäli jokin asia huolettaa, ongelmia esiintyy tai jos haluat tulla rutiinitarkistukseen.

Ajan vastaanotolle varaat helposti ajanvarauksesta

Varaa aika
Lue lisää
Gynekologia_nuori_600x450.jpg
Gynekologin vastaanotto nuorille

Jo nuorena on hyvä luoda kontakti gynekologiin, jolta tarvittaessa saat nopeastikin apua erilaisiin terveyttä koskeviin tilanteisiin.

Lue lisää
Gynekologia_Roosanauha_yleinen_600x450.jpg
Rintasyöpä ja siihen liittyvät tutkimukset

Rintojen omatarkkailu on tärkeää jokaiselle naiselle. Omatarkkailua on tarvittaessa hyvä täydentää mammografia- ja ultraäänitutkimuksilla. Varhain havaittu rintasyöpä edesauttaa hoitotuloksia.

Lue lisää
Naisten_terveysklubi_600x450.jpg
Eira Naisten terveysklubi

Huolehditko kaikista muista, mutta oma hyvinvointisi unohtuu? Oletko jäänyt pois työelmästä? Kaipaatko säännöllistä tietoa omasta terveydentilastasi? Juuri sinua varten olemme perustaneet suositun Eira Naisten Terveysklubin! Klubin jäsenenä saat vuosittain kutsun terveystarkastukseen ja voit milloin tahansa olla yhteydessä Terveysklubin Omahoitajaan. Terveysklubin jäsenyys antaa sinulle vaivatta säännöllisen kokonaiskuvan voinnistasi!

Lue lisää