JÄTÄ LUOMIHUOLESI MEILLE!

Eiran ihotautien erikoislääkäreillä on vuosien osaaminen ihotautien ja erityisesti ihosyöpien diagnostiikassa ja hoidossa. Luomia ja ihomuutoksia on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Jos ihollesi on kasvanut uusi luomi tai olemassa olevassa luomessa on tapahtunut muutos, varaa aika luomitarkastukseen. Luomet on nyt helpompi kuin koskaan tarkistuttaa ja saada varmuus niiden laadusta.

Tervetuloa Eira Iholuomiklinikan tarkastukseen!

luomitarkastus ja seuranta Eira iholuomiklinikalla

Ihosyöpien ilmaantuvuus on kasvanut Suomessa 9-kertaisesti 1960-luvulta lähtien. Melanooma on tällä hetkellä nopeinten yleistyvä syöpä. Ihon säännönmukaisella tarkastuksella voidaan havaita mahdollinen muuttunut luomi hyvissä ajoin.

Luomitarkastuksessa erikoislääkärimme arvioivat kaikki luomesi tarkasti. Tarkastuksen jälkeen saat yhteenvedon, ovatko luomesi normaaleja vai tarvitaanko mahdollisesti jonkin epäilyttävän luomen poistoa ja koepalan ottoa.

Iho tutkitaan vastaanotolla ja tarvittaessa luomenpoistoon varataan erikseen toimenpideaika.

Luomitarkastus on helppo ja vaivaton tapa rauhoittaa mielesi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa mahdolliset pahanlaatuiset muutokset havaitaan, sitä paremmin hoito tehoaa.

Mitkä luomet ja ihomuutokset kannattaa tutkia?

Iholuomien määrä vaihtelee paljon. Osalla luomia on vain muutama, toisilla satoja. Iholuomia kehittyy vuosien varrella lisää aina 50-60 ikävuoteen saakka. Vaarattomat luomet ovat yleensä tasavärisiä, tarkkarajaisia ja muodoltaan symmetrisiä.

Luomia on hyvä itsekin tarkkailla säännöllisesti, ja muutoksiin kannattaa reagoida nopeasti. Jos luomet ja muutokset mietityttävät, varaa aika ihotautilääkärin luomitarkastukseen. Saat asiantuntijan näkemyksen luomesi tilasta. Tarkastusta ei kannata pitkittää. Mitä nopeammin mahdollisesti pahanlaatuinen iholuomi poistetaan, sitä paremmat ovat hoitoennusteet ja on hyvä vähentää huolta, koska moni ihomuutos on harmiton.

Etenkin seuraavissa tapauksissa varaa aika luomitarkastukseen:

  • ihollesi ilmestyy uusi luomi ja se kasvaa nopeasti
  • luomen koko, väri tai ulkomuoto muuttuu esimerkiksi ruskeasta mustaksi, sinertäväksi tai punertavaksi tai jos siitä vuotaa verta
  • luomi kutiaa, aristaa tai siinä tuntuu pistelyä
  • luomea ympäröivää ihoa punoittaa

Iholuomen ei aina tarvitse olla ruskea, vaan se voi myös olla vaaleanpunainen tai hilseilevä laikku. Myös sellainen iholuomi, joka poikkeaa selvästi muista luomista, kannattaa tutkia.

Aurinkokeratoosi on hyvä hoidattaa ajoissa

Aurinkokeratoosi on ihon uloimman osan eli orvaskeden ihosyövän esiastemuutos. Aurinkokeratoosi on hyvä hoidattaa ajoissa, jotta siitä ei kehity ihon pinnallista syöpää eli ns. Bowenin tautia. Hoitamattomana se voi edetä okasolusyöväksi asti. Aurinkokeratoosia ei aina itse huomaa ja siksi onkin hyvä varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle, mikäli jokin ihomuutos arveluttaa. Lue lisää aurinkokeratoosista ja sen hoidosta.

Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane normaalilla hoidolla

Bowenin tauti on ihon uloimman kerroksen pinnallinen syöpä, vaikkakin harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste, aurinkokeratoosi.
Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane perusvoiteen tai kortisonivoiteen avulla. Ihottuma, joka pitkittyy eikä parane voidehoidolla kannattaa aina tutkituttaa ihotautilääkärillä.
Lue lisää Bowenin taudista ja sen hoidosta.

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa.

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa. Se kehittyy hitaasti ja yleisyys lisääntyykin siksi iän myötä. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan tyvisolusyövän jo alkuvaiheessa, jolloin pystytään estämään sen eteneminen syvempiin kudoksiin. Lue lisää tyvisolusyövästä ja sen hoidosta.

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti.
Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta.
Lue lisää okasolusyövästä ja sen hoidosta.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä ihosyöpä

Ihon toistuva palaaminen auringossa, varsinkin ennen puberteetti-ikää, nostaa riskiä sairastua melanoomaan eli pahanlaatuiseen ihosyöpään. Ihomelanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä ja vuonna 2015 siihen sairastui 1520 henkilöä.

Riski sairastua melanoomaan kasvaa iän myötä. Vaikka melanooman riskiryhmänä on erityisesti yli 65-vuotiaat, sitä tavataan entistä nuoremmilla henkilöillä. 


Riskitekijät:

  • Tärkein riskitekijä on UV-säteily ja ennen kaikkia lapsuudessa tai nuoruudessa tapahtunut palaminen altistaa melanoomalle.
  • Runsasluomisuus
  • Vaalea, herkästi palava iho
  • Suvussa tai potilaalla itsellä esiintynyt melanooma

Melanooman syntyä voi ehkäistä suojaamalla iho UV-säteilyltä. 
Ihoa kannattaa tarkkailla ja mahdollisia ihomuutoksia seurata omatoimisesti. Iän myötä ihmisille syntyy usein runsaastikin uusia, hyvänlaatuisia luomia.

Melanooma voi syntyä joko uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle. Noin neljännes melanoomista saa alkunsa olemassa olevasta luomesta. 
Ihon säännönmukaisella tarkastuksella, etenkin henkilöillä, joilla on paljon luomia tai lähisuvussa sairastettu melanooma, voidaan havaita mahdollinen muuttunut luomi ja poistaa se jo ennen luomen muuttumista melanoomaksi. 
 
Jos luomet mietityttävät, varaa aika helposti ihotautilääkärin tekemään luomitarkastukseen helposti nettisivuiltamme.

PDT eli fotodynaaminen hoito

PDT-hoito eli fotodynaaminen hoito on ei-leikkauksellinen hoitomuoto, jota käytetään ensisijaisesti okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän eli pintabasaliooman hoitoon.
Hoito sopii etenkin alueille, jotka ovat kosmeettisesti näkyvällä paikalla ja halutaan välttää arpien syntyminen. Lue lisää PDT-hoidosta.

 

Kryo-hoito eli jäädytyshoito

Ihotautilääkärit hoitavat kryo- eli jäädytyshoidolla mm. ihosyövän esiasteita (aurinkokeratooseja), joitakin tyvisolusyöpiä ja hyvänlaatuisia ihomuutoksia, kuten rasvasyyliä (vanhuudensyyliä), tavallisia syyliä ja visvasyyliä (kondyloomia).

Toimenpiteessä pienen nestetyppisäilion suuttimen kautta kohdistetaan ihoon typpihöyrysuihku, tai vaihtoehtoisesti ihokosketukseen asetetaan nestetypen jäähdyttämä kontaktikappale. Hoidetut muutokset hilseilevät pois itsestään 2-3 viikossa. Toimenpide kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin, eikä yleensä vaadi puudutusta. Hoito voidaan tarvittaessa toistaa.

Varaa nyt aika luomitarkastukseen

Luomitarkastus on helppo ja nopea tapa saada selvyys, onko syytä huoleen.
Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle ihomuutosten ja luomien tutkimista varten. Luomenpoistoon varataan tarvittaessa erikseen toimenpideaika.

Ennen luomitarkastusta täytetään esitietolomake, jossa kysytään mm.

- onko ihosi palanut lapsena,
- oletko altistunut elämäsi aikana paljon auringonsäteilylle,
- oletko käynyt solariumissa,
- onko sinulla tai suvussasi ollut melanoomaa tai muita syöpiä.

Esitietolomakkeen täyttämiseksi pyydämme ystävällisesti saapumaan paikkalle 15 minuuttia ennen vastaanoton alkua.

Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto. Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies Eiran sairaalassa, erityisosaamista perusihotaudit ja ihokasvainten ja ihosyövän diagnostiikka ja hoito. Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
ti 30.7.
14.00
30 min
Ihotauti- ja allergologian erikoislääkäri Anna Hjerppe Eiran sairaalassa, erikoisosaaminen akne, atopia, ihottumat, psoriasis, haavahoito, luomien poisto.
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema

Hoidan osan vastaanotoista tarvittaessa myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, ole hyvä ja soita asiakaspalveluumme 09 1620 570.

Mikäli toivot luomenpoistoa, soitathan myös Eiran ajanvaraukseen 09 1620 570.

Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 20 min alk. 98 €
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto 30 min alk. 156 €
 
Erikoislääkärit
 
Hjerppe Anna, Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Koskenmies Sari, Ihotautien erikoislääkäri
Raitio Hanna, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri 
 
Ihomuutosten poisto  
PDT fotodynaaminen valoaktiivihoito UUTTA! alk. 650 €
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 510 €
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  alk. 221 €
Vastaanottokäynnin hintaan lisätään poliklinikkamaksu 26,30 €. Kanta-maksu on 2,70 € ja veloitetaan kaikista Omakantaan tallennettavista käynneistä. Asiantuntijakohtaiset hinnat löydät asiantuntijan omasta profiilista.
Lue lisää
Ihotaudit_aurinkokeratoosi.jpg

Aurinkokeratoosi

Aurinkokeratoosi on ihon uloimman osan eli orvaskeden ihosyövän esiastemuutos. Aurinkokeratoosi on hyvä hoidattaa ajoissa, jotta siitä ei kehity ihon pinnallista syöpää eli ns. Bowenin tautia. Hoitamattomana se voi edetä okasolusyöväksi asti. Aurinkokeratoosia ei aina itse huomaa ja siksi onkin hyvä varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle, mikäli jokin ihomuutos arveluttaa. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Ihotaudit_bowenin-tauti.jpg

Bowenin tauti

Bowenin tauti on ihon uloimman kerroksen pinnallinen syöpä, vaikkakin harvinaisempi kuin okasolusyövän toinen esiaste, aurinkokeratoosi. Bowenin tauti muistuttaa ihottumaa, mutta ei parane perusvoiteen tai kortisonivoiteen avulla. Varaa aika kokeneille ihotautilääkäreillemme helposti nettiajanvarauksestamme. He arvioivat onko syytä huoleen.

Lue lisää
Ihotaudit_tyvisolusyopa.jpg

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä Suomessa. Se kehittyy hitaasti ja yleisyys lisääntyykin siksi iän myötä. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan tyvisolusyövän jo alkuvaiheessa, jolloin pystytään estämään sen eteneminen syvempiin kudoksiin. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
PDT-punavalohoitoon käytettävä laite Eiran sairaalassa.

PDT eli fotodynaaminen hoito

PDT-hoito eli fotodynaaminen hoito on ei-leikkauksellinen hoitomuoto, jota käytetään ensisijaisesti okasolusyövän esiasteiden eli aurinkokeratoosin ja Bowenin taudin sekä pinnallisen tyvisolusyövän eli pintabasaliooman hoitoon. Hoito sopii etenkin alueille, jotka ovat kosmeettisesti näkyvällä paikalla ja halutaan välttää arpien syntyminen.

Lue lisää
Ihotaudit_okasolusyopa.jpg

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi Suomessa ja sen ennustetaan lisääntyvän nopeasti. Säännöllinen käynti ihotautilääkärillä auttaa havaitsemaan mahdolliset esiastemuutokset ja auttaa ehkäisemään niiden etenemisen ihosyöväksi. Lisäksi ajoissa todettu okasolusyöpä parantaa hoitoennustetta. Ajan kokeneille ihotautilääkäreillemme varaat helposti nettiajanvarauksestamme.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti